Σήμερα η σύσκεψη στο ΥΠΕΣ με τους δήμαρχους και περιφερειάρχες για τις κλειστές δομές…. χωρίς Βερρο και Μουτζούρη


Με εσωκομματικές ενστάσεις πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες στο υπουργείο Εσωτερικών, με αντικείμενο το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, καθώς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφανή για την κατάσταση και για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τις διαφωνίες τους, τόσο εντός της σύσκεψης, όσο και μετά το πέρας αυτής. Μεταξύ αυτών, ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωκε με τη σύσκεψη αυτή να ασκήσει πιέσεις προς τους βουλευτές της στα νησιά, προκειμένου να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο που υπάρχει στη διαχείριση του προσφυγικού και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το —ήδη γνωστό— εθνικό σχέδιό της για το προσφυγικό ζήτημα, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις κλειστές δομές. 

Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και οι βουλευτές της Ν.Δ. μάλλον δεν ικανοποιήθηκαν από όσα άκουσαν. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Μουτζούρη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ασάφεια στα κυβερνητικά σχέδια και για εμμονή στις κλειστές δομές, σημειώνοντας παράλληλα πως για τον ίδιο, καμιά νέα δομή δεν θα προσφέρει λύσεις όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών.

Όπως ενημέρωσε χτες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δεν θα βρίσκεται σε αυτή ενώ δεν προσκλήθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος ο οποίος έβγαλε και σχετική ανακοίνωση όπως θα δείτε παρακάτω. Αντίθετα στην σύσκεψη θα δώσει το παρόν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτελης

Δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος

Δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με θέμα τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Σε ανακοίνωση τονίζει:

“Με έκπληξη πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης, ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με θέμα τις δομές
φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ενημερώνουμε τους δημότες, ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος δεν έχουν προσκληθεί ούτε επίσημα, ούτε έστω ανεπίσημα σε καμία από τις συναντήσεις που γίνονται στην Αθήνα.

Το γιατί δεν έχει προσκληθεί από την κυβέρνηση στην επίμαχη αυριανή συνάντηση, ο Δήμαρχος ενός Δήμου στον οποίο φημολογείται ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί νέα δομή φιλοξενίας, το αφήνουμε στον σχολιασμό και στην κρίση των πολιτών. Εμείς με την παρούσα ανακοίνωση η οποία και δημοσιοποιείται εν μέσω συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα. Αφού καταρχήν ΔΕΝ προσκλήθηκε! Και διατρανώνουμε για πολλοστή φορά, ότι η θέση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, είναι ενάντια στην προοπτική δημιουργίας νέας δομής στο νησί. Εξακολουθωντας να θεωρούμε ότι  η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή οποιασδήποτε δομής, χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και χωρίς να σεβαστεί τις δημοκρατικές αποφάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης.”