Γίναμε ρεζίλη -- Μια συγνώμη και μια απάντηση… για το παγωμένο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης


Μια σπουδαίο εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Αφιέρωμα για τα 110 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, τη συμμετοχή του συγγραφέα - δημοσιογράφου Μιχάλη Γελασάκη  και της Ρίτας Αντωνοπούλου μαζί με τον σπουδαίο μουσικό Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Το Δημοτικό Θέατρο κατάμεστο!

Όμως η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο παγωμένο Δημοτικό Θέατρο που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Μυτιλήνης στην Περιφέρεια για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο....

Στα μέσα της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης κος Κώστας Μουτζούρης στο χαιρετισμό του και ενώ ήταν επάνω στη σκηνή είπε ότι ανέβηκε σκόπιμα με μπουφάν του ώστε να τον δει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης κ. Τσακύρης και την επόμενη φορά να μεριμνήσει καλύτερα για το θέμα της θέρμανσης. Το κρύο σχολιάστηκε και από την κα Ρίτα Αντωνοπούλου λέγοντας ότι σύντομα θα χρειαστεί κουβέρτα. Από την πλευρά του ο κος Μανώλης Ανδρουλιδάκης θυμήθηκε ένα παγωμένο ταξίδι του στον Ατλαντικό  Ωκεανό και είπε ότι τώρα προσπαθεί να ζεστάνει τα χέρια του.... (ώστε να παίζει κιθάρα) !

Τι έχει συμβεί λοιπόν με τη θέρμανση στο Δημοτικό Θέατρο;

Αβλεψία; Λάθος υπολογισμός; Τεχνικό πρόβλημα;

Καλό θα είναι να απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Είναι κρίμα τόσο σημαντικές εκδηλώσεις να έχουν τέτοια μελανά σημεία και να γινόμαστε ρεζίλι σε καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στο νησί μας.

Ευτυχώς το θερμό χειροκρότημα διάρκειας βελτίωνε συχνά την κατάσταση στο παγωμένο Δημοτικό Θέατρο...

Αίσθηση προκάλεσε το παραπάνω δημοσίευμα του Lesvosnews.net που ανέδειξε το πρόβλημα θέρμανσης που υπήρχε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στην εκδήλωση για το Νίκο Καββαδία.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού   Δήμου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Τσακύρης  αναγνώρισε το πρόβλημα ζητώντας συγνώμη  και μας εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί. Αναφέρει ο κ. Τσακύρης: 
"Θα θελα να ζητήσω συγγνώμη για την ελλιπή θέρμανση του Δημοτικού Θεάτρου. Το κεντρικό σύστημα θέρμανσης είναι χαλασμένο εδώ κι επτά έτη χωρίς να είχε γίνει κάτι. Η θέρμανση λειτουργεί μόνο με τα κλιματιστικά ντουλάπες..(!) έχουμε δρομολογήσει την άμεση ενεργειακή αναβάθμιση του θεάτρου και πολλά άλλα και μάλιστα σύντομα.. συγνώμη για άλλη μια φορά έστω και για λογαριασμό των προηγουμενων...."


Το θέμα που ανέδειξε το Lesvosnews.net σχετικά με τη θέρμανση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης αποκτά πλέον πολιτικές διαστάσεις καθώς έχουμε απάντηση από τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λέσβου κ. Κώστα Αστυρακάκη και την δημοτική παράταξη του Δήμου Μυτιλήνης "Επανεκκίνηση"

Σχετικά με τη μετατόπιση ευθυνών για την δυσλειτουργία της θέρμανσης του Δημοτικού Θεάτρου.
Είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές ή και μάταιο,  να προσπαθείς να απαντάς στα ψεύδη του κ. Τσακίρη αλλά και στην άρνησή του να αναλάβει ευθύνες που του αναλογούν ρίχνοντάς, τες στους προηγούμενους σκορπίζοντας απλόχερα συγνώμες – κάτι που θα κάνει φαντάζομαι μέχρι και το τέλος της θητείας του.

Ποια είναι η αλήθεια;

Το Δημοτικό Θέατρο ενίσχυσε τον κλιματισμό του με την προμήθεια από ΕΣΠΑ – και τοποθέτηση τα 2 τελευταία χρόνια- έξι κλιματιστικών επαγγελματικού τύπου (ντουλάπες). Τα 7 χρόνια που ψευδώς αναφέρει ότι το θέατρο ήταν χωρίς κλιματισμό, είναι στη φαντασία του, αφού μέχρι πριν δύο χρόνια που τοποθετήθηκαν οι ντουλάπες , δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για την θέρμανση του θεάτρου. Το χειμώνα τα μηχανήματα αυτά ήταν σε λειτουργία από τις πρωινές ώρες , προκειμένου να ζεσταίνεται επαρκώς αυτός ο μεγάλος χώρος.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Ή έθεσαν τα μηχανήματα σε λειτουργία την τελευταία στιγμή ή δεν αποκατέστησαν τυχών βλάβες σε αυτά.

Όσο για την ενεργειακή αναβάθμιση που εξαγγέλλει , κάτι τέτοιο δεν έχει δρομολογηθεί, ούτε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει, ούτε σχεδιασμός- ακόμα τουλάχιστον για κάτι τέτοιο-.
Παρεμπίπτοντος μπήκαμε στο 2020 και η Δημοτική Πινακοθήκη παραμένει κλειστή κάτω από το βάρος αβάσιμων εξαγγελιών, ψεύτικων χρονοδιαγραμμάτων και πληθώρας δικαιολογιών. Ας ζητήσει και για αυτό μια συγνώμη (τσάμπα είναι) αφού αυτός ο μοναδικός χώρος πολιτισμού , με έργα των Θεόφιλου,  Τσαρούχη, Φασιανού, Πρωτοπάτση, Μυταρά , Κανέλλη , Μπουζιάννη,  Άλμα Ταντέμα και άλλων μεγάλων  ελλήνων και ξένων εικαστικών, παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής ανεξάρτητης κίνησης πολιτών «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» και
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης
Κώστας Αστυρακάκης