«Η Λέσβος με τη δική μου ματιά»


Εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά»  του Amir Ali, T-GAG photography  στο οθωμανικό λουτρό Μυτιλήνης (Τσαρσί Χαμάμ)
                                           
Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στο οθωμανικό λουτρό Μυτιλήνης (Τσαρσί Χαμάμ) η έκθεση φωτογραφίας του Amir Ali με θέμα «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά».
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά (εκτός Τρίτης) από 8.30 το πρωί έως 15.00 το απόγευμα. έως 28 Φεβρουαρίου 2020

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Ν. Ζούρος, η Δρ. Κοκώνα Ρούγγου, Προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και ο φωτογράφος Amir Ali.

Οι επισκέπτες την ημέρα των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φωτογράφο και να ενημερωθούν για τα έργα της έκθεσης αλλά και να γνωρίσουν την πορεία του και τις περιπέτειές του από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λέσβο που έγινε το σπίτι του τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Η κα. Κοκώνα Ρούγγου χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ομορφιάς των τοπίων της Λέσβου και του θαλάσσιου στοιχείου που κυριαρχεί στο έργο του φωτογράφου.


Στο χαιρετισμό του ο Καθ. Ν. Ζούρος ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Προϊστάμενο της Εφορείας κ. Π. Τριανταφυλλίδη για τη συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης. Αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει την ομορφιά των τοπίων της Λέσβου με τα μάτια του φωτογράφου που έφτασε στη Λέσβο ως πρόσφυγας. Τόνισε επίσης ότι η έκθεση αυτή μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή της εικόνας της Λέσβου στα διεθνή ΜΜΕ που προβάλλουν μόνο εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης και τη τραγωδίας που εξελίσσεται στο πέρασμα προς την Ευρώπη. Η ιδέα αυτής της έκθεσης γεννήθηκε ως μια προσπάθεια να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς να εκφράσουν την άποψή τους για τη γη που έγινε το σπίτι τους και για την τοπική κοινωνία να αναπτύξουν μια καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που ήρθαν ως πρόσφυγες στο νησί τους. Η έκθεση υπογραμμίζει πως η τέχνη μπορεί να ρίξει φως στις περίπλοκες συνθήκες που περιβάλλουν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της εποχής μας. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας δύο φορέων, των οποίων οι αποστολές επικεντρώνονταν πάντοτε στον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός και η εκπαίδευση μπορούν να κάνουν τις κοινωνίες μας καλύτερες.

Το όμορφο περιβάλλον του οθωμανικού λουτρού Μυτιλήνης και οι δημιουργίες του φωτογράφου Amir Ali προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική βόλτα στη Λέσβο μέσα από τα μάτια του φωτογράφου αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουν την απίστευτη ανθεκτικότητα αυτών των ανθρώπων, το θάρρος τους, τη δύναμή τους και τα αισθήματα αγάπης τους για τη Λέσβο.

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.