“Περί προοδευτικότητας και δημοκρατισμού, με φασιστικές πρακτικές...”


Γράφει ο *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Τις τελευταίες μέρες, ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας ειδησεογραφίας, πέραν του μεγάλου προβλήματος που ακούει στο όνομα “προσφυγικό-(λαθρό)μεταναστευτικό”, καταλαμβάνουν οι αφίσες κατά των αμβλώσεων που αναρτήθηκαν σε σταθμούς του Μετρό.

Οι αφίσες αυτές, αποτέλεσαν αφορμή να ξεσπάσει ακόμα μια μεγάλη διαμάχη, στο κοινωνικό σύνολο, ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους προοδευτικούς-δημοκρατικούς της χώρας. Πολλοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτές τις αράδες, θα αναρωτηθείτε δικαίως, “Που είναι το περίεργο;

Ποιο είναι το νέο;”

Το παρόν άρθρο, γράφεται για τις μη δημοκρατικές μεθόδους, που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι “προοδευτικοί-δημοκρατικοί” πολίτες. Μεθόδους που απέχουν πολύ από την έννοια και τις αξίες της δημοκρατίας και είναι κοντά σ’ αυτή του φασισμού. Ακούγεται βαρύ και ακραίο, αλλά δεν είναι, από τη στιγμή που εφαρμόζουν φασιστικές πρακτικές.

Αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, για καθετί το αντίθετο που εκφράζεται από αυτό που πιστεύουν ότι είναι ορθό, παρουσιάζουν φασιστικές πρακτικές, με σκοπό να περάσει το δικό τους. Παραδείγματα τέτοιων μεθοδεύσεων, πολλά, με πρόσφατα όσα συνέβησαν σε Κουκάκι και στις αφίσες του Μετρό.

Στην πρώτη περίπτωση, δεν καταδικάζει κανένας επίσημα από τους προοδευτικούς, τις καταλήψεις. Κι σαν μην φτάνει αυτό, δεν καταδικάζουν ούτε τις ρίψεις τσιμεντόλιθων που υπήρξαν από τους καταληψίες εις βάρος των αστυνομικών δυνάμεων. Εντούτοις, κι ορθώς, καταδικάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, όταν υπάρξει αστυνομική βία στο πλαίσιο των συλλήψεων σε μπαχαλάκηδες στην πλατεία Εξαρχείων.

Όσον αφορά, τις αφίσες με τίτλο <<Αφήστε με να ζήσω>>, που είχαν αναρτηθεί στο Μετρό κατά των αμβλώσεων, είχαμε ακόμα μια φορά τις αντιδράσεις των προοδευτικών πολιτών, που έφερε και το “κατέβασμα” αυτών. Αντίστοιχα, σε αφίσες που αναρτήθηκαν από Vegan, πάλι σε χώρους του Μετρό, με τίτλο <<Δες ποιον έφαγες σήμερα>>, δεν αντέδρασε κανένας από τον προοδευτικό χώρο και φυσικά δε ζητήθηκε το “κατέβασμα” αυτών.

Γίνεται αντιληπτό, ανεξαρτήτου πεποιθήσεων και απόψεων, ό,τι καθετί το διαφορετικό απ' αυτό που πιστεύει και θεωρεί σωστό ο προοδευτικός κόσμος, πρέπει να κατεβαίνει με το “έτσι θέλω”, εφαρμόζοντας και πρακτικές που δε συνάδουν με τις αρχές της δημοκρατίας, αλλά μ’ αυτές των ιδεολογικών εχθρών τους. Γιατί περί φασισμού έχουμε να κάνουμε, από τη στιγμή που παραβιάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού της δημοκρατίας, στην προκειμένη περίπτωση, ελευθερία λόγου.

 Σε καμία περίπτωση, το παρόν άρθρο και ο γραφών δεν τάσσεται και δεν παίρνει το μέρος κανενός, απλώς, ως στόχο έχει την καταγραφή καθημερινών ενεργειών που απασχολούν τους πολίτες του γαλατικού χωριού της Γηραιάς Ηπείρου, που λέγεται Ελλάδα.

*Ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι δημοσιογράφος και φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.