Επίσκεψη χωρίς νόημα και χωρίς «βόλτα» στην Μορια από τον Νότη Μηταρακη στην Λέσβο


Έλεγχος ροών και επιστροφές όταν ολοκληρώνεται ταχύτερα η διαδικασία ασύλου , είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίλυση στο προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη που επισκέφθηκε σήμερα τη Σάμο και τη Λέσβο, δύο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Βασική προϋπόθεση αυτού του σχεδίου είναι τα κλειστά κέντρα , που όσον αφορά τη Λέσβο η θέση δημιουργίας του να παραμένει θολή.

Ο Υπουργός έφτασε με ελικόπτερο το μεσημέρι στη Μυτιλήνη και συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη, τους δυο δημάρχους του νησιού κυρίους Κύτελη και Βέρρο και τον βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου . Μαζί τους ο ΓΓ Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «Ήρθαμε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους  για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης Μια κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια  Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα της κατάστασης . Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις προσφυγικές ροές να είναι ιδιαίτερα υψηλές Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είμαι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και σε λίγο θα συναντηθώ και με τις αστυνομικές αρχές και με το λιμενικό αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας  ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία.


Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας  Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1-1-2020.   Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδρούν ( για την κινητοποίηση της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου ). Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση είμαι νησιώτης βουλευτής ο ίδιος.

Γνωρίζω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται φυσικά να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει  οργανωμένα  αλλά το κρίσιμο είναι  να περιοριστούν οι ροές . Γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και στην Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά.»

Ό κύριος Μηταράκης λόγω έλλειψης χρόνου, δεν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί καθώς όπως είπε «δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ , ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι  καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα».

Για τα επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη δε δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες ούτε από τον Περιφερειάρχη ούτε από τους δημάρχους που συμμετείχαν με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο να είναι αισιόδοξος ότι δε θα γίνει στην Άντισσα το νέο κέντρο, χωρίς όμως να αναλαμβάνει και κανένας την ευθύνη να πεί με βεβαιότητα ποιος είναι ο σχεδιασμός και που θα γίνει το νέο κέντρο στη Λέσβο.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αρκέστηκε να πει ότι «είχαμε μία χρήσιμη συνάντηση  και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις» . Ούτε ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχε στη σύσκεψη δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στο επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προγραμματιστεί στη σύσκεψη να συμμετέχουν και βουλευτές του νομού , ωστόσο πέραν του κυρίου Αθανασίου ούτε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η βουλευτής του ΚΚΕ ενημερώθηκαν ή προσκλήθηκαν στη σύσκεψη με τον Γιάννη Μπουρνού να σχολιάζει ότι «οι Βουλευτές του Νομού είμαστε τρεις και οι δύο της αντιπολίτευσης δεν έχουμε λάβει πρόσκληση. Άρα η συνάντηση του Υπουργού θα γίνει με τον εξής…έναν, κυβερνητικό Βουλευτή. Προφανής η αλλεργία της κυβέρνησης στη διαφορετική άποψη…»

Ο κύριος Μηταράκης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της κοινότητας Μόριας Μαστρογιάννη που έδωσε ψήφισμα με τις θέσεις των κοινοτήτων γύρω από το ΚΥΤ για κλείσιμο της Μόριας και δημιουργία κλειστής δομής μακριά από κατοικημένες περιοχές. Επίσης του κατέθεσε  και το αίτημα των κατοίκων να αποζημιωθούν για τις ζημιές της 4ης δόσης που περιλαμβάνει πληρωμή του 2018 και μέχρι τον Απρίλιο του 19 . Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό ο κ. Μααστρογιάννης τόνισε με νόημα «είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ