ΠΕ. Βορείου Αιγαίου: Δεν χρειάζεται πανικός για την νόσο Q σε κοπάδια προβάτων στην Λέσβο


Με αφορμή  πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προσβολή κοπαδιών στο νησί με τον πυρετό Q και προκειμένου να αποφευχθεί αδικαιολόγητος πανικός στους κατοίκους ,   η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει ότι,

Ο πυρετός Q, οφείλεται στη ρικέτσια Coxiella burneti. Έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλει πολλά είδη ζώων (άγριων και κατοικίδιων θηλαστικών, αρθρόποδων και πουλιών) όμως πιο ευαίσθητα στη νόσο είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα,οι σκύλοι, γάτες, κουνέλι, κ.α

Η ασθένεια ενδημεί και στην Ελλάδα.

Τα συμπτώματα στις αγελάδες είναι συνήθως αγονιμότητα και σποραδικές αποβολές. Στο πρόβατο η νόσος  είναι συνήθως υποκλινική και μπορεί να προκαλέσει ανορεξία και αποβολές.

Το μικρόβιο φαίνεται να κυκλοφορεί

Μεταξύ των άγριων ζώων όπου συμμετέχουν στη μετάδοση οι κρότωνες
Μεταξύ των κατοικιδίων θηλαστικών με άμεση επαφή, βρώση εμβρυικών υμένων και πιθανά από τους κρότωνες

Η σημαντικότερη οδός μετάδοσης των μικροβίων από τα ζώα στον άνθρωπο είναι:
Από τον αέρα ο οποίος περιέχει μολυσμένα σωματίδια σκόνης.

Θεωρείται επαγγελματική νόσος για όσους άμεσα ή και έμμεσα έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα

Τη κατανάλωση μη παστεριωμένου μολυσμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων στα οποία δεν έχει τηρηθεί ο απαραίτητος χρόνος ωρίμανσης.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις ιατρικές υπηρεσίες,  για εμφάνιση κρουσμάτων πυρετού Q σε κατοίκους του νησιού, λόγω μετάδοσης της νόσου από ζώα.

Ο συνηθέστερος τρόπος εντοπισμού της νόσου είναι κατά την διερεύνηση περιστατικών αποβολών ή αγονιμότητας σε κοπάδια μετά από δήλωση των κτηνοτρόφων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Β. Αιγαίου, έχει ενημερώσει προφορικώς και εγγράφως τους κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν προσβληθεί από τη νόσο σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί και τα μέτρα προφύλαξης και αποτροπής μετάδοσης της νόσου, όπως αυτά προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες που δίνονται είναι οι παρακάτω:

   α.  δεν πρέπει να μετακινούν   το ποίμνιο τους πέρα από τα όρια της εκμετάλλευσης  τους και να μην εισέλθουν νέα  ζώα στην εκτροφή τους , μέχρι την άρση της  Λήψης Υγειονομικών μέτρων.
 β. Να Απευθυνθούν στον κτηνίατρο της εκμετάλλευσή τους προκειμένου να εφαρμοστεί το προβλεπόμενο θεραπευτικό σχήμα και εφιστούμε την προσοχή τους στην τήρηση των χρόνων αναμονής στο γάλα και το κρέας.
 γ. Απομόνωση των ζώων που πρόκειται να γεννήσουν σε κλειστό κατά προτίμηση χώρο. Οι  εμβρυϊκοί υμένες, της στρωμνής και λοιπών υλικών καθώς και των αποβαλλομένων εμβρύων πρέπει να συλλέγονται και να γίνεται υγειονομική ταφή ή  κάψιμο.
 δ. Περιορισμός των νεογέννητων με τις μητέρες τους  για 14 τουλάχιστον μέρες μετά τη γέννηση.
ε. Συχνές απολυμάνσεις των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καθώς και τα ζώα θα πρέπει να υποβληθούν  σε εκτοπαρασίτωση για προστασία από  κρότωνες .
στ. Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, πλύσιμο των χεριών μετά από τους χειρισμούς στα ζώα.
ζ. Απαγόρευση της κατανάλωσης τροφής, νερού και  καπνίσματος κατά τη διάρκεια χειρισμών στα ζώα.
η. Παστερίωση του γάλακτος και τήρηση του  απαραίτητου  χρόνου ωρίμανσης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Θ. Το γάλα που συλλέγεται από ζώο που ασθενεί ή εφαρμόζεται θεραπεία με αντιβιοτικά πρέπει να απορρίπτεται(τήρηση του χρόνου αναμονής του φαρμακευτικού σκευάσματος).

     Μετά το τέλος της θεραπείας θα πρέπει να προσκομίσουν στην Υπηρεσία το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής, όπου θα αναγράφεται από το κτηνίατρο της εκμετάλλευσής τους, το ακριβή πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθήθηκε, προκειμένου να επιτραπούν οι αγοροπωλησίες από την εκτροφή τους.

Συστήνεται οι επαγγελματίες (κτηνίατροι, εκδοροσφαγείς, κτηνοτρόφοι) που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ζώα, να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Β. Αιγαίου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους στα κοπάδια των οποίων υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, να επικοινωνήσουν στα τηλ 2251042236, 2251047427, προκειμένου να διενεργηθεί επιτόπιος κλινικός έλεγχος των ζώων και στη συνέχεια ορολογικός έλεγχος.

Απάντηση σε σχόλιο του ιατρού κ. Ζερδελλή σχετικά με την ύπαρξη εστιών πυρετού Q σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θέλει να ενημερώσει τους πολίτες της Λέσβου πως σχόλιο που αναρτήθηκε  από τον ιατρό κ. Ζερδελλή τις τελευταίες ώρες σχετικά με την ύπαρξη εστιών πυρετού Q σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου είναι κακόβουλο και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, αφού είναι εκτός πραγματικότητας και σκοπό έχει να πανικοβάλλει την τοπική κοινωνία και την αγορά του νησιού.  Η δήλωση αυτή δεν προέρχεται από κάποιο αρμόδιο όργανο ή σχετικό επιστημονικό φορέα  και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ποιους σκοπούς  προσπαθεί να εξυπηρετήσει.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως στην Π.Ε Λέσβου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία για την συγκεκριμένη ζωονόσο. Επίσης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου είναι σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, παρά την έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού, για την αντιμετώπιση  κάθε πιθανής επιζωοτίας.

Ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Χαρούμενα Χριστούγεννα και καλές γιορτές.