Δημοκρατική Μυτιλήνη: Συστηματική παραγκώνιση της Κοινότητας Μυτιλήνης από τη δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη


Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης" για τη στάση της Δημοτικής αρχής έναντι της Κοινότητας Μυτιλήνης

Οι αιρετοί Σύμβουλοι της παράταξης των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή και με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής η οποία συζητά… θέματα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αφορούν αιτήματα για κολωνάκια και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, είναι υποχρεωμένοι να καταγγείλουν τη συστηματική παραγκώνιση της Κοινότητας από τη δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη.

Τέσσερις μήνες στη δημοτική αρχή και παρά τις κατά καιρούς «κορώνες» περί του αντιθέτου και ο κ. Κύτελης αρνείται να εκχωρήσει μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου στοιχειώδεις ουσιαστικές αρμοδιότητες (που είχαν εκχωρηθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές) στο σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου και ιδιαίτερα στην Κοινότητα Μυτιλήνης την οποία και επιδεικτικά δείχνει να αγνοεί.

Συστηματικά και παρά τα όσα ο νόμος ορίζει δεν απαντά και δεν παραπέμπει στα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας.

Αλλά και άγνωστο είναι, παρά του ότι σαφέστατα ο νόμος ορίζει ότι όταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν αντίστοιχες κοινότητες, προσκαλούνται και συμμετέχουν στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου, οι πρόεδροι και οι πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων, ποιους Προέδρους Κοινοτήτων καλεί και φυσικά αν αυτοί ψηφίζουν. Κι αυτό αν και σαφώς ορίζεται ότι «σε περίπτωση μη πρόσκλησής τους, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πάσχει ακυρότητας».

Χαρακτηριστικότερη όλων η τελευταία δημοσιοποίηση μέσω της σελίδας του Δήμου Μυτιλήνης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι το Σαββάτο 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο με θέμα το Master Plan για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρης Χατζηκομνηνός, ο Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, ο Εντεταλμένος του Δήμου Μυτιλήνης Μιχάλης Φραντζέσκος, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Απουσίασε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης ο οποίος δεν είχε καν ενημερωθεί για τη σημαντική για την πόλη της Μυτιλήνης σύσκεψη.

Και προφανώς μην σπεύσει ο κ. Κύτελης να πει ότι θα κληθεί η Κοινότητα της πόλης στο δημόσιο διάλογο που θα επακολουθήσει. Η Κοινότητα δεν είναι σύλλογος κατοίκων ούτε επαγγελματική ένωση, είναι αυτοδιοικητικό όργανο που υποχρεούται να σέβεται αφού τα μέλη του είναι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού της πόλης. Και δεν δικαιούται κανείς με «Λουδοβίκειο» τρόπο να την αμφισβητεί και να την υποτιμά.

Καλούμε τον Πρόεδρο και το  Συμβούλιο της Κοινότητας άμεσα να προχωρήσουν σε ότι απαιτείται, προκειμένου να υποστηρίξουν το θεσμικό τους ρόλο. Οι αιρετοί Σύμβουλοι της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» άλλως, είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Α) προκειμένου να ελεγχθούν διοικητικά οι πρακτικές της δημοτικής αρχής.