Έργα πνοής και αναβάθμισης στην Συκουντα του Δήμου Μυτιλήνης από τον νέο πρόεδρο Βασίλη Χαλβατζή (PICS)


Για χρόνια η Συκουντα ήταν ένα χωριό παραμελημένο που οι κεντρικές διοικήσεις του εκάστοτε Δήμου ( Λέσβου ή Μυτιλήνης ) δεν την έδιναν την προσοχή που της άρμοζε .

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις πιέσεις των πρώην Προέδρων η Συκουντα δεν είχε την ευνοϊκή υποστήριξη πού της άρμοζε και της άξιζε .


Εδώ και 2,5 μήνες περίπου από την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου Βασίλη Χαλβατζή άρχισαν ξανά σιγά σιγά να γίνονται έργα πνοής και αναβάθμισης με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Συκουντας.


Ο νέος πρόεδρος του χωριού, ο μόλις 32 ετών Βασίλης Χαλβατζής έχει βάλει στόχο έως το καλοκαίρι η Συκουντα να έχει αλλάξει μορφή προς το καλύτερο με σκοπό να υποδεχτεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους που έρχονται κάθε καλοκαίρι


Έως τώρα έχουν γίνει καθαρισμοί ρεμάτων και ποταμιών, αλλά και τσιμεντοστρώσεις σε δρόμους και πλατείες.

Επίσης τοποθετήθηκαν κάγκελα στην αγορά του χωριού, ενώ άμεσος στόχος του προέδρου είναι η πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου 5*5 αλλά και η πλήρη ανακατασκευή της παιδικής χαράς, φυσικά με την σχετική άδεια ακαταλληλότητας που απαιτεί ο νέος νόμος.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την βοήθεια των κατοίκων ο πρόεδρος του χωριού στόλισε μετα από πάρα πολλά χρόνια κανονικό δένδρο χριστουγεννιάτικο στην αγορά ενώ μοίρασε δώρα στα παιδιά που παραβρέθηκαν στον στολισμό.


Λίγα λόγια για την Συκουντα

Απέχει 16 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και μόλις 1 χλμ από το Ιππειος. Αρκετοί πιστεύουν πως η προέλευση του ονόματος οφείλεται στην καλλιέργεια των σύκων στην περιοχή.


Ίσως,όμως,προέρχεται από την λέξη " Σεκούντα " που σημαίνει δεύτερη χώρα ως καταγεγραμμένη μετά την χώρα της Μυτιλήνης. Υπήρξε οθωμανική παρουσία στο χωριό κατά το παρελθόν που όμως με την ανταλλαγή των πληθυσμών έγινε χριστιανικό. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου,χτίστηκε το 1870 στην θέση παλαιότερου ναού του 1740,του οποίου το τέμπλο μεταφέρθηκε στο εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια και ελαιοπαραγωγή και τα σπίτια τους διαθέτουν πρωτότυπους χρωματικούς συνδυασμούς.