Σε καραντίνα η Λέσβος ξανά για κρούσματα καταρροϊκού πυρετού


Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ερώτηση για τον καταρροϊκό πυρετό στη Λέσβο

Κ. Περιφερειάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί το ΄΄ όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τέτοιες κρίσιμες μέρες για την οικονομία και την επιβίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου, έτσι και φέτος΄΄ έχουμε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού.

Έτσι κάτω από αυξημένα μέτρα καραντίνας βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η κτηνοτροφία της Λέσβου με βασικότερο την απαγόρευση εξαγωγών ζώντων αμνοεριφίων για σφαγή, γιατί για κάτι άλλο ούτε λόγος χρόνια τώρα .

Αυτήν την  κρίσιμη πριν τα Χριστούγεννα περίοδο, κατά τα οποία θα εξάγονταν αρνιά και κατσίκια για σφαγή από το νησί μας, χωρίς να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν σε χαμηλές ή και εξοντωτικές τιμές εδώ, μη έχοντας άλλη επιλογή

Αγαπητοί συνάδελφοι και κ. Αρμόδιε Αντιπεριφερειάρχη, ο καταρροϊκός πυρετός δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη Λέσβο. Το νησί βρίσκεται σε συνεχόμενη καραντίνα εδώ και δέκα χρόνια με ανυπολόγιστες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και στην οικονομία του νησιού.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΩΤΑ:

1.Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα επιτήρησης για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που ταλανίζει χρόνια τώρα τη Λέσβο και την οικονομία της? Έχει πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα και ποια τα αποτελέσματά της? Τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις σχετικές οδηγίες και τα πρωτόκολλα για την αποτροπή και άλλων ζωονόσων , ιδιαίτερα από αυτές που πλήττουν την γειτονική μας χώρα Τουρκία?

2.Σκοπεύει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να εξηγήσει στους κτηνοτρόφους και την κοινωνία γιατί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έχουμε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, προκειμένου να απαντηθεί και η έρπουσα φημολογία?

3. Σκοπεύει  η Περιφέρεια  Β. Αιγαίου να φτιάξει  ένα σχέδιο εξάλειψης της ασθένειας ή ένα σχέδιο με βάση το οποίο να φεύγουν ελεγχόμενα ζώα από το νησί? Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου που θα συγκεντρώνονται τα ζώα θα παρακολουθούνται, θα υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα φεύγουν ελεγμένα?

3 Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο έτσι να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis στους κτηνοτρόφους της Λέσβου που πλήττονται για μία ακόμα χρονιά?.