Ο σύντροφός μου έχει το φάσμα του αυτισμού


Της Γιώτας Βουλδή , συγγραφέως και αρθρογράφου _ εξωτερική συνεργάτης του LesvosPost.com

Λέμε αυτό το παιδί (συνήθως , το παρατηρούμε στα παιδιά ) ότι συμπεριφέρεται σαν αυτιστικό.

Στο μυαλό μας ο αυτισμός είναι μία κατάσταση συνυφασμένη με την διανοητική καθυστέρηση και με τα προβλήματα συμπεριφοράς , επίσης , ο αυτισμός έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μας ως μια παιδική "ασθένεια" κατεξοχήν , ξεχνώντας ότι ένα παιδί με αυτισμό γίνεται αργότερα ένας ενήλικας με αυτισμό.

Ο αυτισμός μπορεί να διακριθεί πιο απλά σε διάφορες μορφές.

Σε πιο ήπιες μέχρι πιο σοβαρές.

Ένας άνθρωπος με αυτισμό είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και όχι ένας άρρωστος άνθρωπος.
Η αντίληψη για τα πράγματα απέχει αρκετά σε σχέση με την αντίληψη που έχει ένας μέσος άνθρωπος.

Ο άνθρωπος που έχει αυτισμό κάνει προσπάθεια για να επικοινωνήσει με τους άλλους άνθρωπους , γεγονός που σημαίνει προβλήματα συνήθως στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να δημιουργήσει ερωτική σχέση με άτομο που δεν έχει αυτισμό ;
Η απάντηση είναι ναι , αυτό δεν σημαίνει πως η σχέση αυτή δεν θα έχει δυσκολίες.

Ο άνθρωπος με αυτισμό δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα του , όταν όμως το καταφέρνει η τρυφερότητα και η στοργή που μπορείς να νιώσεις είναι μοναδικές.

Δεν αντέχει τους ήχους , τον θόρυβο και αυτό γιατί ο ίδιος τους ακούει σε πολύ πιο έντονο βαθμό από εμάς.

Μοιάζει αμέτοχος στα συναισθήματα σου και ότι δεν έχει ενσυναίσθηση , αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να σε αγαπήσει και να σε νοιαστεί .

Δυσκολεύεται να κατανοήσει με την "πρώτη" μία πρόταση , αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι χαζός.Ο δείκτης ευφυΐας των ανθρώπων αυτών είναι αρκετά υψηλός.

Συμπεριφέρεται ορισμένες φορές σαν έφηβος ή σαν παιδί , ακόμα και εάν είναι ενήλικας, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι υπεύθυνος ή δεν μπορεί να βγάλει ένα έργο εις πέρας.
Φυσικά , εάν μεγάλωσε σε μία οικογένεια που του έδινε ευθύνες και δεν τον αντιμετώπιζε διαφορετικά , σαν ένα παιδί με πνευματική καθυστέρηση και δεν τον μεγάλωσε με υπερπροστατευτικότητα , μπορεί να γίνει ένας ευτυχισμένος ενήλικας , υπεύθυνος και σημαντικό , ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Οι άνθρωποι με αυτισμό συνήθως διαπρέπουν με οτιδήποτε αποφασίσουν να καταπιαστούν.
Είναι εύκολο ο ερωτικός σου σύντροφός να έχει κάποια μορφή αυτισμού ;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό γιατί η κοινωνία που ζούμε είναι αμιγώς αυτιστική , ξεκινώντας από το σπίτι , την οικογένεια που μεγαλώνει κάποιος , το σχολείο , την εργασία.

Ο άνθρωπος σου μπορεί όμως να σε αγαπήσει βαθιά και παντοτινά , να είναι ένας υπέροχος σύντροφος , ακόμα και εάν κάποιες φορές έχει αλλόκοτη συμπεριφορά , να γίνει ένας υπέροχος γονιός σε περίπτωση που αποφασίσετε να δημιουργήσετε οικογένεια.