ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ Πόλος έλξης μαθητών από την Ισπανία


Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές από το Γεωπάρκο Villuercas Ibores Jara της Ισπανίας ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος

Σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος συμμετείχαν 10 μαθητές από το σχολείο C.R.A. La Jara της Ισπανίας που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Villuercas Ibores Jara από 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2019 συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κα. Marta Velaz Sánchez και κ. André Bonilla Leo καθώς και τον κ. Ivan Cortijo, Παλαιοντολόγο από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Villuercas Ibores Jara.


Η γνωριμία των μαθητών με το Γεωπάρκο ξεκίνησε με ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου, των γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών μνημείων ενώ ειδική αναφορά έγινε για το μοναδικό φυσικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα στοιχεία που μας δίνει για το κλίμα, τα φυτά και τα ζώα που ζούσαν στην περιοχή πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Τους μαθητές καλωσόρισε στη Λέσβο ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Μιχάλης Καπιωτάς, ο οποίος τους δώρισε αναμνηστικά ξυλόγλυπτα και αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας με σχολεία της Λέσβου.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγο, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχαν σε ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλο το νησί. Οι μαθητές διέσχισαν το Γεωπάρκο Λέσβου από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι, γνώρισαν την έννοια του Γεωπάρκου και τη σημασία του, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου, περιηγήθηκαν στα αρχαιολογικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του και εντυπωσιάστηκαν από τη σύνδεση του τοπίου με τους μύθους, την παράδοση, τη γαστρονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Γεωπάρκου Λέσβου.
Μοναδικές εμπειρίες απέκτησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους περιηγήθηκαν ανάμεσα στους ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων ηλικίας 20 εκατομμύριων ετών και γνώρισαν τις γεωλογικές διεργασίες και τα φαινόμενα που συνέβαλαν στη δημιουργία του. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, συζήτησαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά την ανασκαφή και συντήρηση των ευρημάτων.


Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι ήταν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον υγροβιότοπο της Καλλονής και τον καστανιώνα της Αγιάσου, το Κάστρο Μυτιλήνης, το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά, το Λαογραφικό Μουσείο Παπάδου, το Μουσείο «Ο κόσμος του Ούζου» Ισίδωρου Αρβανίτου και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις γνωριμίας με τη γαστρονομία της Λέσβου.

Συνεργασία  με το Δημοτικό Σχολειο Παπάδου

Οι μαθητές του σχολείου C.R.A. La Jara πραγματοποίησαν ειδική δραστηριότητα συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών με το Δημοτικό Σχολειο Παπάδου. Τους μαθητές από την Ισπανία υποδέχθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, ο Διευθυντής κ. Γιώργος Ζορμπάς και οι δάσκαλοι του σχολείου.

Στόχος της συνεργασίας ήταν οι μαθητές να ανταλλάξουν εμπειρίες για τον τρόπο που βιώνουν την έννοια του Γεωπάρκου και τη σημασία του. Οι μαθητές από τα δύο Γεωπάρκα μέσα από ειδικές παρουσιάσεις που είχαν προετοιμάσει παρουσίασαν τα κύρια χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου τους και τα κύρια στοιχεία τους πολιτισμού τους και με τη βοήθεια παραδοσιακής μουσικής και χορού αναζήτησαν με επιτυχία στοιχεία που τους ενώνουν. Η συνάντηση μεταξύ των δύο σχολείων από τη Λέσβο και την Ισπανία αποτελεί παράλληλα την έναρξη συνεργασίας που θα ξεκινήσει μεταξύ των δύο σχολείων από τη Λέσβο και την Ισπανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος e-twinning.


Προοπτικές συνεργασίας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων

Αναχωρώντας από τη Λέσβο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν τον Καθ. Νίκο Ζούρο και το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου για την εμπειρία που είχαν στο Γεωπάρκο Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος. Επίσης, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές ζήτησαν να συνεχιστεί η συνεργασία και οι επαφές ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα και να οργανωθούν και στο μέλλον εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων από την Ισπανία στη Λέσβο αλλά και από τη Λέσβο στο Γεωπάρκο Villuercas Ibores Jara της Ισπανίας.