Κίνδυνος να χαθούν μεγάλα έργα της Λέσβου που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»


Ανακοίνωση της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη»

«Να μην καταργηθεί το  χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Ώστε:

Να μην χαθούν τα ενταγμένα έργα της Λέσβου.

Με μια θλιβερή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό ότι θα καταργήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης  έργων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ματαιώνοντας ουσιαστικά 502 ενταγμένα έργα Δήμων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων  έργα και των δύο Δήμων της Λέσβου.

Το έργο της ΔΕΥΑΛ «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων των οικισμών της Νότιας περιοχής Δ.Ε. Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ, με απόφαση ένταξης Α.Π.41739 /30-05-2019 Υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση, ύστερα από αιτήματα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ.

Προμήθεια μηχανημάτων έργων με χρηματοδότηση 580.320
Εξοπλισμός και αναβάθμιση παιδικών χαρών με χρηματοδότηση 350.000 ευρώ.
Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων  με χρηματοδότηση 550.000 ευρώ.
Εργασίες αναβάθμισης και επισκευής Δημοτικού Γηπέδου Αγιάσου με χρηματοδότηση 588.283. ευρώ.
Χρηματοδότηση 2.587.000 ευρώ για την ενίσχυση των δύο νέων δήμων της Λέσβου (για τα οποία πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους δύο Δήμους)
Χρηματοδότηση 1.000.000 για την ενίσχυση των 12 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4.600 το Μάρτιο του 2019.(πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τους Δήμους)
Χρηματοδότηση για καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Χρηματοδότηση πυροπροστασίας Σχολικών Μονάδων
Χρηματοδότηση για ράμπες και χώρους υγιεινής για πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε Σχολικές Μονάδες.

Όλα αυτά τα έργα της Λέσβου κινδυνεύουν άμεσα να ματαιωθούν, ενώ  η κατακραυγή ενάντια στην ενέργεια αυτή του Υπουργού Εσωτερικών, γενικεύτηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (12/12/2019), όπου οι προσκείμενοι στη ΝΔ δήμαρχοι δήλωσαν ότι το επιτυχημένο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ σχεδιάστηκε από κοινού με την προηγούμενη κυβέρνηση, για να ενταχθούν έργα που δεν ήτα επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ. Δήλωσαν επίσης πως δεν υπάρχει θέμα υποχρηματοδότησης, αφού η πρόβλεψη για συμμετοχή της Τράπεζας  Επενδύσεων είναι λογιστική και θα καλυφθεί από τις εκπτώσεις των δημοπρασιών που ανέρχονται στο 40%.

Σε σχετική μας ερώτηση προς το Δήμαρχο κ. Κύτελη στο ΔΣ πήραμε την απάντηση πως η Δημοτική αρχή ζήτησε ενημέρωση και περιμένει απάντηση.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή μαζί με όλες τις παρατάξεις, να αξιώσουμε να μην γίνει καμιά περικοπή έργου, που όπως αναφέραμε είναι απολύτως απαραίτητα.

Ιδιαίτερα δε για τα αποχετευτικά  δίκτυα βιολογικού καθαρισμού Νοτίων Προαστίων Μυτιλήνης, η απένταξή τους θα σημαίνει τη ματαίωσή του για πολλά χρόνια  εις βάρος των χιλιάδων συντοπιτών μας, κατοίκων Βαρειάς, Ακρωτηρίου, Αγίας Μαρίνας, Βίγλας, Νεάπολης, Πληγωνίου, Αεροδρομίου, Κρατήγου,  που θα συνεχίσουν να πληρώνουν για εκκενώσεις βόθρων ενώ θα συνεχιστεί η επιβάρυνση των παραλιών μας.

 ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ»