Μ. Μαμακος: «Θα παραιτηθούμε αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία της νέας δομής»


Δελτιο Τύπου Παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το μεταναστευτικό και τα όσα δρομολογεί το κυβερνητικό τελεσίγραφο δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού κ. Στεφανή, ως παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας», δηλώνουμε ότι:

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να πει όχι σε οποιαδήποτε νέα δομή στην περιοχή μας, που προωθεί το κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε και που προβλέπει κλειστά προαναχωρητικά κέντρα  στη Λέσβο και στα άλλα νησιά. Χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, με αφορμή και όσα επισήμως ενημέρωσε ο κ. Στεφανής κατά την επίσκεψη του στο νησί, αποφασίστηκε επίσης να εναντιωθεί στη νέα δομή στη Λέσβο, θέτοντας και  αυτό σε πρώτη προτεραιότητα την αποσυμφόρηση του νησιού. Το ίδιο αποφάσισε πριν λίγες μέρες και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Χίο, γεγονός που δείχνει ότι σύσσωμη η αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δεν συμφωνεί με τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, που προωθεί η κυβέρνηση , αλλά επείγει η άμεση  και μαζική αποσυμφόρηση του νησιού που ήδη βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση με τον υπερπληθυσμό που παραμένει εγκλωβισμένος στη Μόρια.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών αρχών του νησιού , που εκφράζουν και τα αισθήματα και τις διαθέσεις των τοπικών κοινωνιών, απαιτείται ο συντονισμός όλων των φορέων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν , ώστε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει μονομερώς στη δημιουργία νέας δομής, κόντρα στις αποφάσεις των συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών που χρόνια τώρα σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού και οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το νησί μας να καταστεί «αποθήκη ψυχών» χωρίς αύριο! Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί, όπως έχει πει άλλωστε, τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης και να μη διαταράξει την κοινωνική συνοχή που θα διαταραχθεί εκ των πραγμάτων, από τη δημιουργία τετελεσμένων με το κυβερνητικό τελεσίγραφο.

Σε περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει, όπως διατείνεται στη δημιουργία της νέας δομής, πέρα από τις συντονισμένες αντιδράσεις και ενέργειες μας ως αυτοδιοίκηση και κοινωνία, οι παραιτήσεις μας  είναι δεδομένες μπροστά στο συμφέρον του τόπου μας, που δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είμαστε εδώ, για να δούμε όλοι μαζί συντονισμένα τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια των ενεργειών μας.

Για την παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας»
ο επικεφαλής
Μιχ. Μαμάκος