Ο Δήμος Λέσβου το αγόρασε.. αλλά ρημάζει- Ανοιχτή επιστολή για Αρχοντικό Κατσάνη


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΘΕΜΑ: Δημοτικό αρχοντικό Κατσάνη.       

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης (16 Σεπτεμβρίου 2019), στην οποία προήδρευα (πριν την αναγκαστική προσωρινή παύση μου), είχα φέρει ως θέμα ημερήσιας διάταξης καταθέτοντας σχετικό εισηγητικό σημείωμα, την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων στο δημοτικό αρχοντικό Κατσάνη. Η πλήρης εισήγησή μου, ήταν η ακόλουθη:     

«Μετά από ενημέρωση που έλαβα από δημότες της περιοχής του Μακρύ Γιαλού – Σουράδας, για την άσχημη κατάσταση – εγκατάλειψη που βρίσκεται το πρόσφατα αγορασμένο από το Δήμο Λέσβου, αρχοντικό Κατσάνη, πραγματοποίησα επιτόπια αυτοψία, συνομίλησα με περιοίκους και το φωτογράφησα εξωτερικά. 


Εκτός από τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, διαπίστωσα ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω εκτεταμένες φθορές και ζημιές.

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η κατάρρευση της στέγης του, ακόμη σε αρχικό στάδιο με μία τρύπα διαμέτρου ενός – δύο μέτρων, η οποία ωστόσο δεν αποτρέπει την είσοδο των νερών της βροχής. Επιπλέον τα περισσότερα κουφώματα έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα το οίκημα να είναι ορθάνοιχτο από πολλά σημεία.  

Από μαρτυρίες των περιοίκων, ενημερώθηκα, ότι από τα ανοιχτά παράθυρα, μπαίνουν μέσα στο σπίτι κουκουβάγιες, περιστέρια, νυχτερίδες και άλλα πουλιά, ενώ πολλά βράδια, αφού παραβιάσουν τον μαντρότοιχο, εισέρχονται μέσα και διάφορες ομάδες ανθρώπων. 


Μέχρι την με οποιοδήποτε τρόπο αξιοποίηση του ιστορικού αυτού ακινήτου του Δήμου Μυτιλήνης, απαιτείται η άμεση αποκατάσταση της στέγης, καθώς και η σφράγιση  των κουφωμάτων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά και καταστροφή του κτηρίου.

Επιπλέον για λόγους ασφαλείας, απαιτείται ο άμεσος καθαρισμός του κήπου από τα αγριόχορτα, που τον έχουν μετατρέψει σε “ζούγκλα”». 

Η εισήγησή μου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σώμα του συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης και αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων, ενώ στη συνέχεια η εν λόγω απόφαση απεστάλη στα αρμόδια όργανα του Δήμου Μυτιλήνης (Δήμαρχο, υπεύθυνη Αντιδημαρχία, Τεχνική Υπηρεσία, κ.ο.κ.), προς υλοποίηση. Επιπλέον, το θέμα αναδείχθηκε ευρέως από όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μυτιλήνης.

Μετά την παρέλευση δύο και πλέον μηνών και μετά από νέα (ανεπίσημη) αυτοψία που πραγματοποίησα, διαπίστωσα ότι το μόνο που έγινε, είναι ο καθαρισμός του κήπου από τα αγριόχορτα.

Με δεδομένο ότι πριν λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη κακοκαιρία (η οποία μάλιστα επιδείνωσε την κατάσταση), ενώ σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο, η άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας του κτηρίου (σύμφωνα με τα παραπάνω), είναι άκρως επιβεβλημένη.     

Σε διαφορετική περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι το εμβληματικό αυτό αρχοντικό – νεοκλασικό της πόλης, κινδυνεύει με περαιτέρω καταστροφή. 

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧ. ΠΙΤΣΙΟΣ