Επαγγελματίας… Άγιος Βασίλης

Οι εταιρείες… παραγωγής Αϊ Βασίληδων κρατούν τον μύθο ζωντανό.


Μπορεί για τους ενήλικες να μην είναι παρά ένας μύθος. Όπου όμως κι εάν κοιτάξει κανείς αυτές τις ημέρες, ο Αϊ-Βασίλης είναι εκεί.

Κάποιοι ερασιτέχνες μιμητές του είναι απογοητευτικά κακέκτυπα -αρκεί μια βόλτα στο Σύνταγμα για να το διαπιστώσεις. Κάποιοι άλλοι όμως, επαγγελματίες του είδους, μπορούν προς στιγμήν να σε κάνουν να πιστέψεις πως είναι πράγματι ο αυθεντικός αυτός που σου φωνάζει «Χο-Χο-Χο».

Για να πιάσουν το κατάλληλο πόστο, έχουν περάσει από οντισιόν κι εκπαίδευση, προτού προσληφθούν σε ειδικευμένες εταιρείες. Μία από αυτές είναι η αμερικανική Cherry Hill Photo με έδρα το Νιου Τζέρσι.

Δραστηριοποιείται 52 χρόνια στον χώρο και σήμερα απασχολεί πάνω από 400 επαγγελματίες Αϊ-Βασίληδες, «διακτινίζοντάς» τους σε 300 εμπορικά κέντρα στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Πουέρτο Ρίκο.

Όλοι τους έχουν φυσική μακριά γενειάδα, φουσκωμένες κοιλίτσες στην πραγματική ζωή και όρεξη να δουλέψουν ασταμάτητα και αγόγγυστα επί έξι εβδομάδες, όσο διαρκεί δηλαδή η εμπορική περίοδος των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Συνήθως είναι συνταξιούχοι. Αλλά δεν τσοντάρουν απλά στο ετήσιο εισόδημά τους. Αν και οι αμοιβές διαφέρουν από επαγγελματία σε επαγγελματία, σχεδόν όλοι κερδίζουν πενταψήφια ποσά για μόλις ενάμιση μήνα δουλειά!

Όσο πιο αληθοφανής και δημοφιλής είναι στους μικρούς πελάτες του ένας επαγγελματίας Αϊ-Βασίλης -εξηγεί στο CNN Money ο πρόεδρος της Cherry Hill Photo, Εντ Γουόρχολ- τόσο πιο φορτωμένο θα είναι το «σακί» του με αμοιβές όταν θα γυρίσει για να ξεκουραστεί στο σπίτι.

Για να το πετύχει όμως κανείς αυτό δεν θέλει μόνον τρόπο, αλλά και κόπο. Στην εταιρία του Εντ για παράδειγμα οι υποψήφιοι Αϊ-Βασίληδες περνούν από ειδική διήμερη εκπαίδευση πριν αναλάβουν κανονικά καθήκοντα, μαθαίνοντας ένα σωρό πληροφορίες.

Πώς να βάζουν σωστά στη στολή. Τι να απαντούν ακόμη και στις πιο περίεργες ερωτήσεις των παιδιών. Πώς να αποχωρούν από τον χώρο εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας χωρίς να καταστρέφουν τη δημόσια εικόνα τους. Και, κυρίως, πώς να φέρνουν στην εταιρεία τα περισσότερα δυνατά κέρδη όταν είναι σε «υπηρεσία».

Όσο κι εάν ακούγεται περίεργο, ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι οι φωτογραφήσεις. Μπορεί οι γονείς να απαθανατίζουν μανιωδώς τα μικρά τους με smartphones και tablets όταν αυτά κάθονται στην αγκαλιά του Αϊ-Βασίλη. Όμως στην ψηφιακή μας εποχή «ο κόσμος δεν τυπώνει πια φωτογραφίες, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν γίνει κάτι το ξεχωριστό», παρατηρεί ο Εντ Γουόρχολ.

Για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η εταιρεία του Εντ έχει φροντίσει να προσλάβει, εκτός από Αϊ-Βασίληδες, φωτογράφους και επαγγελματίες βοηθούς που έχουν την πιο δύσκολη ίσως αποστολή απ’ όλους: να ηρεμούν όσα παιδιά τρομοκρατούνται μπροστά στη θέα του κυρίου με την ασυνήθιστη μακριά λευκή γενειάδα και την περίεργη κόκκινη στολή.

Πηγή fortunegreece.com