Βοήθεια από την ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ δέχτηκε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου;- Η συνάντηση… μετά τον «πόλεμο»


Επίσκεψη της Συνύπαρξης στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου-
           
Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία του Συλλόγου «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
           
Η συνάντηση είχε το χαρακτήρα γνωριμίας, αλλά και διαμαρτυρίας για κάποιες πρόσφατες δηλώσεις και ανακοινώσεις του κ. Περιφερειάρχη. Σχετικό έγγραφο που επιδόθηκε δημοσιεύεται στη συνέχεια.
           
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι της «Συνύπαρξης» δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν ,με την 20ετή εμπειρία που διαθέτουν από την ενασχόλησή τους στο προσφυγικό ζήτημα, την Περιφέρεια.
           
 Μυτιλήνη 15/11/19

Προς τον Περιφερειάρχη B. Αιγαίου κ. Μουτζούρη

            Κύριε Περιφερειάρχη,

Έχει παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες πως η ρητορική που χρησιμοποιείτε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε δημόσιες δηλώσεις σας αφορά την, κατά την άποψή σας, αλλοίωση της εθνικής, θρησκευτικής κλπ φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου από τους πρόσφυγες – μετανάστες τους οποίους αποκαλείτε εισβολείς όπως πρόσφατα στην επέτειο του ΟΧΙ.

Επιτρέψετε μας να σας εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία και διαμαρτυρία για αυτή την ρητορική που χρησιμοποιείτε. Θεωρούμε πως η επιλογής σας προς μία ρητορική μίσους εναντίον αυτών των ανθρώπων που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες στο νησί μας δεν βοηθάει στην κοινωνική συνοχή που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την κρίση που ζούμε σε ένταση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι πως παρόλο που μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στα παράλια της Λέσβου εδώ και περίπου είκοσι χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί αλλοίωση του πληθυσμού, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως στην Λέσβο υπάρχει μεταβολή των παραδόσεων, ούτε επιρροή στην θρησκεία, ούτε καν μεταβολή του μόνιμου πληθυσμού του νησιού από την μετανάστευση άλλων θρησκειών.

Εφόσον κάνατε και κάνετε αυτές τις δηλώσεις θα θέλαμε να μας δείξετε τα στοιχεία στα οποία βασίζονται αυτές οι δηλώσεις σας. Σας θυμίζουμε πως επιστημονικά θα ήταν λάθος να βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα για μετακινούμενους πληθυσμούς που η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν διαμένει στον αστικό ιστό, δεν υπάρχουν επίσημες πρακτικές ενσωμάτωσης για διαμένοντες σε δομές όπως αυτή της Μόριας και έχει παρατηρηθεί πως δεν έχουν πρόθεση μόνιμης διαμονής στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Κύριε Περιφερειάρχη,

            Εδώ και πέντε χρόνια οι πολίτες της Λέσβου στην πλειοψηφία τους έχουν επιδείξει μεγάλη ανοχή, συμπάθεια και αλληλεγγύη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγουν από τις συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνουν στα νησιά.

Διαδώστε παντού ότι η ζωή στα νησιά συνεχίζεται παρόλες τις δυσκολίες διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου αριθμού φιλοξενούμενων. Ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έτσι ώστε να μην επισκιάζει την ομαλότητα της καθημερινής ζωής και της οικονομία του τόπου.

Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για την διαχείριση του. Μπορεί ωστόσο να συμβάλλει, με την τοποθέτηση του προβλήματος στις πραγματικές διαστάσεις του ,ως πρόβλημα κυρίως ανθρωπισμού και όχι κατάρας για τα νησιά μας. Δυστυχώς για εμάς και για τους πρόσφυγες - μετανάστες θα συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε τα προσεχή χρόνια, γιατί οι πόλεμοι , οι εμφύλιες συρράξεις , οι ξένες επεμβάσεις , η φτώχεια και η καταπίεση , η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βία, δεν πρόκειται να εκλείψουν , από το Αφγανιστάν μέχρι την υποσαχάρια Αφρική.

Ας εγκαταλείψουμε την ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική όπως ορίζει ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας εργαστούμε ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να διαμένουν το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα στα νησιά σε αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι προσβλητικές όπως οι σημερινές.

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο έχει ως στόχο την διάδοση της κοινωνική ειρήνης και συνοχής ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και εθνικότητας, σε μια τέτοια κατεύθυνση οι μικρές μας δυνάμεις είναι στην διάθεσή σας.

KINHΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

«ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»