Και στην Λέσβο η πολυμελής συμμορία που χορηγούσε δήθεν επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ


Τις 700.000 ευρώ αγγίζει η ζημιά ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων σε σεισμόπληκτες περιοχές και άλλων πολιτών.

Σε αστρονομικά ύψη φθάνει η οικονομική ζημιά, που έχει προκαλέσει σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ιδιοκτήτες σπιτιών η επιχειρήσεων σε σεισμόπληκτες περιοχές, πολυμελής συμμορία με αρχηγό έγκλειστο των φυλακών. Καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν απλώσει τα δίχτυα της απάτης σχεδόν σε όλη τη χώρα, προκύπτουν καθημερινά και νέες περιπτώσεις αφαίμαξης μεγάλων χρηματικών ποσών, για να χορηγηθούν δήθεν επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Η ζημιά έχει φθάσει τα 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει ακόμη και ιερείς, ως θύματα, στους οποίους έταζαν αναδρομικά!

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Μεσολογγίου, που αποκάλυψαν την απάτη, στις εξήντα πέντε περιπτώσεις, που είχαν εξιχνιάσει, προσθέτουν τώρα άλλες δέκα οκτώ. Είχαν συλληφθεί 15 άτομα και είχαν ταυτοποιηθεί σαράντα επτά περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, 24 άνδρες και 23 γυναίκες. Μεταξύ αυτών και ο 42χρονος αρχηγός του κυκλώματος ο οποίος κινούσε τα νήματα μέσα από το κελί της φυλακής, παρουσιαζόμενος τηλεφωνικά στα θύματα ως διευθυντής τράπεζας!

Απάτη – ΕΣΠΑ: Ο τρόπος δράσης της ομάδας

Ο 42χρονος αρχηγός, λέει η Αστυνομία, αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης, τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος. Τους… ενημέρωνε, ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, από χρήματα του ΕΣΠΑ για επιδοτήσεις. Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Η ένταξη στην οργάνωση όλο και νέων περιφερειακών μελών είχε να κάνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου καλούνταν τα θύματα να καταθέσουν τα χρήματα. Έπειθαν δηλαδή ανίδεους, να δώσουν τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών ή αν δεν διέθεταν να δημιουργήσουν. Κι αυτό, προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα τα δικά τους στοιχεία. Προέκυψε ακόμη ότι ορισμένα από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ιδρύοντας εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα ενδιαφέρονταν για την αγορά αυτοκίνητων μεγάλης αξίας.

Σχεδόν πανελλαδικά

Γεωγραφικά, οι απάτες έχουν διαπραχθεί σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Αγρίνιο, Αίγιο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιωάννινα, Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Εύβοια, Αττική, Λακωνία, Αρκαδία, Μυτιλήνη, Κρήτη, Κυκλάδες, Ρόδο, Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.


Πηγή www.alphafreepress.gr