Στο δημοτικό συμβούλιο δυτικής Λέσβου και στην κοινότητα της Συκαμιάς η απόφαση για λειτουργία η μη του Stage 2


Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης που διέρχεται η Λέσβος από τις ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος προτίθεται να φέρει ως θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την παραχώρηση του χώρου που λειτουργεί ως προσωρινή δομή στη Συκαμιά.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είχε αποστείλει από τις 19/9/2019 επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία, ενημερώνοντας για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και το αδιέξοδο που προκύπτει τόσο με τα 12.000 κυβικά μέτρα των αποβλήτων του προσφυγικού (σ.σ. όπου επί του παρόντος, ούτε μπορούν να απομακρυνθούν, ούτε και να ανακυκλωθούν) όσο και σχετικά με τη λειτουργία του «Stage 2» στη Συκαμιά, χωρίς καμία έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Λέσβου και χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα όμως δεν έτυχε καμίας ουσιαστικής ανταπόκρισης, εξέλιξη που εντείνει το γενικότερο αδιέξοδο που παρατηρείται.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε σχετικά:

«Το μεταναστευτικό σαν έναν πολυεπίπεδο ζήτημα που είναι, δεν μπορεί να διαχειρίζεται άλλο σχεδόν αποκλειστικά σε επίπεδο εντυπώσεων, ούτε και σαν ένα θέμα ταμπού.
Τούτο δε σημαίνει βέβαια πως εμείς εδώ, στη Δυτική Λέσβο, στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Ευρώπης, είμαστε αδρανείς ή πρέπει να βρισκόμαστε σε στάση αναμονής μπροστά σε όσα γίνονται ή πρόκειται να γίνουν.

Στο πλαίσιο των ελάχιστων ουσιαστικών αρμοδιοτήτων μας επάνω στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με απόλυτη διαφάνεια και επιτέλους για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία της προσφυγικής κρίσης, με ευρεία πολιτική συναίνεση στις όποιες σχετικές μας αποφάσεις. Με γνώμονα καταρχήν τη νομιμότητα επάνω στην οποία πρέπει να πατούν όλες οι λειτουργίες αυτής της ομολογουμένως προβληματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού που υπάρχει.

Επομένως, φέρνουμε σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη συζήτηση σχετικά με την παραχώρηση του χώρου που λειτουργεί η προσωρινή δομή της Συκαμιάς και η οποία δεν εγκρίθηκε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο του τέως Δήμου Λέσβου. Κι αυτό γιατί επιθυμούμε να φέρουμε την οποιαδήποτε συζήτηση, πόσο μάλλον απόφαση σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού, εκεί που πραγματικά πρέπει να βρίσκεται: στο δημοτικό συμβούλιο όπου και η αντιπολίτευση θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και όλοι μας με υπευθυνότητα να σηκώσουμε το βάρος των πολιτικών που θα προωθήσουμε. 

Σαν Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου, επί του θέματος έχω να υποσχεθώ μόνον αυτό στους δημότες. Πως μπροστά στο περιβαλλοντικό αδιέξοδο (από τους συσσωρευμένους σωρούς μη ανακυκλώσιμου υλικού των αποβλήτων του προσφυγικού που μας φέρνουν μέχρι και πρόστιμα), οικονομικό αδιέξοδο (από τη μη ουσιαστική υποστήριξη του κράτους στους δήμους που σηκώνουν το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή βάρος της Ευρώπης) και ανθρωπιστικό αδιέξοδο, (με χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους και εγκλωβισμένους στα νησιά μας), δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μη λύσεις ή ημίμετρα. Ούτε και να επιτρέψω ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, να μετατραπεί σε πεδίο ανάπτυξης της οποιαδήποτε παραφιλολογίας. Όλες οι ενέργειές μας και οι αποφάσεις μας θα γίνονται γνωστές και θα λαμβάνουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου».