Επιστολή διαμαρτυρίας… από την Παλλεσβιακη ένωση συνταξιούχων… για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Μυτιλήνης


Επιστολή διαμαρτυρίας σε κάθε αρμόδιο…

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
                                                                                                                                                            
                                             Προς
                                           - Δήμο Μυτιλήνης
                                           - Δήμο Δυτικής Λέσβου
                                           - Περιφέρεια Β.Αιγαίου
                                            -Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου
                                            -Τροχαία Μυτιλήνης
                                            -Επιμελητήριο Λέσβου
                                            -Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Κύριοι,
  
 Έχουμε ασχοληθεί κατά το παρελθόν με το συγκοινωνιακό πρόβλημα, που απασχολεί  συνταξιούχους, εργαζόμενους και γενικότερα τους κατοίκους της Μυτιλήνης και χωριών.
Στις διαμαρτυρίες μας δεν είδαμε από τους αρμόδιους καμιά κίνηση βελτίωσης. Αδιαφορία και εδώ χωράει η παροιμία « στου κουφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα». ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
  Στη σημερινή κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι συνταξιούχοι-εργαζόμενοι, οι άνεργοι, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί και να πράξει τα δέοντα όσο αναφορά το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Πόλης και των χωριών.

Στην Αθήνα οι συγκοινωνίες για άτομα πάνω από 65 ετών είναι μισό εισιτήριο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με πολλούς τρόπους, έχουν αντιμετωπίσει θετικά τέτοια προβλήματα. Ας μη νομίζουν μερικοί ότι η επιβάρυνση των ανθρώπων με τα κόστη των εισιτηρίων είναι λίγα λεπτά. Αν λογαριάσουμε τη μηνιαία δαπάνη για εισιτήρια, στο τέλος θα βρεθούμε με το ¼ των συντάξεων μας να πηγαίνει εκεί.

   Με τις προτάσεις μας είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι που δεν κατέβαιναν στο κέντρο της πόλης, θα πιάνουν να κατεβαίνουν και αυτό πέραν των άλλων θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική στενότητα που υπάρχει στην αγορά. Είναι προς όφελος όλων.
 Εδώ πρέπει να τονίσουμε την σημερινή εικόνα των λεωφορείων σε σύγκριση με  παλαιότερα, αλλά και τα δρομολόγια. ‘Εχουν βελτιωθεί αρκετά. Υπάρχουν όμως αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν.

   Με την ευκαιρία θα θέλαμε να δείξουμε την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τις στάσεις. Όπου υπάρχουν, μοιάζουν σαν φρίτζες στα πανηγύρια (ΤΖΕΡΤΖΕΛΕΣ), κουρελόπανα σχισμένα λαμαρίνες τσαλακωμένες και οτιδήποτε άλλο φανταστεί κανείς. Ιδίως οι στάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης, πολλοί ξένοι τις βγάζουν φωτογραφίες για ενθύμιο. Το χειρότερο είναι ότι στις περισσότερες στάσεις δεν υπάρχει τίποτα, ούτε ένα κεραμίδι που λένε, ούτε ένα παγκάκι. Μέσα στην  αφόρητη ζέστη, μέσα στη παγωνιά και βροχές βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους, μάνες και μωρά στα καρότσια, ανάπηρους να περιμένουν. Τόσο μεγάλη είναι η δαπάνη να φτιαχτούν καλαίσθητες στάσεις, όπου θα περιμένουν οι άνθρωποι  τα λεωφορεία; Καλά είναι τα μεγαλεπίβολα σχέδια για μεγάλα έργα που τα ακούμε και δεν τα βλέπουμε, αλλά υπάρχουν και τα μικρά καθημερινά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Καλές είναι οι εκδηλώσεις, τα διάφορα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις φιλανθρωπίας που γίνονται, για δημιουργία προφίλ μερικών, αλλά οι άνθρωποι θέλουν πραγματικό ενδιαφέρον για την καθημερινότητά τους.

  Είναι μεγάλη η δαπάνη να τοποθετηθούν καινούργια παγκάκια στους κεντρικούς δρόμους, εκεί που συχνάζει πολύς κόσμος; Και να επισκευαστούν τα παλιά;

  Λιμάνι επιβατικό της Πόλης  μας δεν υπάρχει. Ένα παγκάκι να καθίσει άνθρωπος δεν υπάρχει, μόνο στον λιμενοβραχίονα έχουν γίνει πέντε-έξι τσιμεντένια μαρμάρινα  παγκάκια, τελείως άχρηστα.  Να αντικατασταθούν με γερά ξύλινα παγκάκια και τελειώνοντας με το λιμενικό θα θέλαμε να ρωτήσουμε τι θα γίνει με αίθουσα αναμονής ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό.

Ίσως είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο, που στο λιμάνι δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής. Τι θα γίνει με το κολυμβητήριο; Θα στέκεται καμιά εικοσαριά χρόνια εγκαταλελειμμένο; Αν είναι να το φτιάξετε, να το κάνετε γρήγορα. Ήδη το κολυμβητήριο με σπασμένα τζάμια καταστρέφεται καθημερινά.  Η πρώτη εικόνα που συναντά ένας ξένος μπαίνοντας το καράβι στο λιμάνι είναι το κολυμβητήριο, με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, ερήμωσης, αντί να αποτελεί στολίδι της πόλης.

   Επίσης επισημαίνουμε τα παρακάτω που είναι αρμοδιότητα της τροχαίας Μυτιλήνης, αλλά και του Δήμου:

Οπωσδήποτε να απελευθερωθούν οι κεντρικοί δρόμοι, να διεξάγεται η κυκλοφορία άνετα και να μην σταματάνε οχήματα όπως νάναι. Τουλάχιστον στους δρόμους Καβέτσου, Π. Βοστάνη και Ε.Βοστάνη μέχρι Νοσοκομείο. Ο δρόμος Ε.Βενιζέλου, Μακρύς Γιαλός  παρεμποδίζεται από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ να σταματούν. Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων ανά πάσα στιγμή. Όσο για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, δεν τους υπολογίζει κανείς. Οι ράμπες είναι μόνιμα κατειλημμένες όπου υπάρχουν.

  Οι νεοεκλεγμένες Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές να σκύψουν πάνω στα προβλήματα αυτά. Ιδίως στο Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος                        Η Γ.Γραμματέας
                     ΕΥΑΓ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ            ΒΑΣ.ΑΝΤΩΝΑ