Άμεσος κίνδυνος να παραλύσει η ΑΔΕΛ Α.Ε


Ανακοίνωση της παράταξης του δήμου Μυτιλήνης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο με καθυστερήσεις , προχειρότητες και αστήρικτες ενέργειες , να οδηγείται  η ΑΔΕΛ Α.Ε. σε παραλυτική κατάσταση.
       
 Όπως αναφέρει η §7 του άρθρου 156 του Νόμου 4.600 από τις 9 Μαρτίου 2019, οι μονομετοχικές Ανώνυμες Εταιρείες του άρθρου 266 του Κώδικα Δήμων  σαν την ΑΔΕΛ Α.Ε., μετατρέπονται από την 1-9-2019 σε Κοινές Ανώνυμες Εταιρείες του άρθρου 252 του ίδιου Νόμου , (δηλαδή λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2190/1920 σαν τις ιδιωτικές Ανώνυμες Εταιρείες) με ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ τους.
        
Από τις πρώτες μέρες της εκλογής σας είχατε υποχρέωση να προχωρήσετε από κοινού με την απελθούσα Δημοτική Αρχή στην  σύνταξη του νέου καταστατικού της ΑΔΕΛ Α.Ε., ώστε να λειτουργήσει ομαλά από την αρχή της Νέας Δημοτικής Περιόδου.
        
Δυστυχώς αντί αυτών , μας στάλθηκε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, στις 4/10/2019,  για « τροποποίηση καταστατικού της ΑΔΕΛ Α.Ε.»  ενώ αυτή την αρμοδιότητα την έχει ΜΟΝΟ η Γενική Συνέλευση της ΑΔΕΛ Α.Ε., αφού από 1/9/2019 λειτουργεί βάσει του Νόμου 2190/1920.   Όταν έγινε αντιληπτό πόσο άσχετη ήταν η εισήγηση……  αποσύρθηκε!
Μέχρι τις 24/10/2019 ημέρα Πέμπτη και μία μέρα πριν την εκ νέου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ενώ η ΑΔΕΛ με έγγραφό της από της 10/10/2019, έχει ενημερώσει το Δήμαρχο πως με βάση το νόμο και το καταστατικό της, λήγει η λειτουργία της στις 31/10/2019, δεν είχαμε καμιά ενημέρωση επίσημη ότι το θέμα  επρόκειτο να συζητηθεί στο Δ. Σ. της 25ης Οκτωβρίου. Από φήμες  μας γίνεται γνωστό πως το θέμα θα έρθει να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης!!!
Μετά από αίτημα μας, μας αποστέλλεται η εισήγηση στις11:57 για την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο ο γενικός γραμματέας του Δήμου.
Δυστυχώς και η νέα εισήγηση βρίσκεται στην λογική της προηγούμενης και φανερά εκτός των όσων ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 156 του νόμου 4.600.
Στις 12:15 της 24/10/2019 αποστείλαμε στο δήμαρχο Δ. Λέσβου κ. Βέρρο και στο Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη,  πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι απρόσεκτες εισηγήσεις οδήγησαν την ΑΔΕΛ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ!!!!!!!!!

 ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
.      
Ακόμα  και αν η Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου , επιθυμεί να αποσυρθεί από την ΑΔΕΛ Α.Ε. και θα προχωρήσει στην ίδρυση νέας ΑΕ στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με  την §7 του άρθρου 156 του Νόμου 4.600 ,  αυτό μπορεί να γίνει, , εντός των δύο επόμενων ετών  και κάθε νέος Δήμος μπορεί να ιδρύσει δική του Α.Ε., ΜΟΝΟ  αν προηγουμένως τα δύο Δημοτικά Συμβούλια με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους , συναποφασίσουν τη λύση και εκκαθάριση της ΑΔΕΛ Α.Ε.      Επομένως, οι δύο Δημοτικές αρχές είναι αναγκασμένες , έστω και τώρα να προχωρήσουν  κατά  την  γνώμη  μας  σε :

α)Λήψη αποφάσεων των δύο Δημοτικών Συμβουλίων ότι το σύνολο των μετοχών της ΑΔΕΛ Α.Ε. εκπροσωπεί για τον κάθε Δήμο ο αντίστοιχος Δήμαρχος.( Πιθανόν αυτό να μπορεί να γίνει και χωρίς την απόφαση Δ.Σ.)

β)Γενική Συνέλευση της ΑΔΕΛ Α.Ε., που θα την αποτελούν οι δύο Δήμαρχοι, για τροποποίηση καταστατικού , ώστε να προσαρμοστεί στην διάταξη του Νόμου.
γ) Γνώμη μας είναι , ότι πρέπει με συμφωνία των δύο Δημοτικών αρχών , να λειτουργήσει η ΑΔΕΛ Α.Ε., από κοινού , ώστε να μην προκύψουν σωρεία οικονομικών προβλημάτων με τις νοικιασμένες εγκαταστάσεις Θερμοπηγών , Σφαγείων , καταστημάτων, ρυθμίσεις  με  Δ.Ο.Υ,  ΙΚΑ,  ΔΕΥΑΛ,  εκκρεμείς  δικαστικές  υποθέσεις   κ.λ.π , και να αποφύγουν την λύση και εκκαθάριση.

δ) Φαίνεται δε ότι λύση και εκκαθάριση σημαίνει ότι οι Εκκαθαριστές υποχρεούνται βάσει του Καταστατικού της ΑΔΕΛ Α.Ε., να ρευστοποιήσουν την περιουσία της ΑΔΕΛ Α.Ε., δηλαδή τα Θέρμα Κόλπου Γέρας, οικόπεδο 2.674 τ.μ,  όλα τα ακίνητα των Θερμοπηγών που βρίσκονται μέσα στο οικόπεδο αυτό, ένα  ελαιόκτημα 5 στρεμμάτων  δίπλα στις Θερμοπηγές.
Κατά την ρευστοποίηση των παραπάνω ακινήτων κατά την άποψή μας, ο Δήμος Μυτιλήνης θα έχει το δικαίωμα προτίμησης για την αγορά της εκποιούμενης περιουσίας της ΑΔΕΛ Α.Ε. , αν βέβαια  διαθέτει τα μεγάλα ποσά  που θα απαιτηθούν βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών και μάλιστα με μία επιχείρηση που έχει ανεβάσει και τις εμπορικές αξίες στην περιοχή.
Φοβόμαστε  πως  αποτελεί επικίνδυνη λύση  που  πρέπει να αποφευχθεί,  ώστε  να  μην  χαθεί  η  Δημοτική Περιουσία.

Αναμένουμε έστω και τώρα την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και των συνδημοτών μας και πιστεύουμε πως τέτοια σοβαρά θέματα δεν μπορούν να συζητούνται ούτε ως έκτακτα εκτός ημερήσιας διάταξης, ούτε με την προχειρότητα που περιγράψαμε παραπάνω.
Οι έχοντες την πλειοψηφία καλά θα κάνουν να ζητούν τη γνώμη και των άλλων δημοτικών παρατάξεων γιατί έτσι θα προφυλάσσουν την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αλαζονεία  που χαρακτηρίζει την   άποψη: «εμείς διοικούμε άρα εμείς τα ξέρουμε όλα» είναι επικίνδυνη!!!!

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
Ανδρεαδέλλη Βασιλική
Ζερβού Μαρία
 Μαλλιαρός Δημήτρης
Χιωτέλλη Εριφύλη