Πανικός από το "κανόνι" της Thomas Cook- Μεγάλες οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Λέσβου


«Έγινε σεισμός 7 Ρίχτερ και περιμένουμε το τσουνάμι», δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, σχολιάζοντας το πώς θα επηρεάσει τη Χερσόνησο η πτώχευση του βρετανικού τουριστικού κολοσσού Thomas Cook

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9), αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αποκλεισμένους τουρίστες σε όλο τον κόσμο και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις.

200.. τουρίστες εγκλωβισμένοι στην Λέσβο

Σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου στην εκπομπή «99 και σήμερα» με τον Βαγγελη Παπαντωνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Νησί 99 στην Λέσβο εγκλωβίστηκαν 200 τουρίστες

Υπ. Τουρισμού: 50.000 «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα

Στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 50.000 πελάτες της Thomas Cook, σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμού του υπουργείου Τουρισμού. Οι πρώτοι 22.000, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη,αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα τις επόμενες μέρες.
Ο υπουργός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (23/09) στον ΣΚΑΪ,παραδέχθηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και ότι η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να αρχίζει ο επαναπατρισμός των τουριστών.

Πώς χρεοκόπησε ο τουριστικός κολοσσός

Τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα (23/09) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ. Η Thomas Cookκαλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει και βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook έπαυσε τις εργασίες της και πως η υπηρεσία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.
Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιχείρηση Μάττερχορν»

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από τηνεγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της περίστασης, μια κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη, αλλά η CAA θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπατρίσει τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία» είτε για άτομα που καλύπτονται από την ATOL είτε όχι.


Πηγή Newsbomb.gr