Παναγιώτης Χριστόφας «Να αυξηθούν άμεσα οι πόροι του Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον στο Β. Αιγαίο»


Παρέμβαση Παναγιώτη Χριστόφα για αύξηση πόρων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον ΙΙ – Β’ κύκλος»

Παρέμβαση για το ζήτημα των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον ΙΙ – Β’ κύκλος» έκανε με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη, ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας.

Στην επιστολή σημειώνει την ανάγκη αύξησης των πόρων, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημειώνει, επίσης, τα θετικά μιας ενδεχόμενης αύξησης που συνδυάζουν τον στόχο της απορρόφησης των πόρων με άμεσα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη,
Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον ΙΙ – Β’ κύκλος», που αφορά στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» αλλά και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου με το ποσό των 7.500.000 €.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πόροι του προγράμματος για την περιφέρεια μας εξαντλήθηκαν σε διάστημα δύο περίπου ωρών. Υποβλήθηκαν 450 αιτήσεις, ενώ είχαν καταχωρηθεί 741 στο ίδιο διάστημα.
Από τα δεδομένα αυτά, από το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών των νησιών μας και από ανακοινώσεις φορέων όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκύπτει η ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον ΙΙ», γεγονός που θα συνδυάσει τον στόχο της απορρόφησης των πόρων με άμεσα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια για τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου.
Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων και με νέα σχετική προκήρυξη.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Μ. Χριστόφας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής Παράταξης

ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο