ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ: «Κάντε.. κάτι πριν να είναι πολύ αργά»


ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ…

            Η σημερινή κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.  Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.  Η επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών γίνεται εφιάλτης.  Η συμπαράσταση και η στήριξη των προσφύγων είναι σήμερα αναγκαία όσο και το 2015 .  Η Λέσβος οφείλει ακόμα μια φορά να αποδείξει ότι είναι Νησί της Αλληλεγγύης.

            Δυστυχώς,  οι επικεφαλής των τοπικών αρχών δεν συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην ανθρωπιστική πλευρά.  Δεν καλούν τους πολίτες της Λέσβου να εκδηλώσουν  την αλληλεγγύη τους.  Αντιθέτως, επιδίδονται σε ξενοφοβικές ρητορικές,  χωρίς περιεχόμενο.  Ομιλούν για δήθεν « φυλετική, εθνική και θρησκευτική αλλοίωση».  Παραβλέπουν το γεγονός ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες έρχονται στα νησιά όχι για να εγκατασταθούν εδώ, αλλά για να φύγουν το ταχύτερο. 

Έφτασαν στο σημείο να ζητούν από την κυβέρνηση, εντελώς απερίσκεπτα, το κλείσιμο των ΚΥΤ, έτσι απλά, και το πέταμα των ανθρώπων στους δρόμους και τις πλατείες.
           
Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες-μετανάστες ως "εισβολείς" και όχι σαν θύματα πολέμων, φυλετικών εκκαθαρίσεων, δικτατορικών καθεστώτων κλπ.  Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι σημερινοί "ένοικοι" της Μόριας είναι κατά 75% γυναικόπαιδα.  Δημόσια πρόσωπα με πρόσχημα την ασφάλεια των συνόρων, προωθούν το δόγμα της λεγόμενης "αποτροπής", δηλαδή της βίαιης απώθησης των λέμβων, παρά την βεβαιότητα πνιγμού των επιβατών τους.  Οι ΜΚΟ υβρίζονται και συκοφαντούνται καθημερινά.  Ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να οικτίρουν τον αρμόδιο υφυπουργό Μετανάστευσης, να τον αποκαλούν "τραγικό", όχι γιατί δεν αποδίδει η διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση, αλλά γιατί αυτός δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό για τη χώρα.  Άλλοι, γνωστοί  για τις ακραίες πεποιθήσεις τους, προσπαθούν να στρέψουν τους πολίτες εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, τους φορτώνουν όλες τις κακοδαιμονίες του τόπου, καλλιεργούν το ρατσισμό και την εχθρότητα σε κάθε ανθρωπιστική πρωτοβουλία.

            Η Συνύπαρξη είχε ασκήσει κατ' επανάληψη αυστηρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για ανεπάρκειες και καθυστερήσεις στη διαχείριση του προσφυγικού.  Σήμερα οφείλουμε να πούμε καθαρά ότι οι προσδοκίες αποτελεσματικότητας που καλλιέργησε η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν δικαιώνονται, αλλά αντίθετα οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση, δυσφημίζουν τα νησιά του Αν. Αιγαίου και επιτρέπουν στο ρατσισμό να δηλητηριάζει τις τοπικές κοινωνίες.  Η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα όταν ναυλώνει ολόκληρο πλοίο για να μεταφέρει έναν (!) μετανάστη από τη Μυτιλήνη στην Τουρκία, ο οποίος μάλιστα ζήτησε εθελοντικά την επιστροφή του.

Μαζί με κάθε ψύχραιμο πολίτη απαιτούμε:

-  Την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των πολλών χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών για τους οποίους έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός.
-  Την άμεση ενοικίαση ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων για την προσωρινή διαμονή πολυμελών οικογενειών και ευάλωτων ατόμων για όσο διάστημα αναμένουν την εξέταση των αιτήσεών τους.
-  Την άμεση ενίσχυση των ΚΥΤ με πρόσθετο διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.
-  Την προάσπιση της δημόσιας υγείας και αυτής των προσφύγων, τη δυνατότητα πρόσβασής τους στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας και τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, με τη γρήγορη απόδοση ΑΜΚΑ, που εντελώς απερίσκεπτα αφαίρεσε ο αναρμόδιος για θέματα υγείας υπουργός Απασχόλησης.
-  Την άμεση συνέχιση της καταβολής αποζημιώσεων σε όσους καταστρέφονται οι περιουσίες τους από τον υπερπληθυσμό στη Μόρια.
-  Τη στήριξη των κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας (καθαριότητα, ασφάλεια, υποδομές).

-  Καλούμε τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τους προέδρους Κοινοτήτων μαζί με τα συμβούλιά τους να επισκεφθούν το ΚΥΤ Μόριας για να αποκτήσουν καθαρή εικόνα της απελπιστικής πραγματικότητας.