Άρωμα Λέσβου στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο


''Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο''

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό, πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδήλωση '' Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες στο Αιγαίο'' , την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 , στις 19:30 , στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο, με συνδιοργανωτές δέκα Συλλόγους της Λέσβου, που εδρεύουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα:


τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης Αθηνών, το Σύλλογο Παφλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Όμορων Δήμων ''Νόστος 2006'', το Σύλλογο Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών ''Ο Χρούσος'', τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας ''Μνήμες Παράδοσης'', τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Βατουσαίων ''Η Κοίμησις της Θεοτόκου'', τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Σιγριανών ''Το Σίγρι'', τον Παλλεσβιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, τον Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων ''Ο Θεόφραστος'', την Παλλεσβιακή Ένωση Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής.


Την εκδήλωση στήριξε έμπρακτα ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, όπως επίσης το Υπουργείου Τουρισμού, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.


Στα πλαίσια της εκδήλωσης, στις 15 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε βίντεο της Λέσβου,ενώ ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νικόλαος Ζούρος, παρουσίασε « Εναλλακτικός Τουρισμός και Δραστηριότητες στη Λέσβο- Γεωπάρκο UNESCO», με ταυτόχρονη προβολή. Συμμετείχε επίσης, η βραβευμένη παιδική - νεανική χορωδία "Καλλιτεχνήματα" υπό την διεύθυνση της κα Μ. Μιχαλοπούλου, 4 παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα( Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, Σύλλογος των Απανταχού Βατουσαίων "Η Κοίμησις της Θεοτόκου" , Παλλεσβιακή Ένωση Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής και ο πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας '' Μνήμες Παράδοσης'' , με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Δημοσιογράφος κα Αντιόπη Σωτηρίου


Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κα Αγλαΐα Αρχοντίδου, παρουσίασε τη «Λέσβος-Ιμέρτη», ενώ ο Μυτιληνιός Σεφ κ. Στράτος Ιωσηφέλλης ετοίμασε παραδοσιακά εδέσματα της Λέσβου και πραγματοποίησε live cooking. Ακολούθησε κέρασμα για το κοινό από τους Συμμετέχοντες Συλλόγους και παραγωγούς της Λέσβου , υπό τους ήχους παραδοσιακών ακουσμάτων και έντεχνης μουσικής ενός νεανικού μουσικού σχήματος.


Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Ταξούλα Ζάχου. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Φωστηρόπουλος Γιάννης και η κα Ζαφειρέλλη Άντα - εμπνευστής της εκδήλωσης και εκπρόσωπος των συνδιοργανωτών - ενώ χαιρετισμό έστειλαν ο Βουλευτής κ. Μπουρνούς , ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης Στρατής και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος Ταξιάρχης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου κ. Φωστηρόπουλος Γιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πόλης Π.Φαλήρου κ. Ασημακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης Δήμου Π.Φαλήρου κ. Πανταζής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καλλιθέας κ. Κωστάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της Καλλιθέας κα. Πάσχου, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ζαφείρης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Λέσβου κ. Τάσος, ο πρώην Δήμαρχος Π.Φαλήρου κ.Βλαχόπουλος, ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία κ. Παπαγιαννίδης, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Π. Φαλήρου κ. Τζαμτζής Ρήγας, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Π.Φαλήρου κ. Νικολαΐδης , οι καρδιοχειρουργοί Στρατής Παττακός και Γρηγόρης Παττακός, ο εκπρόσωπος της Attica Group κ. Βαμβακάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων Αμφιθέας κ. Μπεφόν, ο Προεδρος της ΟΛΣΑ κ. Βάκαλης και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ. Τσακιρέλλης καθώς και πλήθος κόσμου.


Σκοπός των διοργανωτών ήταν να δοθεί στους παρευρισκομένους η δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου.