Με άρωμα Λέσβου… «Λέσβος ένας αυθεντικά λυτρωτικός προορισμός»


**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη

Ένας αυθεντικά λυτρωτικός τουριστικός  προορισμός.

Κοσμοπολιτισμός και μυσταγωγία, πνευματικότητα και κατάνυξη. Η Λέσβος με την περατότητα και απεραντοσύνη της εγκλωβίζει ακούσια την πνευματικότητα σε έναν αυθεντικά λυτρωτικό προορισμό.

Θρησκευτικά μνημεία, μαρτυρικοί ναοί και ιστορικά προσκυνήματα μας καλούν σε μια απόδραση κάθαρσης και περισυλλογής.

Ταπεινοί μοναχοί, διάσημοι κοσμοπολίτες, ανατολίτες διανοούμενοι και μποέμ τύποι θα χαμηλώσουν το φακό των φωτογραφικών τους μηχανών και  θα περάσουν σιωπηλά τα ψηλά τείχη των βυζαντινών μοναστηριών. Θα σταθούν αλαφιασμένοι αναμετρώντας τις δυνάμεις τους με τη φύση και τη θέληση, ζητώντας τη λύτρωση στα πνευματικά καταφύγια.

Η Λέσβος συστήνει την πνευματικότητα της πίσω τις βαριές ξύλινες πόρτες των εκκλησιών. Mας υποδέχεται με αρώματα λιβανιού και μας προετοιμάζει με  επιβλητικούς  βυζαντινους ήχους ελαφρύνοντας τα πάθη, απορρίπτοντας τον θρησκευτισμό  και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα ζωής.

Τόπος μαρτυρικός. Το νησί των Αγίων στέκει αιώνια περήφανο ανάμεσα σε ανατολή και δύση υποσχόμενο την εσωτερική γαλήνη αλλά και τον ανεπιτήδευτα αυθεντικό τρόπο ζωής.

Ιστορική και επιβλητική, παραδοσιακή και αντιθετική η Λέσβος θα μας οδηγήσει μέσα από τα λιθόστρωτα καλντερίμια της στην κορυφή ενός μοναστηριού, θα μας αγκαλιάσει σε ένα από τα αναρίθμητα μικρά εκκλησάκια της, θα μας εντυπωσιάσει με τους επιβλητικούς ναούς της, θα μας συγκινήσει με τις μαρτυρικές ιστορίες της και θα μας προβληματίσει με τις αναρίθμητες ιστορίες περί θαυμάτων που θα μας αφηγηθούν οι προσκυνητές που δίνουν κάθε χρόνο το ίδιο ραντεβού στη χάρη του  Αγίου τους.

Η Ιερά Μονή Λειμώνος του 1526 με την ομώνυμη σχολή στην οποία δίδαξε ο Βενιαμίν ο Λέσβιος. Η μοναδική Παναγία Μυρσινιώτισσα με τα ανεκτίμητα βυζαντινά κειμήλια, η επιβλητική Παναγία Γλυκοφιλούσα με τα 144 σκαλοπάτια, ο μοναστηριακού ρυθμού ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου. Η παραποτάμια, μεσαιωνική Μονή Πιθαρίου. Η απόκριμνη  Μονή Υψηλού. Η διάσημη Παναγία Αγίας Σιών. Ο Άγιος Ραφαήλ στην Θερμή, ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Θεράποντα στην Μυτιλήνη που δεσπόζει στο λιμάνι, ο Ναός του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου με το σπάνιο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας "Φοβεράς Προστασίας" και μια ατέρμονη λίστα μνημείων του συνθέτουν την εικόνα του θρησκευτικού τουρισμού και αναγάγουν την Λέσβο ίσως στα Ιεροσόλυμα του Βορείου Αιγαίου. 

Το μυθικό νησί των Γατελούζων, το νησί της λαϊκής διανόησης και της εκλεκιστικής αισθητικής αποτελεί έναν αχαρτογράφητο θρησκευτικό προορισμό που αναπτύσσει τον δικό του ρητορικό διάλογο ανάμεσα σε ανατολή και δύση κρατώντας έκδηλο το χριστιανικό στοιχείο και σεβόμενο τη γοητεία της ανατολής. Το νησί της αρμονίας, των γραμμάτων και της πνευματικής άνθισης  που συγκέντρωσε τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της περιοχής της αιολίδας μας οδηγεί από την πρώτη περιήγηση σε μια διάθεση εσωτερικής ανάλυσης της ύπαρξης και σε μια υπερβατική διάσταση τής ανθρώπινης εμπειρίας.  

Όλα αυτά με Άρωμα Λέσβου!

**Μένια Μουτζούρη 
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.