Κατάρτιση ειδικού προγράμματος για τους δήμους που «διασπάστηκαν» ζητά ο Σ. Κυτελης από τον ΥΠ.ΕΣ


Επιστολή του δημάρχου Μυτιλήνης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Μυτιλήνη 2/8/2019

Π Ρ Ο Σ Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

ΘΕΜΑ: Κατάρτιση ειδικού προγράμματος για τους δήμους που «διασπάστηκαν»

Κύριε Υπουργέ

 Σας είναι γνωστή η διάσπαση των δήμων που επέφερε το νομοθέτημα που ονομάσθηκε «Κλεισθένης» και που βεβαίως αφορά και το νησί μας αφού, η τραγική επιλογή να είναι το νησί μας ένας δήμος, επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη του τόπου μας αφού ένα νησί με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του νησιού μας δεν επέτρεπαν να διοικηθεί σωστά και αποτελεσματικά ένα τόσο μεγάλο νησί.

Να σας θυμίσουμε ότι ήταν ο μεγαλύτερος – σε έκταση – δήμος της χώρας.

Φυσική συνέπεια του τραγικού ολισθήματος ήταν η υστέρηση του δήμου στην ανάπτυξη και το πισωγύρισμα σε ότι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών (τεράστια προβλήματα - στο ήδη αδιάβατο - δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, πλημμελούς καθαριότητας των οικισμών, των χωριών κλπ. ) Και γενικότερα η υστέρηση σε προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες ήταν ανεπαρκής και προβληματικότατη αφού η οργάνωση και η στελέχωση του ενός δήμου – τέρας – απομυζούσε και εξαφάνιζε πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα με την διάσπαση των δήμων καλούμαστε να ζήσουμε και πάλι το μαρτύριο του Σίσυφου. Οι δύο νέοι δήμοι που δημιουργούνται, όπως ασφαλώς συμβαίνει και στα άλλα νησιά στα οποία διασπώνται οι δήμοι, καλούμαστε να ξεκινήσουμε τη θητεία μας με σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια να δημιουργήσουμε 2 νέες – στην ουσία - δημοτικές υπηρεσίες για τους νέους δήμους.

 Δηλαδή μια νέα αρχή από το μηδέν.

Με τις κατανομές (προσωπικού, οικονομικών , εξοπλισμού κλπ) , διαδικασίες που και χρονοβόρες είναι και θα αποσπούν χρόνο, ενασχόληση, πόρους κλπ προκειμένου να στηθούν δύο νέες σειρές (θα έλεγε κανείς) υπηρεσιών που θα απαιτηθούν για την ίδρυση, εκκίνηση και λειτουργία των νέων δήμων.

 Και βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση αφού για στη θέση της μιας υπηρεσίας (λ.χ. Γραμματείας), θα δημιουργηθούν δύο με αντίστοιχους διευθυντές, προϊσταμένους κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια εξοπλισμού, πινακίδες, χάρτες, σειρά εκδόσεων κλπ, μετατροπή η ίδρυση νέων δομών για την στέγαση των υπηρεσιών των νέων δήμων αφού δεν υπάρχει διοικητήριο στο νησί. Και βέβαια ο εξοπλισμός των δομών των δήμων, με γραφεία, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα, συμπλήρωση του ελλιπέστατου στόλου μηχανημάτων και οχημάτων, καθώς επίσης και ηλεκτρονικά προγράμματα για την εναρμόνιση των – δύο – πλέον δήμων στο νησί με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Η ζητούμενη προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες που δεν είναι δυνατόν να είναι εφάμιλλη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι άλλοι δήμοι της χώρας λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που σας αναφέρουμε, και βέβαια για τους τέσσερις δήμους των νησιών Σάμου Λέσβου με την επιβάρυνση και λόγω του μεταναστευτικού να δυσκολεύουν ακόμα παραπάνω τις προσπάθειές μας.

Κύριε Υπουργέ

Η κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος που θα προβλέπει αυξημένους πόρους, για την τρέχουσα τετραετία ή για τις δύο πρώτες θητείες των δημοτικών αρχών, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους δήμους που διασπώνται, δεν θα είναι μια χαριστική πράξη.

Αντίθετα θα είναι μια πράξη δικαιοσύνης αφού οι επιπλέον ανάγκες, (σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους), που αντιμετωπίζουμε είναι, πραγματικές, πρόδηλες και αναμφισβήτητες.

Η τυχών ικανοποίηση του αιτήματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε μέρος της απόστασης από τους άλλους δήμους, που δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά μας αυξημένα προβλήματα, και όπως πιστεύουμε θα αντιμετωπισθεί με κατανόηση από τους άλλους δήμους αλλά και την κοινή γνώμη της χώρας. Αντίθετα, θα είναι άλλη μια θετική ενέργεια - έκπληξη - της νέας κυβέρνησης στα αιτήματα των καιρών, καθώς θα εντάσσεται και αυτή στη σειρά, με την άμεση ικανοποίηση, αυτονόητων και λογικών αιτημάτων που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους πολίτες .

Με τιμή και εκτίμηση
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης
Ευστράτιος Κύτελης