Χιλιάδες πιστών με τα πόδια αλλά και με τροχοφόρα ανηφορίζουν προς την Παναγιά Σιών στην Αγιάσο Λέσβου


Χιλιάδες προσκυνητές διανύουν σήμερα με τα πόδια τη διαδρομή Μυτιλήνη-Αγιάσος (περίπου 25 χιλιόμετρα) ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών στο προσκύνημα της Παναγιάς στην ορεινή κωμόπολη του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Από νωρίς το πρωί σήμερα της παραμονής της εορτής, ο κόσμος τραβάει το μακρύ δρόμο από κάθε χωριό της Λέσβου αλλά και από την Μυτιλήνη , άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τα τροχοφόρα τους να προσκυνήσει και να υλοποιήσει το τάμα του στην Παναγία της Αγιάσου Λέσβου.


Υπολογίζεται ότι θα πεζοπορήσουν περί τα 7.000 άτομα ενώ θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου συνολικά.

Ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι που βρίσκονται στο νησί γιορτάζοντας του «κουρμπαν μπαιράμ» που φέτος συμπίπτει με το Δεκαπενταύγουστο.

Η εικόνα της Παναγίας με το προσωνύμιο «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με πρώτες ύλες κατασκευής της το κερί και τη μαστίχα.


Σύμφωνα με την παράδοση, στη Λέσβο έφτασε από τον Εφέσιο μοναχό Αγάθωνα ο οποίος την μετέφερε την περίοδο της εικονομαχίας στις αρχές του 9ου μετά Χριστό αιώνα από την Έφεσο, περί το 803.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης η οποία ονομάζεται Αγιάσος κατά παράφραση της Αγίας Σιών που αναφέρεται ως προσωνύμιο της Παναγίας στην εικόνα.


Να τονίσουμε για τους οδηγούς ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς παρατηρείτε αυξημένη κίνηση σε όλο το οδικό δίκτυο από Μυτιλήνης προς Αγιασο.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται στους οδηγούς:

Να κινούνται με μικρές ταχύτητες, ιδιαίτερα όταν συναντούν πεζούς
Να φορούν τη ζώνη ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος, αν οδηγούν αυτοκίνητα ή δίκυκλα αντίστοιχα 
Να μη κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα
Να μην παραβιάζουν την προτεραιότητα
Να κινούνται στο δεξιό άκρο της οδού
Να μην οδηγούν τα οχήματά τους έχοντας κάνει χρήση αλκοόλ

Επίσης συνιστάται στους πεζούς προσκυνητές όπως:

Κατά την μετακίνησή τους τις νυχτερινές ώρες, να φέρουν ανοιχτόχρωμα ρούχα, να έχουν μαζί τους φακό και να κινούνται αντίθετα προς την κατεύθυνση των οχημάτων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, ζητά τη συνεργασία και την κατανόηση όλων, για προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν και ενημερώνει τους πολίτες ότι η παρουσία των αστυνομικών, τόσο στον χώρο του Ιερού Ναού, όσο και στο οδικό δίκτυο, θα είναι εμφανής και συνεχής.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Στάδιο Αγιάσου, δε χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Η κίνηση οδηγών και πεζών αναμένεται να κορυφωθεί από τις 21:00 και μετά.

Το LesvosPost.com θα βρίσκεται το βράδυ σήμερα στους δρόμους αλλά και στο γραφικό χωριό της Αγιάσου για να σας μεταδώσει αύριο την μεγάλη πανηγύρι με Φώτο και βίντεο.