Σε άθλια κατάσταση η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία… παραλία «Κανόνι Θερμής» - ΦΩΤΟ ΣΟΚ


Με τις παρακάτω  φωτογραφίες και την απίστευτη καταγγελία του Ευάγγελου Παυλή (Δημοτικός Σύμβουλος,  Δήμος Λέσβου) απορούμε πως…. πήρε Γαλάζια Σημαία αυτή η παραλία η οποία εκτός από κάποια μαγαζιά που κάνουν ότι μπορούν βρίσκεται πραγματικά στο έλεος….. του θεού, και του σκουπιδαριού


Αναλυτικά:

ΠΡΟΣ: - Δήμο Λέσβου
* Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης
* Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου
- Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
- Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Β. Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση στην παραλία «Κανόνι Θερμής» και αίτηση αποκατάστασης των προβλημάτων

Σας αποστέλλω φωτογραφίες υποβάθμισης της παραλίας «Κανόνι» των Πύργων Θερμής που είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.blueflag.gr : «Η "Γαλάζια Σημαία" είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια […] Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με:

• Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση
• Ποιότητα νερών κολύμβησης
• Περιβαλλοντική Διαχείριση
• Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις»

Όμως οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των κριτηρίων αυτών δεν τηρείται και αποτυπώνουν το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.


Νότια ακτή 

Φωτογραφίες 1-3: Η νότια ακτή της παραλίας Κανόνι που ξεκινά με τη μεγάλη Γαλάζια Σημαία και τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα συμπεριφοράς σε παραλίες με Γαλάζια Σημαία, ο οποίος δεν τηρείται και ενδεχομένως δεν έχει μεταδοθεί και σωστά.


Φωτογραφίες 4-9: Δίπλα στη Γαλάζια Σημαία υπάρχει αυτό το διαλυμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο (πρώην Mayotte) που περιβάλλεται από πεταμένες σακούλες σκουπιδιών. Αποτελεί μια άθλια εικόνα που υποβαθμίζει τη βραβευμένη παραλία. Απ’ ότι πληροφορήθηκα ανήκει στο Νοσοκομείο, δηλαδή στο δημόσιο, με το οποίο πρέπει να υπάρξει άμεση επικοινωνία.

Φωτογραφία 10: Στο χώρο του παρκινγκ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου βρίσκονται εδώ και καιρό παρατημένοι σωροί από φύκια και κομμένοι φοίνικες.

Φωτογραφίες 11-16: Απέναντι από το χώρο του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και σε όλη τη διαδρομή σκουπίδια δίπλα και μέσα στον καλαμιώνα.


Βόρεια Ακτή

Φωτογραφία 17: Κάδος σκουπιδιών γεμάτος με ανακυκλώσιμα είδη παρόλο που ακριβώς δίπλα υπάρχει ο μπλε κάδος ανακύκλωσης.


Φωτογραφίες 18-19: H σήμανση για τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής που αποτελεί ένα επισκέψιμο χώρο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας είναι κρυμμένη από τα καλάμια και αποκολλημένη από τη βάση της.


Φωτογραφία 20: Λιμνάζοντα μαύρα στο χρώμα νερά, η σύσταση και προέλευση των οποίων χρήζει διερεύνησης. Σημειωτέο ότι στην παραλία δεν υπάρχει βιολογικός. Τα μαύρα νερά (και η κρυμμένη σήμανση του αρχαιολογικού χώρου) είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις στην είσοδο της παραλίας από το βόρειο τμήμα της,

Φωτογραφίες 21-23: Σκουριασμένα σίδερα κάποια παλιάς παρατημένης κατασκευής και σκουπίδια στην αρχή της παραλίας


Φωτογραφίες 24-26: Σωλήνες εκτεθειμένοι που δεν ξέρουμε τι εξυπηρετούν. Κάποιοι από αυτούς φαίνεται να είναι απλά πεταμένοι και εντελώς μη λειτουργικοί.

Φωτογραφίες 27-29: Λοφίσκοι από φύκια εντός της παραλίας που θα έπρεπε να είναι στρωμένα. Τα φύκια παρασύρονται από τον αέρα, κάνοντας την παραμονή στην παραλία πολύ δύσκολη.


Φωτογραφίες 30-31: Σκουριές που έτρεξαν στον τοίχο και μια σκουριασμένη αλυσίδα με μια σκουριασμένη ταμπέλα.

Φωτογραφία 32: Άγνωστη κατασκευή της οποίας θα πρέπει να ελεγχθεί η σκοπιμότητα και η λειτουργία.

Φωτογραφία 33: Γκρεμισμένος τοίχος σε αρκετά του σημεία που προσδίδει στη συνολική άσχημη εικόνα

Φωτογραφία 34: Ομπρέλες κατεστραμμένες… δίχως το πάνω μέρος.


Φωτογραφία 35: Σπασμένα σανίδια που αποτελούν κίνδυνο για τους λουόμενους και τους διαβάτες της παραλίας.

Φωτογραφία 36: Μεγάλες φυκιάδες που καθιστούν δύσκολη τη χρήση της παραλίας σε μια μεγάλη της έκταση.

Φωτογραφίες 37-40: Ενημέρωση σε κόλλα Α4 (σε ελληνικά και αγγλικά) για την αρχή της βραβευμένης ακτής καρφιτσωμένη σε ξύλινο μαντρότοιχο με φόντο αγριόχορτα και πεταμένα αντικείμενα.


Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η κατάσταση εκθέτει αρνητικά τον τόπο μας.

Το «Κανόνι Θερμής» είναι μια από τις 4 βραβευμένες παραλίες του νέου Δήμου Μυτιλήνης (μαζί με παραλία ΕΟΤ Μυτιλήνης, Χαραμίδα Λουτρών και Αγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου) και . Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε (και πάλι) τη Γαλάζια Σημαία, την οποία δεν φαίνεται να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να συντηρήσουμε σωστά.


Και ερωτώ: Γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στις βραβευμένες μας παραλίες; Από ποιους υπαλλήλους, από ποιους αιρετούς ή από ποια επιτροπή; Κάθε πόσο συχνά; Γίνεται εκπαίδευση/ενημέρωση των επιχειρηματιών και των κατοίκων; Υπάρχουν συστάσεις και πρόστιμα στους παραβάτες;


Και κάποια πιο συγκεκριμένα ερωτήματα. Κατά πόσο τηρούνται τα παρακάτω και ποιος μεριμνά για αυτό;

- Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
- Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.
- Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία
- Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση
- Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.
- Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα
- Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά
- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
- Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες
- Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού
- Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες
- Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο;Παρακαλώ όλοι οι αρμόδιοι να ενημερωθούν γι’ αυτή την κατάσταση που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και να κάνουν ολοκληρωμένους ελέγχους στη συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες παραλίες, φροντίζοντας για τα δέοντα. Εξυπακούεται ότι η παραλία «Κανόνι Θερμής» πρέπει να καθαρίσει άμεσα απ’ άκρη σ’ άκρη και τα παραπάνω αριθμημένα προβλήματα να επιλυθούν στο σύνολο τους. Θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν και ότι κάθε χρόνο στην αρχή της σεζόν πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος πλήρης έλεγχος και η απαραίτητη παρακολούθηση από επιτροπή.


Παρακαλώ ενημερώστε με για την εξέλιξη του θέματος. Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Παυλής
Δημοτικός Σύμβουλος,
Δήμος Λέσβου