Συνοδός Βουνού: Η νέα ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση στο ΔΙΕΚ Μυτιλήνης- Όλες οι νέες ειδικότητες


Με την 123833/Κ1/1-8-2019 ΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και  Θρησκευμάτων, εγκρίθηκαν οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα Δημόσια ΙΕΚ, για το φθινοπωρινό εξάμηνο 2019 (2019Β).

Για το ΙΕΚ Μυτιλήνης εγκρίθηκαν οι παρακάτω ειδικότητες (με αλφαβητική σειρά):

ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ - ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ
ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Οι ειδικότητες Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, Συνοδός βουνού και Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκόμος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο νησί μας.

Μέσω των ειδικοτήτων που εγκρίθηκαν, που καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα επαγγελμάτων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της Λέσβου να καταρτιστούν σε ειδικότητες που παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, απαραίτητες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Οι αιτήσεις για την εγγραφή στις ειδικότητες θα ξεκινήσουν, πιθανότατα, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τότε θα υπάρξει νέα ανακοίνωση από το ΙΕΚ.

Η ειδικότητα «ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ»

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μιας και προσφέρει ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία την καθιστούν τουριστικό προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών.

Επομένως, αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε και να αξιοποιήσουμε τον Τουρισμό μαζί με άλλες ποιοτικές υπηρεσίες, τότε θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και της οικονομίας της χώρας γενικότερα.

Την τελευταία δεκαετία η άνθηση του ορεινού τουρισμού δημιούργησε νέα δεδομένα που απαιτούν άλλου τύπου επαγγελματική διαχείριση και νέες ειδικότητες. Η στροφή ενός αξιόλογου τουριστικού ρεύματος προς τα ελληνικά βουνά που προσφέρονται για αναψυχή 365 ημέρες τον χρόνο δημιούργησε νέες επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού εγγυάται την απορρόφηση των νέων που σπουδάζουν την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», καθώς δεκάδες ξενώνες και ξενοδοχεία χτίζονται κοντά σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος (π.χ. εθνικοί δρυμοί και πάρκα)

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα «Συνοδούς Βουνού», ώστε να κατανοήσουν τις νέες τάσεις στον τουρισμό και να τους δώσουμε εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να είναι ικανοί να αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που να απευθύνονται στον τουρίστα του σήμερα.

Ο «Συνοδός Βουνού» είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί τη δραστηριότητα της συνοδείας, σε μια ορεινή ζώνη, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση,  κατάβαση, κατασκήνωση και υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η αναγκαιότητα για μια τέτοια ειδικότητα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο ο Όλυμπος δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 120.000 επισκέπτες, 60% των οποίων είναι αλλοδαποί. Η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και οι νομοί Δράμας και Ξάνθης παρουσιάζονται ως οι περιοχές που προσβλέπουν περισσότερο στην περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.