Εντυπωσίασε το περίπτερο της Λέσβου στην “Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου”


Ολοκλήρωση συμμετοχής Λέσβου, στην “Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου”.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η παρουσία της παραγωγικής – γαστρονομικής Λέσβου, στην “Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου” (διοργάνωση “Alfa Expo”, Περιφέρεια Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, κ.ο.κ.), μετά την τιμητική πρόσκληση που οι φορείς της Λέσβου έλαβαν από τους οργανωτές, να συμμετάσχουν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στο σημαντικό αυτό festival, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου (Ηράκλειο Κρήτης, 19 – 24 Ιουλίου 2019).  


Κατόπιν της τιμητικής αυτής πρόσκλησης, ο Δήμος Λέσβου ανέλαβε να συντονίσει την αποστολή και τη συμμετοχή του νησιού στο εμπορικό – αγροκτηνοτροφικό αυτό festival, προκειμένου να προωθήσει την πλούσια αγροδιατροφική – γαστρονομική παράδοση, αλλά και το ευρύτερο αγροτουριστικό – πολιτιστικό προϊόν της Λέσβου, τόσο στους ντόπιους επισκέπτες, καθώς και στους ξένους τουρίστες που το επισκέφθηκαν.  

Το οργανωτικό σκέλος της παρουσίας της Λέσβου, ανέλαβε ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, ενώ μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν o Όμιλος Ακτοπλοϊκών Εταιρειών “ATTICA GROUP”, ο οποίος με τα πλοία των “Blue Star Ferries” και “Hellenic Seaways”, εξυπηρετεί τη Λέσβο και την Κρήτη με την Αττική σε καθημερινή βάση όλο το χρόνο.


Η παρουσίαση της Λέσβου στο festival, υποστηρίχθηκε έμπρακτα από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, ενώ σημαντική ήταν η αρωγή της Λεσβιακής Παροικίας Κρήτης.  

Το Δήμαρχο Λέσβου και Πρόεδρο του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου Σπύρο Γαληνό, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη, εκπροσώπησε το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου και συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. Πάνος Πίτσιος, ενώ την παρουσίαση της παραγωγικής – αγροδιατροφικής Λέσβου στο 18 τ.μ. περίπτερο του νησιού, συνέδραμαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, το στέλεχος της Δ/Κ Μυτιλήνης Δήμητρα Χρυσσοπούλου, ο εκπρόσωπος των διατροφικών επιχειρήσεων Γιώργος Παπαρίσβας και ο φίλος της Λέσβου στην Κρήτη Νίκος Παντελάκης.


Το περίπτερο της Λέσβου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέας και ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι οποίοι την πρώτη ημέρα εγκαινίασαν την έκθεση, ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Κρήτης Βασίλης Γεωργέλλης, ο πρώην Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Κρήτης Γιάννης Καλατζής, καθώς και πολλοί Λέσβιοι απόδημοι της Κρήτης.   

Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του festival, οι εκπρόσωποι της Λέσβου είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν στους εμπορικούς επισκέπτες και στο πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε την έκθεση, την παραγωγική φυσιογνωμία του νησιού και την πλούσια γαστρονομική του παράδοση. Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι με τις γεύσεις των χαρακτηριστικών προϊόντων της Λέσβου, τα  οποία είχαν τη δυνατότητα να γευθούν αφού συνεχώς διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές και ιδιαίτερα με αυτές των διαφόρων brands ούζων, των τυροκομικών, των παστών σαρδελών, των αλλαντικών, των γλυκισμάτων, κ.ο.κ.    

Τα μέλη της λεσβιακής αποστολής που στελέχωσαν το stand του νησιού, είχαν επιφορτιστεί όπως πάντα, με το καθήκον της καταγραφής όλης της εκφρασμένης ζήτησης (ομαδικής και εξατομικευμένης) για τα λεσβιακά προϊόντα, από τους επαγγελματίες (εμπόρους, ιδιοκτήτες super markets, κ.α.) που επισκέφθηκαν την έκθεση. Η ζήτηση αυτή, μετά την επεξεργασία της, θα προωθηθεί εγγράφως προς όλες τις συμμετέχουσες διατροφικές επιχειρήσεις του νησιού για περαιτέρω αξιοποίηση.

Δευτερευόντως, προωθήθηκε και η τουριστική – πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού (αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά μνημεία, ιαματικά λουτρά, χειροτεχνία, καταλύματα, κ.α.). Συγκεκριμένα, εντός του ενιαίου stand της Λέσβου, φιλοξενήθηκε το διαφημιστικό υλικό όλων των γεωγραφικών τουριστικών προορισμών του νησιού, ήτοι: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, δ) Κεντρική Λέσβος, και ε) Δυτική Λέσβος, ώστε να προωθηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα διάφορα τουριστικά και διατροφικά “προϊόντα” τους. 

Σημαντικές στιγμές της συμμετοχής της Λέσβου, ήταν οι ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις – ειδικά αφιερώματα στη λεσβιακή γαστρονομία, που πραγματοποιήθηκαν στο διαμορφωμένο παρασκευαστήριο εντός του παραδοσιακού παντοπωλείου της έκθεσης, από τους executive chefs της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Οι τρεις αρχιμάγειροι του “Chef’s Club of Crete” Εμμανουήλ Μαρτάκης, Μάρκος Παπαδάκης και Ανδρέας Κοκονδρούλης, με τη χρησιμοποίηση αποκλειστικά  τυποποιημένων & χύμα προϊόντων του νησιού, παρουσίασαν τις ακόλουθες γευστικές προτάσεις, τις οποίες απολάμβανε το κοινό της έκθεσης, συνοδεία ούζου Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής, Γέρας και Πλωμαρίου, οίνου Λέσβου “Οινοφόρος” και μπύρας “Νησιώπη”: α) χωριάτικα λουκάνικαα, β) παστές σαρδέλες, γ) ομελέτα με λουκάνικα και λαδοτύρι, δ) ομελέτα με παστουρμά, ε) ταλιατέλες με σάλτσα, σβησμένες με ούζο, στ) σαρδέλες με μακαρόνια “φαρφάλες”, ζ) “βίδες” με λουκάνικα, η) γιαούρτι με μέλι, κ.α.

Οι 50 διατροφικές & χειροτεχνικές επιχειρήσεις του νησιού, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν το περίπτερο της Λέσβου, ήταν:    

1.        “AGNUS VITA”: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕΛΛΗ

2.        “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΦΕΤΑ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ

3.        “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΣΕΛΑΔΑ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

4.        “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:  ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ  

5.        “ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ & ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ

6.        “ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

7.        “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

8.        “ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ

9.        “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

10.    “ΒΑΡΔΑΞΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ” ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΙΛΙΑΣ

11.    “BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

12.    “GERAS”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΛΙΓΛΗ

13.    “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

14.    “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ” & “LESEL S.A.”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “LESVOS GOLD”

15.    “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”, “LESVOS”

16.     “ΖΟΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”: ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

17.    “ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ”: ΜΠΥΡΕΣ “ΝΗΣΙΩΠΗ” & “SEDUSA” ΣΙΓΡΙΟΥ

18.    “ΘΥΜΕΛΗΣ Ε. Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΤΙΣΣΑΣ

19.    “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

20.    “ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD”

21.    “ΚΛΑΒΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

22.    “ΚΟΥΤΑΛΕΛΛΗΣ Π. – ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ Κ. Ο.Ε.”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ, ΕΠΙΠΛΑ & ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

23.    “KRYSTAL”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ &  ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΑΕΡΙΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

24.    “ΛΕΒΑ Α.Ε.” ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ  

25.    “ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEOLION”

26.    “ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ

27.    “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΜΕΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ

28.    “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

29.    “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (ΟΙΝΟΙ “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”)

30.    “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

31.    “OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΥΚΑ & ΜΕΛΙ

32.    “ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ” ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΡΑΚΗ

33.    “ΠΑΥΛΕΛΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ & ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ο.Ε.” ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ

34.    “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΚΡΟΝΟΣ”: ΟΥΖΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΠ. ΓΑΛΗΝΟΥ

35.    ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΙΝΟΥ: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

36.    “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ

37.    “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “AEGEAN GOLD”

38.    “ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΥΨΗΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

39.    “ΣΕΛΑΧΑΣ Α.Β.Ε.Ε.”: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΩΝ

40.    “ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΑΣΟΥ

41.    “ΣΟΥΣΑΜΛΗ Μ. Ο.Ε.” ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

42.    “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”

43.    “STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

44.    “ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

45.    “ΤΕΠΕΣ”: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΣΙΑ ΓΕΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗ

46.    “ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ”: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΚΑΜΑΤΟΥ

47.    “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ    

48.    “ΤΡΙΧΩΝΑΣ Π. & Θ Ο.Ε.”: ΟΥΖΟ “ΑΙΓΑΙΟ”

49.    “ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

50.    “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. και υπεύθυνος της συμμετοχής – παρουσίας της Λέσβου στα δύο festivals, Πάνος Πίτσιος, δήλωσε:

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει η Λέσβος εντελώς δωρεάν, στη σπουδαία αυτή διοργάνωση της Κρήτης. Όπως κατ’ επανάληψη έχω αναφέρει, η παρουσία της Λέσβου σε περιφερειακά εμπορικά festivals πόλεων του εσωτερικού, είναι εξαιρετικής σημασίας (ιδιαίτερα δε όταν οι συμμετοχές από άλλες περιοχές είναι περιορισμένες), τόσο για την προώθηση των χαρακτηριστικών της προϊόντων, όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών από τις περιοχές αυτές. Θερμές ευχαριστίες επίσης σε όλους τους χορηγούς, που ανέλαβαν την άρτια φιλοξενία της αποστολής, καθώς και σε όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στην εξαιρετική παρουσίαση της παραγωγικής – τουριστικής φυσιογνωμίας της Λέσβου, στο κοινό της Κρήτης».