4 ώρες σύσκεψη για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου στο ΥΠ.ΕΣ


Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών και αρμόδιου για θέματα αυτοδιοίκησης Θοδωρή Λιβάνιου και παρουσία των Διευθύνσεων του Υπουργείου και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών η κρίσιμη σύσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας με τους Δημάρχους των υπό διάσπαση δήμων της χώρας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν τόσο οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι των νέων δήμων, όσο και οι απερχόμενοι Δήμαρχοι των δήμων που πρόκειται να διασπαστούν από την 1η Σεπτέμβρη, συζητώντας διεξοδικά με τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, προκειμένου οι νέοι δήμοι να μπορούν να είναι λειτουργικοί.


Στη σύσκεψη που διήρκησε κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες και παρευρέθη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, διαπιστώθηκε με προβληματισμό πως μία σειρά από ασαφείς ή ενδεχομένως χωρίς επαρκή νομική τεκμηρίωση διαδικασίες που –σε κάθε περίπτωση- πρέπει να προωθηθούν για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νέων Δήμων, θα διευθετηθούν μέσω έκτακτων νομοθετικών παρεμβάσεων. Ενώ έγινε σαφές πως ακόμα και ο διαμοιρασμός των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού που αποτελούν ζητήματα έως και σύγκρουσης μεταξύ των υπό διάσπαση δήμων της χώρας, χρήζουν άμεσης πολιτικής παρέμβασης για να ξεπεραστούν καθοριστικά.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Βέρρος είχε επαφές με συναδέλφους του δημάρχους από νησιωτικούς δήμους, όπως ιδιαίτερα εκείνων της Σάμου συζητώντας τα λίγο έως πολύ κοινά τους προβλήματα, ενώ κατέθεσε και σχετική έκθεση με τα ειδικά ζητήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας επαφών του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο, επιβεβαιώνει απόλυτα το δίκαιο της αγωνίας μας και του έντονου προβληματισμού μας για την εύρυθμη λειτουργία των νέων δήμων από την 1η Σεπτέμβρη, έτσι όπως εκφράστηκε από την πρώτη ημέρα της εκλογής μας. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας, υπάρχει μπροστά μας ένας πολύ δύσκολος δρόμος, που πρέπει να διανυθεί τάχιστα, αφού δεν μένει πολύς χρόνος, αλλά κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου δείχνει πάντως πως έχει καταλάβει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που προκύπτουν ειδικά για δήμους σαν εκείνον της Δυτικής Λέσβου και σκοπεύει να προχωρήσει σε άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλίσει τους νέους δήμους στο νέο καθεστώς διοίκησής τους.

Εμείς, όπως το κάναμε από την πρώτη στιγμή και ενδεχομένως να ενοχλήσαμε κάποιους, παραμένουμε σε εγρήγορση και σε επαφή με κάθε συναρμόδιο φορέα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση του νέου μας Δήμου τον Σεπτέμβρη, αλλά και την πιο γρήγορη προσαρμογή του σε συνθήκες κανονικότητας. Χωρίς απλά να περιμένουμε, αλλά διεκδικώντας συνεχώς τις λύσεις που απαιτούνται».