Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός και για το Πανεπιστήμιο της Nanjing


Διευρύνεται η συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα της Κίνας

Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός και για το Πανεπιστήμιο της Nanjing

Οι μεγάλες δυνατότητες ερευνητικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, συζητήθηκαν στα πλαίσια της επίσκεψης εκπροσώπων Πανεπιστημίων και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κίνας στο διάστημα 10-17 Ιουνίου 2019, στη Λέσβο.


Ειδικότερα, ο Καθηγητής Baoyou Jiang του Πανεπιστημίου της Nanjing, ο Καθηγητής Jiangping Zhang του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και ο Καθηγητής Youngdong Wang του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου επισκέφθηκαν τη Λέσβο, προσκεκλημένοι από τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, προκειμένου να συζητήσουν την διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας και των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων των τριών φορέων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων ομάδων φοιτητών των δυο Πανεπιστημίων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο και Σεπτέμβριο αντίστοιχα. 

Οι κινέζοι ακαδημαϊκοί στα πλαίσια της επταήμερης παραμονής τους στη Λέσβο, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητή Νικόλαο Σουλακέλλη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος Καθηγητή Πέτρο Γαγάνη. Ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τις υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους τομείς της αποτύπωσης και διαχείρισης φυσικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών.


Οι κινέζοι ερευνητές επισκέφθηκαν τις περιοχές της Λέσβου όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις πεδίου και ειδικότερα, ηφαιστειακούς γεωτόπους και προστατευόμενες περιοχές.  Συζητήθηκε επίσης, το αναλυτικό πρόγραμμα των ασκήσεων πεδίου που θα πραγματοποιήσουν τα δύο Πανεπιστήμια στη Λέσβο και την συμμετοχή σε αυτές Καθηγητών από τις σχολές Κοινωνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, ενημερώθηκαν για τις υποδομές, καθώς και για το πρόγραμμα ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων δένδρων που βρίσκονται σε εξέλιξη και συζήτησαν τις τεχνικές που εφαρμόζουν οι ερευνητές και τεχνικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συμφωνήθηκε ότι η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων θα εστιαστεί στους τομείς της Γεωδιατήρησης (αποτύπωση, προστασία, ανάδειξη και παρακολούθηση απολιθωματοφόρων θέσεων και φυσικών μνημείων), συντήρηση απολιθωμάτων, προσδιορισμός απολιθωμένων ειδών κλπ.

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων των δύο χωρών, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα έχει καθιερωθεί η Λέσβος ως εκπαιδευτική βάση για ασκήσεις πεδίου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα θετικά στην επιστημονική έρευνα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντας.

Ακολουθώντας τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, η νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Nanjing, ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κίνας, προσφέρει νέες δυνατότητες και εμπεδώνει την συνεργασία στον τομέα των γεωεπιστημών.

Αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι τα βήματα που έγιναν με συστηματικό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν εφήμερα και ότι η επιστημονική συνεργασία μπορεί να προσφέρει στη Λέσβο, όχι μόνο στον επιστημονικό αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα.