Την περιοδική πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα ζητά ο Πάνος Πιτσιος


Επιστολή από τον Πάνο Μιχ. Πίτσιο Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης

ΠΡΟΣ:

1.    Δήμαρχο Λέσβου
κ.  Σπύρο Γαληνό.

2.    Ασκών χρέη Δημάρχου Λέσβου &
Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού,
κ. Κωνσταντίνο Αστυρακάκη.

3.    Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Λέσβου &
Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής,
κ. Νίκο Καρασάββα.

4.    Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου,
κ. Γιώργο Ψάνη.

5.    Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Λέσβου.

6.    Πρόεδρο Δ/Κ Μυτιλήνης κ. Παρασκευά Καραϊσκάκη &
Συμβούλους Δ/Κ Μυτιλήνης.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

·         Αναπτυξιακούς φορείς Μυτιλήνης.
·         Μ.Μ.Ε. Λέσβου.  


ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ (ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ) ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ

ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΔΑΔΙΚΑ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2019.     



Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως προφανώς ενθυμίστε, μετά τις διάφορες μόνιμες πεζοδρομήσεις που κατόπιν εισηγήσεων – αποφάσεων της Δ/Κ Μυτιλήνης, είχαν υλοποιηθεί το 2015 – 16 (οδοί Σάμου, Χίου, Αιγαίου, Κομνηνάκη – Πάρκο Χατζηδήμου, Αγίου Ευστρατίου, Λήμνου, κ.ο.κ.), οι οποίες λειτούργησαν προς όφελος του ιστορικού κέντρου της πόλης, το καλοκαίρι του 2017 κατόπιν ανάλογης εισήγησης – απόφασης της Δ/Κ Μυτιλήνης, η Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής & η Αντιδημαρχία Αυτεπιστασίας του Δήμου Λέσβου, είχαν εφαρμόσει πιλοτικά και με εξαιρετική επιτυχία, την περιοδική (νυχτερινή) πεζοδρόμηση της ευρύτερης περιοχής Λαδάδικα (Ιούλιος – Οκτώβριος 2017).  


Α. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΟΥ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2017

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ολικής αυτής περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης, ήταν ότι οι ήδη μεμονωμένοι χαρακτηρισμένοι μόνιμοι πεζόδρομοι “Αρχιπελάγους”, “Κομνηνάκη – Πάρκο Χατζηδήμου”, “Σάμου”, “Αγίου Ευστρατίου”, “Λήμνου” και “Αιγαίου”, ενώθηκαν με τα επίσης ήδη μόνιμα πεζοδρομημένα εσωτερικά στενά δρομάκια των Λαδάδικων, μέσω της απλής απαγόρευσης διέλευσης και στάθμευσης οχημάτων, από τις οδούς Χίου, Βερναρδάκη, Μητροπόλεως, Μεθοδίου, Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μητρέλια, καθώς και της αποκαλούμενης Πλατείας “Μουσικού Καφενείου”, κατά τις ώρες από 9 μ.μ. έως 4 π.μ.

Αποτέλεσμα όλου αυτού, ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικά εντυπωσιακού νυχτερινού αστικού τοπίου σε ολόκληρη της περιοχή “Λαδάδικα”, όπου ο κόσμος της Μυτιλήνης μπορούσε να περπατάει και να περιδιαβαίνει ανενόχλητος από τις οχλήσεις που δημιουργούν τα οχήματα πάσης φύσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, δημιουργήθηκε ένας πραγματικός πόλος έλξης, ένας χώρος συνάντησης (meeting point) δημοτών, αποδήμων και επισκεπτών, με ζωντάνια και παλμό, με κίνηση και δράσεις, που προσέδωσε άλλη διάσταση στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης. 

Σε πλήρη αντίθεση με το εξαιρετικό αυτό “σκηνικό”, που επιτεύχθηκε σχεδόν όλο το καλοκαίρι του 2017, σήμερα που δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, αν περάσει κάποιος πεζός δημότης το βράδυ από το κομβικό – ουσιαστικό σημείο εφαρμογής του μέτρου (το σταυροδρόμι δηλαδή της Χίου, με τη Βερναρδάκη και τη Μητροπόλεως ή αλλιώς την αποκαλούμενη “Πλατεία Μουσικού Καφενείου”), θα διαπιστώσει την πλήρως τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί, με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κυκλοφορούν, να παράγουν ηχορύπανση, να παρκάρουν παντού ανεξέλεγκτα, να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, κ.ο.κ. Το απόλυτο χάος. Για όλους τους υπέρμαχους του μέτρου, ελάχιστα ενδιαφέρει η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, παρόλο ότι δεν ενοχλούν καθόλου και μόνο ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής, δεν αντιλαμβάνεται ότι ομορφαίνουν όλο το τοπίο.

Αυτό που επιθυμεί και επιδιώκει διακαώς, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών  και των αναπτυξιακών φορέων της πόλης, είναι να περπατάει ο κόσμος χωρίς οχλήσεις, με τη δημιουργία ενός όμορφου νυχτερινού αστικού τοπίου για όλους τους πεζούς. Όπως γίνεται δηλαδή σε όλο το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και όπως για πρώτη φορά έγινε το καλοκαίρι του 2017 κι' εδώ, με πολύ μεγάλη επιτυχία !!! 

Προφανώς δε, πέραν των παραπάνω, είναι περιττό να αναφερθεί το αυτονόητο, ότι η εν λόγω περιοδική πεζοδρόμηση ευνοεί τα μέγιστα την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αφού η δημιουργία ενός πεζοδρομημένου ιστορικού κέντρου, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για τη δημιουργία τουριστικής ζήτησης για την πόλη της Μυτιλήνης. Και πάλι μόνο ένας κακοπροαίρετος δημότης, δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό και αναζητεί αύξηση τουριστικών μεγεθών από την πρώτη κιόλας πιλοτική του εφαρμογή. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις τουριστικού marketing, για να αντιληφθεί κάποιος, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται διάστημα ετών, μέχρι που να καθιερωθεί και να ενδυναμωθεί ένα μέτρο, ώστε να αποδώσει μετρήσιμους καρπούς.


B. ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗΣ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018

Μετά λοιπόν την πάνδημη αποδοχή του μέτρου το καλοκαίρι του 2017, από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δημοτών, των αποδήμων και των επισκεπτών της πόλης, παρόλα τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν από την εφαρμογή του και παρά τις γραφειοκρατικές ατέλειες υπό τις οποίες εν γνώσει όλων εφαρμόστηκε, ήταν απολύτως προφανής η εκ νέου υλοποίησή του το καλοκαίρι του 2018, δεδομένου δε του άρτιου τουριστικού profile που προσέδιδε στο κέντρο της πόλης τις βραδινές ώρες.

Δυστυχώς λόγω διαφόρων παραμέτρων (γραφειοκρατικών διαδικασιών, κωλυσιεργιών από διάφορους “κύκλους” που δεν επιθυμούσαν την εφαρμογή του, σύγκρουση μικροσυμφερόντων μεταξύ καταστηματαρχών και ομάδων δημοτών, αμφισβήτηση της εγκυρότητας του μέτρου από διάφορες υπηρεσίες, κ.ο.κ.), πέρυσι και παρά την πάνδημη επιθυμία όλων των δημοτών, των αποδήμων και των φορέων της πόλης για επανάληψή του, δεν κατέστη δυνατή η εκ νέου εφαρμογή της εξαιρετικής αυτής πεζοδρόμησης.

Βασικός ανασταλτικός παράγοντας που συνετέλεσε στην καθυστέρηση της λήψης σχετικής απόφασης, ήταν η λανθασμένη έγγραφη εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, ότι προκειμένου να “κλείσουν” ορισμένοι δρόμοι του ιστορικού κέντρου τα καλοκαιρινά βράδια, απαιτείται εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης ευρείας κλίμακας για το σύνολο της πόλης.

Η υποψία μας ως Δ/Κ Μυτιλήνης, για λανθασμένη ερμηνεία του νόμου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, μας ανάγκασε να απευθυνθούμε στα εξειδικευμένα υπηρεσιακά στελέχη του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ώστε να λάβουμε έγκυρη ενημέρωση για τις ορθές ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η απόφασή μας για μερική πεζοδρόμηση οδών κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όπως ήταν προφανές, η έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας για λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, περί αναγκαιότητας εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης ευρείας κλίμακας για το σύνολο της πόλης, εφόσον αναφερόμαστε σε μία τόσο απλή και μικρής έκτασης κυκλοφοριακή ρύθμιση, που άπτεται μιας μερικής – περιοδικής πεζοδρόμησης ολίγων οδών.

Όπως έγινε απολύτως σαφές από την επιστολή αυτή, το μόνο που απαιτείτο, ήταν αυτό ακριβώς που αναφερόταν και στην εισηγητική απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης. Δηλαδή μία απλή τεχνική μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που απλά θα νομιμοποιούσε τις καθόλα νόμιμες αποφάσεις. Και για να το εκφράσω πιο απλοϊκά, μία Τεχνική Έκθεση που θα τεκμηρίωνε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε νομιμότατα να πραγματοποιηθεί η μερική πεζοδρόμηση και η οποία θα περιλάμβανε τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μικρής έκτασης, που απαιτούντο να πραγματοποιηθούν.

Μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτήθηκε για τη διενέργεια όλων των παραπάνω διεργασιών, εκπονήθηκε τελικά η εν λόγω Τεχνική Έκθεση (ή κατ’ άλλους Κανονιστική Πράξη), από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου.

Παράλληλα με τις χρονοβόρες αυτές διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης της μελέτης, από δημοκρατική ευαισθησία είχαμε θεωρήσει ότι έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία όλων των "εμπλεκόμενων ομάδων", παρά το γεγονός ότι βάσει της επιστολής του Υπουργείου είχε καταστεί σαφέστατο, ότι δεν ήταν απαραίτητη μία τέτοια συναινετική διαδικασία (το μόνο που απαιτείται σύμφωνα με την επιστολή, είναι η μετέπειτα ενημέρωση των περιοίκων για τις αποφασισμένες ρυθμίσεις). Για το λόγο αυτό, είχαμε οργανώσει μια σειρά από επίσης χρονοβόρες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων (εκπρόσωποι των περιοίκων, προεδρείο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Ψυχαγωγίας, μεμονωμένοι επιχειρηματίες, κ.ο.κ.), ώστε με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και η βέλτιστη “φόρμουλα”, για τη μέγιστη δυνατή “ικανοποίηση” όλων. Διότι τα μηνύματα που λαμβάναμε σε καθημερινή βάση από όλες τις πλευρές (κυριολεκτικά "από όλες τις πλευρές"), ήταν ότι αυτό που “κερδήθηκε” για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017, πάση θυσία θα έπρεπε να συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2018.

Δυστυχώς μετά από όλες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες – παλινωδίες που διήρκεσαν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου 2018 και παρά το γεγονός ότι όλοι ελπίζαμε στον παραμερισμό των όποιων άνευ λόγου εγωισμών, την επικράτηση της κοινής λογικής και την πρόταξη του συμφέροντος της πόλης, δεν κατέστη τελικά δυνατή η περιοδική (νυχτερινή) επαναπεζοδρόμηση της περιοχής του ιστορικού κέντρου, για τα καλοκαίρι του 2018.  


Γ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2019

Μετά το περσινό “φιάσκο” και με δεδομένο πλέον, ότι η απαραίτητη αυτή μικρής κλίμακας Τεχνική Έκθεση ή κατ’ άλλους Κανονιστική Πράξη, είναι κατά 99 % έτοιμη, το μόνο που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του μέτρου το τρέχον καλοκαίρι του 2019, είναι να επανεξεταστεί και να υπογραφεί από τον ειδικό  συνεργάτη – συγκοινωνιολόγο του Δήμου Λέσβου και στη συνέχεια να προωθηθεί στην αρμόδια Α.Δ.Α. (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) για τυπική νομιμοποίηση.

Υποβάλλω εκ νέου με ελαφρές τροποποιήσεις, την περσινή (του 2018) ολοκληρωμένη εισηγητική πρόταση της Δ/Κ Μυτιλήνης για το μέτρο της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης των οδών της περιοχής Λαδάδικα (για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους), όπως αυτή βελτιωμένη & τροποποιημένη σε ορισμένα σημεία από την αντίστοιχη του 2017 είχε εγκριθεί και προτείνω ανεπιφύλακτα την άμεση εφαρμογή της στο ακέραιο:

       Πλήρης νυχτερινή πεζοδρόμηση, οδού Χίου (από τη συμβολή με την Αρχιπελάγους), Πλατείας “Μουσικού Καφενείου”, οδού Μητροπόλεως, οδού Βερναρδάκη, οδού Θέμιδος, οδού Μεθοδίου, οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και οδού Αθ. Μητρέλια (από τη συμβολή με την Ικαρίας).

       Από όλες τις παραπάνω οδούς και από ώρα 9 μ.μ. έως 4 π.μ., δεν θα επιτρέπεται η διέλευση, η στάση και η στάθμευση οχημάτων (πλην ασθενοφόρων, πυροσβεστικών και οχημάτων Τροχαίας, σε περίπτωση ανάγκης). 

       Επίσης εξαίρεση στις παραπάνω απαγορεύσεις διέλευσης & στάθμευσης οχημάτων, αποτελεί η περίπτωση των οδών Χίου, Πλατείας “Μουσικού Καφενείου”, Βερναρδάκη, Θέμιδος και Μητροπόλεως, από τις οποίες κατά τις παραπάνω ώρες (λειτουργίας του μέτρου), θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων ΜΟΝΟ των περιοίκων, που κατέχουν ειδική κάρτα διέλευσης. 

       Για την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω, θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για την ορθή λειτουργία του μέτρου, θα ζητηθεί η συνδρομή της Τροχαίας, η οποία δειγματοληπτικά θα μπορεί να ελέγχει την κατοχή καρτών διέλευσης. 

       Όσοι περίοικοι της ευρύτερης περιοχής της Κουλμπάρας, δεν έχουν λάβει από το 2017 τις ειδικές κάρτες διέλευσης & στάθμευσης των οχημάτων τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τις παραλάβουν και φέτος.   

       Σε όλες τις παραπάνω οδούς και κατά τις ώρες των πεζοδρομήσεων, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα έχουν τη δυνατότητα για ήπια ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τηρουμένων των κανόνων και των περιορισμών που ισχύουν από τη νομοθεσία. Με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, θα γραμμογραφηθεί πλήρως η οριοθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (εμφανής κίτρινη γραμμή), για το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας που έχει το καθένα και κατά τρόπο που να μπορούν να διέρχονται απρόσκοπτα όλα τα προαναφερόμενα οχήματα). Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέραν του ορίου που θα καθορίζει η “κίτρινη γραμμή”, θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους αυθαιρετούντες παραβάτες.   

       Σε ορισμένα σημεία της εν λόγω περιοχής (κυρίως στα στενά δρομάκια, όπου η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη), τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών με μάνικες, κατόπιν σχετικής εισηγητικής πρότασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.   

       Στην Προκυμαία Μυτιλήνης επί της Κουντουριώτη (από την πλευρά της θάλασσας) και από το σημείο έναντι Café – Bar “Queen” έως το σημείο έναντι του Κεντρικού Λιμεναρχείου, δημιουργούνται θέσεις αποκλειστικής στάθμευσης – parking δικύκλων και δύο θέσεις parking αυτοκινήτων A.M.E.A.

       Τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δήμο Λέσβου από τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων και την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, θα δίδονται αποκλειστικά  για έργα – παρεμβάσεις ανάπλασης της περιοχής  αυτής.

       Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  της περιοχής,  υποχρεούνται να τηρούν το ωράριο λειτουργίας, καθώς και τα νόμιμα decibel ήχου ως προς τη μουσική. Από τις υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, θα πραγματοποιούνται κατά τακτά διαστήματα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη νόμιμη λειτουργία των παραπάνω. Επιπλέον, όλα τα καταστήματα υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις πολεοδομικές διατάξεις περί αυθαιρεσιών σε κατασκευές και λοιπές επεκτάσεις.

       Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (χαρτιά συσκευασίας, κούτες, κ.ο.κ.), θα παρακρατούνται εντός των καταστημάτων και θα παραδίδονται προς αποκομιδή κατά τη στιγμή της διέλευσης του απορριμματοφόρου οχήματος ανακύκλωσης, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σημειώνω εμφαντικά ότι μετά τη νομιμοποιητική πράξη και με δεδομένη την ύπαρξη της εν λόγω Τεχνικής Έκθεσης, ουδείς δύναται να προσβάλει δικαστικά την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Οι μόνιμες ή περιοδικές πεζοδρομήσεις, τελούν υπό την απόλυτη δικαιοδοσία των εκλεγμένων δημοτικών αρχών και εφαρμόζονται κατά κόρον σε όλη τη χώρα και φυσικά σε όλο το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του Μολύβου (Μήθυμνας), όπου η περιοδική νυχτερινή πεζοδρόμηση εφαρμόζεται σε ετήσια βάση κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες (παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπάρχουν μονίμως ακόμη κι’ εκεί και παρά τις μεμονωμένες παραβιάσεις του μέτρου που παρατηρούνται από μη συμμορφούμενους δημότες).    

Άλλωστε, οι απόλυτα “ευνοημένοι” από το μέτρο της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί, είναι οι περίοικοι της περιοχής, δεδομένου ότι: α) δεν θα ενοχλούνται πλέον από τις οχλήσεις που προκαλούν τα  ανεξέλεγκτα διερχόμενα και σταθμευμένα οχήματα τρίτων και από το γενικότερο τριτοκοσμικό συνονθύλευμα που επικρατεί σήμερα, ενώ οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα, να απολαμβάνουν όλο το βράδυ, την τάξη που θα προκαλέσει η πεζοδρόμηση σε όλη την περιοχή, και β) θα είναι οι μόνοι που θα έχουν το δικαίωμα, να εισέρχονται νόμιμα με τα οχήματά τους εντός της πεζοδρομημένης περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ευκολότερη εξεύρεση χώρων στάθμευσης, ευκολότεροι ελιγμοί, κ.ο.κ.).   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιλεκτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένες μόνο οδούς και όχι στο σύνολο της περιοχής (σύμφωνα με τα παραπάνω), εκτός του ότι ουσιαστικά δεν θα επιτύχει την ενοποίηση του χώρου σ’ ένα συνολικό νυχτερινό αστικό τοπίο και σε έναν ολοκληρωμένο χώρο περιπάτου, θα ευνοήσει απροκάλυπτα τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρήσεων και θα αδικήσει κατάφορα τις υπόλοιπες, που καλούνται να λειτουργούν υπό τριτοκοσμικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον πλήρους όχλησης και αναρχίας.    

Με τιμή,

Πάνος Μιχ. Πίτσιος
Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος 

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης