Τα κάστρα της Λέσβου

Η Λέσβο φιλοξενεί 3 κάστρα. Διδάξτε ιστορία διασκεδάζοντας. Υπεροχές διαδρομές και μοναδικοί προορισμοί για οικογενειακές εκδρομές.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Βρίσκεται χτισμένο σε ένα λόφο κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατασκευή του άρχισε κατά την Βυζαντινή εποχή ( 483-565 μ.Χ. ), με την χρησιμοποίηση αρχαίου δομικού υλικού, ενώ η σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε στα χρόνια της Ηγεμονίας των Γενουατών Γατελούζων ( 1355-1462 ). Χτίστηκε στα 1373 πολύπυργο, με επάλξεις και τάφρους από τον πρώτο Γατελούζο ηγεμόνα Φραγκίσκο.

Το 1384 καταστροφικός σεισμός γκρεμίζει το κάστρο και κατόπιν τούτου επανοικοδομείται. Στην συνέχεια ενισχύεται με αμυντικά έργα ( νέες επάλξεις, αναχώματα, κανόνια ), ώσπου καταλαμβάνεται από τους Τούρκους το 1462. Ακόμη και σήμερα διασώζεται το παλάτι των Γατελούζων , ένας τετράγωνος πέτρινος πύργος με εντοιχισμένη πλάκα όπου με ευδιάκριτα ανάγλυφα σχήματα παριστάνεται το οικόσημο των Γατελούζων και παραστάσεις Ρωμαϊκών μονομαχιών. Μέσα στο κάστρο επίσης σώζονται υπόγειες στοές που διαδραμάτισαν τον ρόλο καταφυγίου για τα γυναικόπαιδα της πόλης σε περιόδους πολέμου, καθώς και υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 4.000κ.μ. Σήμερα διατηρημένο χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων .


Σημαντικό είναι και το γεγονός πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος πλέον τηρεί και τις προδιαγραφές που ορίζουν ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με την προσβασιμότητα ΑμεΑ στους αρχαιολογικούς χώρους.

Το εξαιρετικά σημαντικό σε το μνημείο της πόλης ειναι οτι έχουν πλέον τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να περιηγηθούν σ' αυτό απροβλημάτιστα, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα. Η λύση δόθηκε με την προμήθεια ενός ειδικού οχήματος.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΛΥΒΟΥ

Οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια της Βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων εκτεταμένων τειχών, ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Γατελούζο. Βρίσκεται στην κορυφή πευκόφυτου λόφου και θεωρείται ως ένας από τα καλύτερα διατηρημένα Κάστρα της Ελλάδας.

ΚΑΣΤΡΟ ΣΙΓΡΙΟΥ

Πρόκειται για μικρό πέτρινο κάστρο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένθετες Τούρκικες επιγραφές και περίτεχνη διακόσμηση, που του προσδίδουν ένα χαρακτήρα ανατολίτικο. Αξιόλογη είναι και η κεντρική του είσοδος κατασκευασμένη από σίδερο με επάλληλες πέτρινες αψίδες. Βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Σιγρίου.