Νέα προσφυγική κρίση προ των πυλών μετά τις συγκρούσεις στη Συρία – Πάνω από 2 εκατομμύρια «ετοιμάζονται» για Τουρκία


Ακόμη και δυο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να μεταναστεύσουν στην Τουρκία αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στην βορειανατολική χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο στρατός στη Συρία με τη στήριξη της Ρωσίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών από το τελευταίο τους προπύργιο στην επαρχία Ιντλίμπ με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες εξαιτίας των οποίων δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Ο φόβος μας είναι ότι, αν αυτό συνεχιστεί και αν οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνουν και εάν ενταθεί η σύγκρουση, ότι θα δούμε πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες, ένα εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο Περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συριακή Κρίση Πάνος Μουμτζής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο επικεντρώνεται κυρίως στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και τις γειτονικές περιοχές της Χάμα και της Λαττάκειας και πρόκειται για τις πιο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών από πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Μουμτζής δήλωσε στο Reuters από τη Γενεύη ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία για την αποκλιμάκωση των μαχών πλέον ουσιαστικά δεν ισχύει.
«Παρατηρούμε μια επιχείρηση η οποία έχε ως στόχο – ή επηρεάζει—νοσοκομεία και σχολεία σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, σε περιοχές όπου ζουν πολίτες και σε αστικές περιοχές, κάτι που πραγματικά δεν θα πρέπει να συμβαίνει βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή (…) για χάρη της ανθρωπότητας θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Πριν μερικούς μήνες ζητήσαμε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το ζοφερό σενάριο. Στην πραγματικότητα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας καθώς μιλάμε», κατέληξε ο Μουμτζής.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλύψει το ανθρωπιστικό του έργο στη Συρία φέτος όμως δεν έχει καταφέρει να μαζέψει παρά μόνο 500 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα.

Πηγή newsit.gr