Περιοδείες, πρόγραμμα και Street party από την Δημοκρατική Μυτιλήνη


Η "Δημοκρατική Μυτιλήνη" στις γειτονιές με πρόγραμμα ανάπτυξης για κάθε γειτονιά

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της παράταξης των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη», οι υποψήφιοι του συνδυασμού, περιοδεύουν κάθε μέρα στις γειτονιές.

Ήδη έχουν επισκεφθεί σπίτι σπίτι όλη τη βόρεια πλευρά της πόλης. Συνοικισμό, Επάνω Σκάλα,  Κιόσκι, Κουλμπάρα, Τρία Κυπαρίσσια, Νιο χωριό και Καμάρες.

Συζητώντας με τους κατοίκους παρουσιάσουν τις προσπάθειες που δεσμεύονται να καταβάλουν για ανάπτυξη σε κάθε γειτονιά.

Όπως είναι γνωστό στο πρόγραμμα τους, οι πολίτες της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» προτείνουν κι σχεδιάζουν τη δρομολόγηση συγκεκριμένων έργων πολιτισμού – πρόνοιας - αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά ως μοχλούς ισόρροπης και αυτόνομης ανάπτυξής τους


Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα τους για την κάθε γειτονιά προτείνουν τα παρακάτω:

ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ

- Εργοστάσιο «Καλαμάρη» νέο διοικητικό κέντρο της πόλης
- «Αρχοντικό Γεωργιάδη» πολιτιστικό κέντρο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στην οποία και ανήκει το ακίνητο
- «Οθωμανικό παρθεναγωγείο» μουσείο μνήμης Μικρασίας, κέντρο μελέτης της προσφυγικής και μεταναστευτικής ιστορίας
- Κέντρο τεκμηρίωσης της παραδοσιακής Ναυπηγικής στο κτίριο των παλιών σφαγείων του Δήμου σε συνεργασία με τη λειτουργία  του Καρνάγιου της Επάνω Σκάλας. 

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ

- Θερινό υπαίθριο θέατρο στην περιοχή της Αγίας Κυριακής
- Δίκτυο προσφυγικών σπιτιών ως παραρτήματα του κέντρου  μελέτης της προσφυγικής και μεταναστευτικής ιστορίας

ΛΑΓΚΑΔΑ

- «Μουσείο Αντίστασης, αγώνων για τη Δημοκρατία» στις παλιές φυλακές Λαγκάδας.


ΒΟΥΝΑΡΑΚΙ - ΛΑΖΑΡΕΤΟ

- «Κέντρο αλληλεγγύης» στην παλιά πυροσβεστική που θα περιλαμβάνει κοινωνικό παντοπωλείο - ιατρείο - φαρμακείο. Ξενώνας άστεγων. Κέντρο προστασίας κακοποιημένης γυναίκας. Κέντρο περίθαλψης και ψυχαγωγίας τρίτης ηλικίας. Δομή ενεργών πολιτών και ενίσχυσης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΚΑΜΑΡΕΣ

- Άλσος Αγίας Κυριακής πάρκο εθελοντών
- Δρόμοι του νερού. Ανάδειξη παλιού και νέου υδραγωγείου, διαδρομών με κρήνες.

ΚΟΥΛΜΠΑΡΑ

- Θεσμοθέτηση γιορτών παλιάς πόλης

ΚΙΟΣΚΙ

- Άλσος Τσαμάκια πάρκο εθελοντών
Χώρος ιστορικής μνήμης
- Φάρος Φυκιότρυπας – Θερινό στέκι νεολαίας, ιστιοπλοϊκό παρατηρητήριο σε συνεργασία με τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους

ΠΥΡΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ

- Παλιές αποθήκες στα Υφαντήρια Κέντρο νεότητας

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ

- Αρχοντικό Κατσάνη «Μουσείο πόλης» Μυτιλήνης

ΣΟΥΡΑΔΑ

-Αρχοντικό Νιάνια – Παράρτημα Εθνικής πινακοθήκης με συλλογή Κουτλίδη
-«Βίλα Ηλιόπουλου - Γκεστάπο» Παράρτημα Εβραϊκού μουσείου της Αθήνας

ΒΑΡΕΙΑ - ΝΕΑΠΟΛΗ – ΠΛΗΓΩΝΙ

-Μουσείο Θεοφίλου – Μουσείο Τεριάντ. Κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας, μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και αναψυχής.
Ανάδειξη της Βιομηχανικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή Ταμπακαριά.
-Δημιουργία χώρου βιομηχανικής αρχαιολογίας για τη βυρσοδεψία και δημιουργία Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου.
-Περιοχή σύμπραξης ντόπιων και προσφύγων - μεταναστών στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στον πολιτισμό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Street party - πάρτυ στο δρόμο» οργανώνει το ερχόμενο Σαββάτο 18 Μαΐου, από τις 8 το βράδυ και μετά, η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη».
Καλούμε τους πολίτες της πόλης στο προεκλογικό στέκι της παράταξης στην Κουμιδιά. (στο σοκάκι της Παλαιών Πατρών Γερμανού από την Χρυσοστόμου Σμύρνης κοντά στο «Μπας Φανάρ’» μέχρι την Πατριάρχου Γρηγορίου - ταβέρνα ΠΑΡΑΤΑΙΡΟ) να κουβεντιάσουμε, να χορέψουμε, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί παρέα, με γευστικούς μεζέδες.
Γιατί οι δρόμοι της πόλης ανήκουν σε όλες και όλους μας.
Γιατί η πόλη είναι δική μας. Η πόλη είναι των πολιτών.

Η "δημοκρατική Μυτιλήνη" προτείνει: "Νέο νεκροταφείο για να ανασάνει το Βουναράκι" Το πρόγραμμα της παράταξης για τον πολιτισμό στη Μυτιλήνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη δημιουργία νέοι σύγχρονου κοιμητηρίου και τη σταδιακή κατάργηση του υπάρχοντος Α΄ νεκροταφείου Μυτιλήνης, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής Βουναράκι και Άγιος Παντελεήμονας έθεσε χθες η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη». Οι υποψήφιοι του συνδυασμού της οποίας στις εκλογές της 26ης Μαΐου, περιόδευσαν χθες στο τμήμα αυτό της πόλης συζητώντας με τους κατοίκους τις προσπάθειες που δεσμεύονται να καταβάλουν για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των γειτονιών.


Ιδιαίτερα ας σημειωθεί, η συζήτηση με αφορμή την επίσκεψη στο παραμελημένο σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ στην οδό Δήλου. Ένα σημαντικό μνημείο που ανήκει μεν σε ιδιώτη είναι όμως παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του αντί να αποτελέσει σημαντικό μέσο προβολής του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, σταθμό της διαδρομής - σχέσης των ντόπιων και των επισκεπτών με το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο έργα του οποίου έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Μυτιλήνης.

Με πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης

Όπως είναι γνωστό οι πολίτες της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» διαθέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

Δημιουργία δομών

- Ίδρυση Γραφείου Προστασίας Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης επιφορτισμένου με το έργο της ανάδειξης και προστασίας του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.
- Δημιουργία του φορέα «Μουσείο Πόλης» που έχει ως αντικείμενο την ολιστική διαχείριση του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της πόλης και στόχους:
- Την ανάπτυξη εκθέσεων διάχυτων με διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης σε όλες τις γειτονιές, εκεί όπου ζουν και δρουν οι πολίτες (Μικρασιατικός Ελληνισμός, βιομηχανική κληρονομιά, αγώνες για τη δημοκρατία, κτλ).
- Την αξιοποίηση κατάλληλων υπαίθριων χώρων και κτιρίων σε όλη την πόλη (Αρχοντικό Κατσάνη, Παρθεναγωγείο, Αρχοντικό Νιάνια, Βίλα Ηλιοπούλου-Γκεστάπο, Φάρος Φυκιότρυπας κ.α.).
- Την αξιοποίηση και εμπλουτισμό των δημοτικών μουσειακών δομών (Μουσείο Τeriade, Μουσείο Θεόφιλου, Δημοτική Πινακοθήκη – αρχοντικό Χαλήμ Μπέη και άλλα).
- Τον συνδυασμό των έργων υποδομής με πλέγμα δραστηριοτήτων (ψηφιακά μέσα, άυλες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις λόγου και άλλα).
- Τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας με φορείς που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, όπως π.χ. άλλα μουσεία, το πανεπιστήμιο, ιδιώτες συλλέκτες.
Προστασία και αξιοποίηση μνημείων και χώρων
- Αναστύλωση και επανάχρηση μνημείων της οθωμανικής περιόδου με χρήσεις που ενισχύουν τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη συνύπαρξη των λαών.
- Ανάδειξη του Κάστρου Μυτιλήνης σε τοπόσημο για την πόλη. Ελεύθερη πρόσβαση στο Κάτω Κάστρο και στην τάφρο για τη δημιουργία μιας γειτονιάς πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αλλά και αναψυχής. Πρόταση για εγκατάσταση εργαστηρίων λίθου, κεραμικής κτλ.
- Δημιουργία ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων στο οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα.

Καινοτόμες δράσεις ανάδειξης

- Δημιουργία δικτύου επίσκεψης των υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων της πόλης με ειδικά σημασμένες διαδρομές  που συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό και «έξυπνες» εφαρμογές.
- Πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην οποία μπορεί τόσο ο ντόπιος όσο και ο επισκέπτης να βρει συγκεντρωμένες τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη.

Πολιτιστική δραστηριότητα

Με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών.

Βασικές αρχές μας

Η συνεργασία με τα τοπικά πολιτιστικά σωματεία και ανεξάρτητους δημιουργούς.

Οι πρωτοβουλίες δράσεων με τα σχολεία της πόλης με επικεφαλής τη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Οι πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους σε όλες τις γειτονιές.

Η ανάπτυξη, πέρα από τις καθιερωμένες, και άλλων εναλλακτικών μορφών έκφρασης, όπως θέατρο δρόμου, υπαίθριες συναυλίες, γκράφιτι κτλ.
Μέτρα:

- Κατάρτιση ενός ετήσιου πλαισίου πολιτιστικών δράσεων, που συμπεριλαμβάνει τόσο αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού, όσο και αυτές που πραγματοποιούνται τον υπόλοιπο χρόνο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:
εκδηλώσεις στήριξης και ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας
θεματικοί κύκλοι πολιτιστικών εκδηλώσεων με ποικίλες δράσεις κατά παραγγελία

φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα