Στην τελική ευθεία η ίδρυση Συνοριακού Σημείου Διέλευσης – Πύλη Schengen στο Πλωμάρι


Συνοριακό Σημείο Διέλευσης – Πύλη Schengen στον λιμένα Πλωμαρίου

Την Παρασκευή 10-05-2019 πραγματοποιήθηκε στον λιμένα Πλωμαρίου συνάντηση και αυτοψία στελεχών διαφόρων υπηρεσιών μετά από πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση Συνοριακού Σημείου Διέλευσης – Πύλη Schengen.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι κ. Πετρέλλης Κυριάκος και Τεντόμας Βασίλης (Αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. Λέσβου αντίστοιχα), κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τοπικό κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, η προϊσταμένη του Τελωνείου Μυτιλήνης κα. Ζαχαριάδου Αικατερίνη και λοιπά στελέχη της Τελωνειακής Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου Πλωμαρίου, ο επικεφαλής του Λιμενικού Σταθμού Πλωμαρίου, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου κα. Βάμβουρα Λίτσα και υπηρεσιακά στελέχη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αυτοψία του προτεινόμενου χώρου για τη διαπίστωση της καταλληλότητάς του όσον αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης ενός Συνοριακού Σημείου Διέλευσης, η επικαιροποίηση της καταγραφής της σκοπιμότητας ίδρυσης του και οι τυχόν περιορισμοί που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη φάση των μελετών.

Η γόνιμη και αναλυτική συζήτηση που έλαβε χώρα προσπάθησε να συγκεράσει τις απόψεις και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες και κατέληξε στα εξής ουσιαστικά συμπεράσματα:

Το κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπίστωσε την κατ’ αρχήν καταλληλότητα του χώρου, στον οποίο έχει καταλήξει το Δ.Λ.Τ. Λέσβου μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείς του Πλωμαρίου.

Λόγω της αλλαγής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τη διαδικασία λειτουργίας των Συνοριακών Σημείων Διέλευσης και την αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου εισερχομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να γίνουν τροποποιήσεις στις μελέτες των κτιριακών υποδομών που προβλέπεται να ανεγερθούν.

Διαπιστώθηκε η ομόθυμη διάθεση των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος των τοπικών φορέων της περιοχής για την ίδρυση και λειτουργία Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στο Πλωμάρι.

Η απαίτηση τροποποιήσεων των μελετών κτιριακών υποδομών λόγω αλλαγής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού θα επιφέρει μεν μια μικρή καθυστέρηση στην πρόοδο της εξέλιξης, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία έγκαιρης ενσωμάτωσης τροποποιήσεων που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προβλήματα λειτουργικότητας που εμφανίζονται σε άλλα σημεία.

Με την αυτοψία της Παρασκευής 10-05-2019, επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της επιλογής του χώρου ως του μόνου κατάλληλου στην περιοχή του λιμένα Πλωμαρίου και τέθηκαν οι βάσεις για την ικανοποίηση των κτιριακών απαιτήσεων ενός Συνοριακού Σημείου Διέλευσης.

Το Δ.Λ.Τ. Λέσβου έχει αναπτύξει μια δίοδο επαφής και συνεργασίας τόσο με τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με τη Διεύθυνση Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού & Κτιριακών Υποδομών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των μελετών των κτιριακών υποδομών. Η οριστικοποίηση των κτιριακών υποδομών με τη βοήθεια των παραπάνω αρμόδιων διευθύνσεων που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία θα συμβάλει στη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ως απόρροια της καταλληλότητας και επάρκειας των προβλεπόμενων χώρων.

Βήμα-βήμα η ίδρυση Συνοριακού Σημείου Διέλευσης – Πύλη Schengen στον λιμένα Πλωμαρίου έρχεται πιο κοντά στην υλοποίησή της, κάτι που μας χαροποιεί και μας στηρίζει στη στοχευμένη προσπάθειά μας, αφού καθιστά το Δ.Λ.Τ. Λέσβου παράγοντα με σημαντική συμβολή στην προώθηση της ανάπτυξης του νησιού μας.