ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Βουρ για τελική ευθεία. Κι όποιος αντέξει.....» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τρίτη 07 Μαΐου 2019»

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ (1) Κατατέθηκαν οι συνδυασμοί όπου με την δημοσιοποίηση τους μέσα από το INTERNET, μαθαίνουμε τον αριθμό των ατόμων που τα στελεχώνουν, τα   ονόματα αλλά και σε ποια Δημοτική Ενότητα θα διεκδικήσουν την έδρα. Είχαμε και κάποιες εκπλήξεις. Όπως η ένταξη του στενού συνεργάτη του Σπύρου Γαληνού,  Προκόπη Σινάνη στην παράταξη του Κώστα Αστυρακάκη. Επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη αρκετών ότι ο συνδυασμός θα έχει την στήριξη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Με την κατάθεση προέκυψαν όμως κι ευτράπελα γεγονότα που δημιουργούνται εν όψει ήττας κάποιων συνδυασμών. Θέτουν το τεράστιο θέμα. 50 ή 51 είναι ο τελικός επιτρεπόμενος αριθμός υποψηφίων; Η απάντηση είναι απλή και ο κόσμος γελάει. Και περιμένει την ημέρα των εκλογών…

 
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ (2) Η άλλη έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήταν αυτή του Μιχάλη Ταμβακέλλη στον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη. Είχε εκλεγεί δέκατος από τον συνδυασμό του Σπύρου Γαληνού με 742 σταυρούς και η παρουσία αναμένεται να ενισχύσει τον συνδυασμό του πρύτανη. Όμως από την άλλη δημιούργησε μια μικρή γκρίνια στον συνδυασμό δεδομένου ότι αντικατέστησε άλλον υποψήφιο ο οποίος και το πληροφορήθηκε την τελευταία στιγμή. Αλλά κι αυτά εντάσσονται στο κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως βέβαια και κάποιες μεταβολές των υποψηφίων στις Δημοτικές Ενότητες. Είναι λογικό ο κάθε συνδυασμός με βάση τις εκλογικές δυνατότητες ή αδυναμίες του αλλά και σε σχέση με τα «βαριά» ονόματα που εμπλέκονται , να πραγματοποιεί τις όποιες αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή.

 
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ (3) Και βέβαια κάθε εποχή έχει τα δικά της τερτίπια. Πριν σαράντα χρόνια, στις δημοτικές εκλογές του 1978 στέλεχος του συνδυασμού του Απόστολου Αποστόλου, απασχολούσε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα το ένα και μόνο τηλέφωνο που είχε τότε το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, προκειμένου να μην διαρρεύσει στον αντίπαλο συνδυασμό του Αλέκου Πεσμαζόγλου πως είχαν … εγκλωβίσει έναν γνωστό αστό! Διότι εάν το πληροφορούνταν θα είχαν εξασκηθεί τέτοιες πιέσεις που θ΄ αναιρούσε την υπογραφή της δήλωσης του! Ο οποίος στο τέλος ήταν αυτός που με την διεισδυτικότητα  του, σφράγισε την νίκη του αείμνηστου δάσκαλου.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ (4) Πάντως με την δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων στους συνδυασμούς του Δήμου Μυτιλήνης, θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια καλύτερη εκτίμηση πλέον και ανά Δημοτική Ενότητα. Γιατί κι αυτό έχει τη δική του σημασία ειδικά τώρα με την απλή αναλογική. Διότι θα παίξει ρόλο στον κάθε συνδυασμό και πόσους θα εκλέξει στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες για να δει πόσες από τις δικαιούμενες έδρες θα μπορέσει να πάρει από την Δ. Ε. Μυτιλήνης. Δηλαδή εάν ένας συνδυασμός δικαιούται να εκλέξει π.χ.  τρεις συμβούλους από την Δ.Ε. Μυτιλήνης αλλά δικαιούται συνολικά πέντε έδρες έχοντας εκλέξει από τις υπόλοιπες Δ.Ε. τρεις συμβούλους, τότε οι σύμβουλοι του που θα εκλεγούν στην Δ.Ε. Μυτιλήνης θα είναι μόνο δύο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ (5) Πάντως αναμένεται να σημειωθούν εκπλήξεις αλλά κι ευτράπελα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με την κατανομή των εδρών και με μετεκλογικές συνεργασίες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν συγκλήσεις αλλά από την άλλη να βάλουν και μπουρλότο μέσα στους ίδιους τους συνδυασμούς. Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν αντιληπτά από το ίδιο βράδυ των εκλογών.

ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ…. Αν μόνο των ένα τρίτο των οραμάτων, υποσχέσεων κλπ που κυκλοφορούν κυρίως στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ εφαρμοστούν στο νησί μας, τότε στις επόμενες εκλογές δεν θα ζούμε πλέον στην Λέσβο αλλά στον Παράδεισο! Και καλά μέχρι πρότινος είχαμε τους συνδυασμούς. Ελα ντε που από τώρα έχουμε και τα τοπικά συμβούλια που πολλά απ΄ αυτά κάνουν τέτοιες εξαγγελίες που δεν μπορούν να γίνουν όχι μόνο από δημάρχους αλλά και από εμπλεκόμενα Υπουργεία! Μάλιστα κάποιων συνδυασμών,  οι εξαγγελίες φτάνουν μέχρι και το 2030 οπότε η επόμενη γενιά έχει εξασφαλιστεί! Βέβαια από την εποχή του Αποστόλου δεν θυμόμαστε να επηρεάστηκε κάποια εκλογή από το πρόγραμμα. Άλλωστε σε μικρές κοινωνίες όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι λίγο πολύ ενεργοί πολίτες, οι δημότες έχουν εκπεφρασμένη άποψη και με βάση αυτή ψηφίζουν. Το πρόγραμμα έχει το ρόλο να μην σε κατηγορεί ο αντίπαλος!

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Πόσα κόμματα λέτε να κατεβάζουν συνδυασμούς για να στείλουν εκπροσώπους τους στην … κακιά Ευρώπη; Δέκα, είκοσι, Τριάντα;  Σαράντα εννιά! Πολλά απ΄ αυτά σκοπεύουν να πάρουν 1,5% για να έχουν μερίδιο στην κρατική επιχορήγηση. Πέρα από τα γνωστά κόμματα υπάρχουν και κόμματα όπως «Πολίτες του Ηλία Ψινάκη» (σιγά μην έλειπε…), «Ελληνική Πολιτική Συνείδηση- Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών-Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα «Άρμα Συνεργασίας για την Ευρώπη των Εθνών» Γιάννης Δημαράς (Συνασπισμός)» ναι όλο αυτό είναι ένα κόμμα! Επίσης το «ΕΝΥΠΕΚΚ- Όρθια Ελλάδα» αλλά και το «ΛΕΥΚΟ-ΕΝ. ΠΑΝ-Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος». Ισα ίσα δηλαδή για να δίνουν λίγο χρώμα στις εκλογές….

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Ετοιμάζουν δικαιολογίες ήττας. Δεν τους … έκατσε το ακροδεξιό κόμμα και τώρα πλάθουν νέο σενάριο. Ότι δήθεν θα πάνε σε άλλα ψηφοδέλτια. Και οι μέχρι χτές συνεργάτες του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου γίνονται τιμητές των πάντων.  Δικαιολογίες ενόψει μια παταγώδης αποτυχίας των συνδυασμών του κυβερνώντος κόμματος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΜΑΡΑΣ Συνεχίζει δυναμικά την προεκλογική του περίοδο και θεωρείται ένα από τα ατού του συνδυασμού του Νίκου Χήρα. Στην φωτογραφία εμφανίζεται μαζί με τον λιμενικό Γιώργο Καραθανάση ο οποίος επίσης είναι στον ίδιο συνδυασμός υποψήφιος. Εκείνος όμως είναι στην Δ.Ε. Καλλονής και θεωρείται επίσης από τα φαβορί για την εκλογή του. 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΡΙΑΣ «Μόρια Νέα Αρχή» ονομάζεται ο συνδυασμός που θα διεκδικήσει την Τοπική Κοινότητα Μόριας. Αποτελείται από τους:

1. Βουγιουκλη Κλεονίκη 2. Δεληγιάννης Παναγιώτης 3. Ζουρου Ιωάννα 4. Κουκλαδας Ασημάκης 5. Κουκουτας Δημητριος 6. Καβαδελλη Αντωνια 7. Μαστρογιαννης Ιωάννης 8. Συβρης Αργυριος

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ << Μόνο για το Πέραμα >>  ονομάζεται ο συνδυασμός που θα διεκδικήσει την Τοπική Κοινότητα Περάματος. Αποτελείται από τους: αλφαβητικά :  1) Αργυρελλη Ελενη του Ευστρατίου  2) Αικατερίνη  Βαζλα του παντελή  3) Συμεών Καραγιάννης του Κωνσταντίνου  4) Χιώτης  Δημήτριος Γεωργίου   5) Χρυσιδης Γεώργιος του Ελευθερίου  6) Χρυσιδης Κίμων του Γεωργίου 

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ