ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μπρος πρύτανης και πίσω Χριστιάνα!.....» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Σάββατο 04 Μαΐου 2019»

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Ο συνδυασμός βρισκόταν προχτές στον Ασώματο. Ξαφνικά στο βάθος ενεφανίσθη ο Χαράλαμπος Αθανασίου! Έκπληκτοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι τον είδαν να πλησιάζει και να δηλώνει ότι από δω και μπρος θα είναι κοντά τους και θα τους στηρίζει σε κάθε περιοδεία..  Ενδεχομένως να γνώριζε κάτι η Περιφερειάρχης, ενδεχομένως και ο Στρατής Κυρατζής μεταξύ των οποίων έχει αναπτυχθεί πολύ καλή χημεία. Η αλλαγή πλεύσης του βουλευτή της Ν.Δ. είχε εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες όπου εμφανιζόταν εν μέσω Στρατή Κυρατζή και Νίκου Χήρα σε εκκλησίες και χωριά στα Βόρεια του νησιού. Παράλληλα δεν υπήρξε κάποια κοινή του εμφάνιση με τον Κώστα Μουτζούρη. Και ο πρύτανης; Εκείνος συνεχίζει την καμπάνια που ξεκίνησε γι αυτόν η … Χριστιάνα Καλογήρου! Προσπαθεί να διεκδικήσει την γκρίνια που υπάρχει έναντι της νυν Περιφερειάρχη. Μένει να δούμε εάν αυτό αρκεί….

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Έλα όμως που την επομένη και μετά την λιτανεία της Ζ. Πηγής ο πρύτανης μαζί με υποψηφίους του, πήγε στην Αγία Παρασκευή! Κι εκεί εντελώς τυχαία συναντήθηκαν με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Και στην συνέχεια πήγαν σε παρακείμενη ταβέρνα και ήπιαν ούζο! Τόμαθε αυτό η Χριστιάνα Καλογήρου κι έγινε πυρ και μανία. Μα βρε Χριστιάνα τυχαία συναντήθηκαν…

ΣΥΡΙΖΑ Άλλη μια τυπική κομματική εκδήλωση με καλεσμένους τρεις υποψηφίους Ευερωβουλευτές. Την Ελευθερία Αγγέλη, τον αμφιλεγόμενο Πάνο Λάμπρου και τον Γιονούς Μουχαμμαντί., Είπαμε ο σταυρός έχει ξαμολήσει τους υποψηφίους ανά την Ελλάδα και ο καθένας δίνει το δικό του στυλ. Ας πούμε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έκανε την βόλτα της στην αγορά της Μυτιλήνης, πήγε στον Ταξιάρχη, παραβρέθηκε και σε λαϊκό πανηγύρι. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν για τρεις μέρες στο νησί μας, περιόδευσαν σε διάφορα χωριά, συναντήθηκαν με συνεταιριστές, υποψηφίους και γενικά πήραν μια ιδέα για το πού πάει το κόμμα στην Λέσβο.

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΗΣ. Ενδιαφέρουσα πάντως η τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου σχετικά με το λιγότερο κράτος και την Ευρώπη. Πλην όμως δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα. Γιατί οι νέοι και οι πρόσφυγες προτιμούν τα κράτη που έχουν λιγότερο κράτος; Γιατί θέλουν σώνει και καλά να πάνε στα νεοφιλελεύθερα κράτη της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και δεν μένουν στο όμορφο κοινωνικό κράτος του κυρίου Τσίπρα; 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΜΑΡΑΣ. Τελικά ο δημοτικός σύμβουλος υπέγραψε τη σχετική δήλωση και θα κατέβει με τον συνδυασμό του Νίκου Χήρα. Γιατί από μέρους του υπήρξαν ενδοιασμοί κι είχε εκφράσει το δισταγμό στο να ενταχθεί στον συνδυασμό. Δέχθηκε όμως πιέσεις, έγιναν και οι σχετικές συζητήσεις κι έτσι θα δώσει κανονικά τη μάχη με τον συνδυασμό «Ξεκινάμε»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ  «Θα δημιουργήσουμε Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (ΠΕΔ) Νέων από 17 μέχρι 35 ετών η οποία θα ασχολείται με όλα τα θέματα ανάπτυξης όπως και η «κανονική» ΠΕΔ που προβλέπει ο νόμος.» Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο .. facebook και προφανώς εντάσσεται στις νέες ιδέες που παρουσιάζουν οι επικεφαλείς. Μια ανάλογη επιτροπή πήγε να δημιουργηθεί και τον Δήμο Λέσβου αλλά υπήρξε τόση μικρή προθυμία από τους νέους. Οι νέοι δυστυχώς μέσα στα προβλήματα τους αλλά και στα στερεότυπα της πολιτικής αντιπαράθεσης, μένουν απαθείς σε εξαγγελίες. Είναι ένα γεγονός που προβληματίζει, ένα γεγονός που θα πρέπει σοβαρά ν΄ αντιμετωπιστεί.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ Στην Αγιάσο περιόδευσε, ο βουλευτής Λέσβου το ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση». Το κλιμάκιο αποτελούνταν από Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και από τους υποψήφιους στην Τοπική Κοινότητα Αγιάσου με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Από το Καμπούδι και το Σταυρί έως την πλατεία του χωριού στην εκκλησία, και μέσα από τα στενά δρομάκια του χωριού, δεν άφησαν πόρτα που να μην χτυπήσουν, καλώντας τον Αγιασώτικο λαό να ψηφίσει ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και «Λαϊκή Συσπείρωση» στις άλλες τρεις κάλπες που θα στηθούν.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Ο συνδυασμός του Στρατή Κύτελη πρόσφατα δημοσιοποίησε τις θέσεις του για το μεταναστευτικό που ταλανίζει το νησί μας εδώ πέντε χρόνια. Και οι υπόλοιποι συνδυασμοί; Πέρα από το διαγκωνίζονται ποιος θα βγει δεύτερος, έχουν άποψη και πρόγραμμα; Ενδιαφέρον θα είχε η άποψη του συνδυασμού της Εριφύλης Χιωτέλλη. Συμφωνεί με την πολιτική των ανοικτών συνόρων; Συμφωνεί με τα ανοικτά κέντρα κράτησης; Σκοπεύει να διαφυλάξει τον κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινωνίας και πως; Αλλά και οι υπόλοιποι συνδυασμοί πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό που απασχολεί τον Δήμο μας. Με τόλμη, υπευθυνότητα και χωρίς υπεκφυγές. Ένα θέμα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες απαιτούν καθαρές θέσεις και απόψεις πάνω σ΄ αυτό το θέμα.


ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Ο συνδυασμός της συνεχίζει δυναμικά την προεκλογική της περίοδο σε χωριά και γειτονιές της Μυτιλήνης. Βασικό της σύμμαχος το καλό ποσοστό του ΚΚΕ στον Δήμο Μυτιλήνης αλλά και οι επιδόσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αξίζει κανείς να εξετάσει τον παρακάτω πίνακα όπου εμφανίζονται οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης. Στις δυο πρώτες στήλες καταγράφονται τα ποσοστά του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2015. Και στις δύο επόμενες στήλες τα ποσοστά των συνδυασμών του Βαγγέλη Παλαιολόγου (2010) και της Νίκη Τσιριγώτη (2014) που ήταν επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές. Παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις στις τέσσερες στήλες οι οποίοι οφείλονται εν μέρει και στους υποψηφίους ανά Δ.Ε., γενικά παρατηρείται μια σταθερή εκλογική βάση του κόμματος η οποία κυμαίνεται από 12% έως 15% στον Δήμο Μυτιλήνης. Στο που θα κυμανθεί τώρα το ποσοστό του συνδυασμού, ουσιαστικά  θα καθορίσει και την δεύτερη θέση.



ΠΡΑΣΙΝΟΙ Από την άλλη είναι δύσκολο ν΄ αποτυπωθεί το ποσοστό του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις όποιες διακυμάνσεις στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά και με το γεγονός ότι στις δυο προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψηφιότητες δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες όσο στις φετινές. Διότι το 2010 ναι μεν το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ το είχε πάρει ο Παντελής Πατερέλλης αλλά από την άλλη υπήρχε η υποψηφιότητα Δημήτρη Βουνάτσου. Το 2014 υπήρξε η κοινή υποψηφιότητα του Φωτή Ξύδα. Οπότε δύσκολο ν΄ αποτυπωθεί η βάση εκκίνησης του ψηφοδελτίου του Μιχάλη Μαμάκου. Ο οποίος σαφώς δείχνει μια δυναμική μένει ν΄ αποδειχθεί μέχρι που μπορεί να φτάσει. Διότι ναι μεν μικρά τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, από την άλλη όμως το κόμμα έχει αυτοδιοικητική παράδοση με πολλά ερείσματα στο χώρο αυτό. Πόσο αυτά θ΄ αξιοποιηθούν και πόσο θα καλύψει τις όποιες ενδεχόμενες διαρροές σε άλλους συγγενικούς  συνδυασμούς,  μένει να φανεί με το άνοιγμα της κάλπης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ Τις τελευταίες ημέρες όποια γυναίκα περνάει έξω από εκλογικό κέντρο την … αρπάζουν και την ονομάζουν υποψήφια! Η κωμικοτραγική κατάσταση της ποσόστωσης του 40% των γυναικών, εμφάνισε αγωνιώδεις καταστάσεις σε συνδυασμούς που έψαχναν μανιωδώς γυναίκες. Και τελικά κάποιοι συνδυασμοί τακτοποιήθηκαν ενδοοικογενειακά! Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί και να τροποποιηθεί γιατί η όλη κατάσταση αδικεί το ωραίο φύλλο.

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ FACEBOOK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τα likes δεν βγάζουν Δήμαρχο αλλά δεν παύει να υπάρχει ο διαδικτυακός αγώνας σε μια εποχή που καλώς ή κακώς το ΙΝΤΕΡΝΕΤ έχει τη δική του δυναμική. Ειδικά το facebook είναι μια νέα μορφή πολιτικής επικοινωνίας που την χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι διότι επηρεάζει έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων.  Κι όλοι οι υποψήφιοι φτιάχνουν και μια σελίδα όπου αναρτούν τις δραστηριότητες, τα προγράμματα τους και ότι άλλο έχει σχέση με τις εκλογές. Πρωταθλητής μέχρι στιγμής ( 4 Μαΐου) στον Δήμο Μυτιλήνης ο Στρατής Κύτελης με 1.271 ακόλουθους και δεύτερη η Εριφύλη Χιωτέλλη με 1.240. Ακολουθεί η Νίκη Τσιριγώτη με 1.047, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου με 1.032, ο Κώστας Αστυρακάκης με 921 και ο Μιχάλης Μαμάκος με 642.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο συμπατριώτης μας και διευθυντής του ΑΝΤΕΝΑ. Πέρασε ήσυχα τις μέρες του Πάσχα και αύριο επιστρέφει στην Αθήνα. Σήμερα συναντήθηκε με τον Στρατή Κύτελη με τον οποίον γνωρίζεται από τα παιδικά τους χρόνια. Ήπιαν το καφέ τους στο Πανελλήνιο συζητώντας και νοσταλγώντας τα παλαιά χρόνια. Συζήτησαν βέβαια για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Άλλωστε ο Στρατής Λιαρέλλης στο κέντρο των εξελίξεων και με την άνεση να μιλάει με τους πολιτικούς ηγέτες, έχει γνώση και άποψη για όλα αυτά. Ο υποψήφιος Δήμαρχος μετά από αρκετή ώρα κουβέντα του ευχήθηκε καλή συνέχεια ο δε Στρατής Λιαρέλλης του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (1)

Οι στίχοι αποτυπώνουν καλύτερα την κατάσταση στα χωριά σήμερα:

Από παλιά φαινότανε η δλειά,
πώς τα χωριά θα μείνεν αδειανά.
Φέραν τον Καποδίστρια με ενθουσιασμό,
αλλά αυτός στο τέλος έφερε ένα μικρό χαμό.
Και μια νύχτα χωρίς φεγγάρι φεραν και τον Καλλικράτη,
ο Ραγκούσης του Γιωργάκη που δούλευε για την δική του πάρτη.
Και επειδή ήταν απ τ Πάρω άφησε  μπελά μεγάλο.
Ένας Δήμος λεει η Χιός και η Λέσβος ένα κι αυτή
αφού κάτω στο νησί δεν ιδρώνει κανενός τ αυτί.
Τώρα ήρθε κι ο Κλεισθένης, γεμάτος λέν με αλλαγές αλλά στουτες τς εκλογες,
ξεσκωθηκαν και οι γριγιές.
Μα με τον Κλεισθένη, πανηγυριζεν μερικοί,
κάθε πρόεδρος θα χει βρακι,
ομως για να  να το πλυνει καλά,
πρέπει το Δήμαρχο να χει από κοντά!!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (2)

Υποψήφιοι Συνδυασμού Τ. Σ. ΑΓ. Μαρίνας

ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ
ΑΓΛΑΙΑ ΓΚΕΝΤΖΗ
ΕΛΕΝΗ ΒΟΜΒΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (3)

«Είμαστε όλοι γεννημένοι και μεγαλωμένοι στο Μεσαγρό, τον αγαπάμε και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό μας. Είμαστε όλοι νέα παιδιά και έχουμε όρεξη για έργο. Πιστεύουμε ότι η πορεία του Γιάννη Παντελή, που αυτή την στιγμή είναι πρόεδρος, ήταν η καλύτερη δυνατή, σύμφωνα με την βοήθεια και τους πόρους που είχε. Ζητάμε την ψήφο σας για μια καλύτερη και επιτυχημένη 5ετία.. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την εμπιστοσύνη σας..»

Υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι:

1) ΚΑΡΑΒΑΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
2) ΛΕΥΤΕΡΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
3) ΜΠΙΣΜΠΙΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
4) ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
5) ΨΑΡΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκ παραδρομής Εκ παραδρομής γράψαμε προχθες πως ο Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, υποψήφιος με τον Νίκο Χήρα στην Δυτική Λέσβο είναι συγγενής με τον πρώην Υπουργό και νυν Βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου. Μπορεί να μην έχουν συγγενική σχέση αλλά ο Τομ ειναι στο πολύ κοντινό περιβάλλον του και θεωρείται απο τους "ανθρώπους" του τέως υπουργού

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ




ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ