ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Ποίηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου!.....» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Πέμπτη 02 Μαΐου 2019»

ΠΟΙΗΣΗ

«Τούτες φίλε οι εκλογές είναι σα τς αποκριγιες!
Μουτσούνες κβάρα στο μειντάνι μα ο κόσμος τς παιρν χαμπάρ.
 Στς περιφέρειας τ ποδιά σφάζονται σα τ αρνιά.
Η Χριστιάνα τα χει παίξ με το Μουτζουρ που έχει μπλεξ!
Ο Μητσοτάκης την έχει αψλά
 μα ο Μπαμπής το σαίνι, κάνει τ ζωή τς πατίνι!
Και ο Βουνάτσος ο Δημήτρος μέσα σ'ολα ο πονηρός,
ρυθμιστής θέλει να γίνει ξανά!»

Πάλι με ποίηση ξεκινάμε το καθιερωμένο δρομολόγιο μας στην άγρια ομορφιά της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το Πάσχα πέρασε καθώς και η Πρωτομαγιά. Την Κυριακή κατατίθενται οι υποψηφιότητες και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Οι επιθέσεις, τα δημοσιεύματα και όλα αυτά που συνθέτουν την προεκλογική περίοδο, δίνουν ακόμα και σε αδαείς ν΄ αντιληφθούν ποιοι είναι μπροστά, ποιοι εκδηλώνουν την αδυναμία τους και ποιοι την αμηχανία τους. Μόνο που τούτες δω οι εκλογές έχουν κάτι διαφορετικό. Στις προηγούμενες φορές ο νικητής, Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης,  έπαιρνε μαζί με την νίκη και τις περισσότερες έδρες. Έτσι με την πλειοψηφία ανά χείρας  έμπαινε αεράτος στο Δημαρχείο ή στο Περιφερειακό κτίριο. Σε τούτες όμως δω τις εκλογές  με την απλή αναλογική, η τακτική και η ανάλυση σκέψης δεν έχει σχέση μόνο με  το αποτέλεσμα της  πρώτης Κυριακής. Ενδεχομένως ούτε και με της  δεύτερης. Έχει σχέση με τις συμμαχίες που θα οικοδομηθούν. Σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο μεταξύ των συνδυασμών. Και προφανώς οι συγκλήσεις δεν θα γίνουν στη βάση των  προγραμματικών θέσεων. Αυτό θα είναι το άλλοθι και η τροφή των αφελών. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα πρόσωπα. Σε συγκλήσεις πλειοψηφιών τα πρόσωπα που εκφράζουν πολωτικές τάσεις, προφανώς δεν θα έχουν τύχη. Ειδικά στις μικρές μας κοινωνίες που ο ένας ξέρει καλά τον άλλον. Οπότε οι έξυπνοι δεν μιλάνε τώρα. Περιμένουν….

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ «Η Συμπαράταξη Πολιτών μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα, της νέας προοδευτικής και δημοκρατικής συμμαχίας, που θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των νησιών προς όφελος των πολλών!». Αυτά γράφει ιστοσελίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδεμία αντίρρηση. Μόνο κάποιες παρατηρήσεις. Προφανώς δεν θα κτίσουν τον πυλώνα τους με τον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου. Να τον κτίσουν με τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη; Εκτός του ότι εκεί μέσα οι περισσότεροι είναι αντι Συριζαίοι, θα ρισκάρει ο πρύτανης να γίνει γέφυρα με ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μάλιστα νίκης της Ν.Δ. και του τσατισμένου με όσα τραβάει στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου Κυριάκου Μητσοτάκη; Να γίνει πάλι πυλώνας η Συμπαράταξη Πολιτών με την Λαϊκή Συσπείρωση του Σταύρου Τάσσου;  Να κάτι ακούνε στο ΚΚΕ και βγάζουν σπυράκια! Να προτείνουν συνεργασία με τον νεαρό και φιλόδοξο Παναγιώτη Χριστόφα; Εμ θα …καταθέσει εκείνος το μέλλον του στο απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα; Ποιοι μένουν; Ο αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ Στράτος Γεωργούλας και ο Νίκος Μανάβης….


ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ. Πολύ συζήτηση τελευταία περί ανεξαρτήτων συνδυασμών και υποψηφίων. Έχει καμιά αξία; Και οι δυο προηγούμενοι Δήμαρχου , Δημήτρης Βουνάτσος και Σπύρος Γαληνός ως ανεξάρτητοι κατέβηκαν. Ε και λοιπόν; Αν λέμε ότι ψηφίζουμε με βάση τους ικανούς τι μας ενδιαφέρει εάν κάποιοι κατεβαίνουν … εξηρτημένοι από κόμματα. Επιλογή των ψηφοφόρων είναι εάν θα επιλέξουν ανεξάρτητους ή … εξαρτημένους! Ας πει ο κάθε συνδυασμός τα δικά του και ας επιλέξει ο δημότης όποιον εκείνος θέλει με όποια κριτήρια εκείνος θέλει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που τον εμφανίζει να περνάει στον δεύτερο γύρο. Και μάλιστα αφήνοντας έξω την νυν Περιφερειάρχη! Στο ίδιο δημοσίευμα κάνει αναφορά για μονοψήφιο ποσοστό του Γιάννη Σπιλάνη. Ο Παναγιώτης Χριστόφας ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Λήμνο, παίζει έξυπνα το παιχνίδι. Χωρίς να πολώνει το κλίμα, περνώντας το μήνυμα του νέου, έχοντας πράγματι νέα παιδιά δίπλα σε παλιές αυτοδιοικητικές καραβάνες, δεν αναμένει απλώς εάν κάτσει κάποια έκπληξη. Βλέπει μακριά και με την προεκλογική του συμπεριφορά κτίζει ήδη πλειοψηφικές συμμαχίες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Το Ηραίον Σάμου επισκέφτηκε το πρωί της Πρωτομαγιάς μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους και το απόγευμα μοίρασαν φυλλάδια και αντάλλαξαν απόψεις με τους καταστηματάρχες του Πυθαγόρειου. Καλά ημέρα απεργίας και λειτουργούσαν τα καταστήματα; Πάντως ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του στην Σάμο και βρίσκεται στην  Ικαρία κλείνοντας αυτή την περιοδεία του στα νησιά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΜΩΛΗΣ Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να συζητά με τον Στρατή Κύτελη! Η συνάντηση έγινε την Κυριακή του Πάσχα στο πανηγύρι των Λουτρών το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά την τέλεση του εσπερινού και της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Στη λιτανεία παραβρέθηκαν ο Στρατής Κύτελης, ο Κώστας Αστυρακάκης και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας. Επακολούθησε τρικούβερτο γλέντι με τους νέους του χωριού να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Κάποια στιγμή λοιπόν οι δυο τους αποτραβήχτηκαν και συζήτησαν για αρκετή ώρα. Δεν ακούσαμε τι είπα ν αλλά ο νοών νοείτω….

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Στα χωριά του Πλωμαρίου, Αμπελικό, Ακράσι, Νεοχώρι, Μεγαλοχώρι και Παλαιοχώρι, περιόδευσε τις ημέρες του Πάσχα ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης μοιράζοντας ευχές στους κατοίκους τους. Παράλληλα για μια ακόμη φορά, άκουσε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και διαπίστωσε τα σημάδια εγκατάλειψης που υπάρχουν. Παράλληλα παραβρέθηκε στο γλέντι που διοργάνωσε το μεσημέρι της Λαμπροδευτέρας ο σύλλογος του Παλαιοκήπου «Οι Ρίζες μας».

ΣΥΡΙΖΑ Σήμερα στις 8 το βράδυ θα γίνει η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του   για τις ευρωεκλογές. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στο Κιόσκι.  Με  θέμα: «Για την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και των Δικαιωμάτων» και θα συμμετέχουν οι: Ελευθερία Αγγέλη, Γιονούς Μουχαμμαντί και Πάνος Λάμπρου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Πρόκειται για την πρώτη, από μια σειρά εκδηλώσεις που προγραμματίζει να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, μπροστά στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Την υποψήφια ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε καλεσμένη το κόμμα στη Λέσβο. Μίλησε σε ΟΝΝΕΔίτες, συνάντησε στελέχη, έκανε βόλτα στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης, πήγε στο πανηγύρι στον Παλαιόκηπο, προσκύνησε στον Ταξιάρχη Μανταμάδου και γενικά έκανε αισθητή την παρουσία της στο νησί. Φιλοδοξώντας βέβαια αυτό να μετατραπεί και σε ψήφους. Οσονούπω μας έρχονται και άλλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα.

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Έχουν διατελέσει και οι δυο πρώην Δήμαρχοι. Ο ένας του Δήμου Μυτιλήνης και ο άλλος του Δήμου Ευεργέτουλα. Η μοίρα τους έφερε μετά από χρόνια τον Άρη Χατζηκομνηνό (2002-2006)  και τον Μιχάλη Πολυπαθέλλη(2006-2010)  να είναι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Και μάλιστα στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Και οι δύο ακραιφνείς Νεοδημοκράτες, τώρα αντάρτες με τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη. Και μαζί συνεργάζονται, συνοδεύουν τον πρύτανη στις διάφορες εξορμήσεις του ενώ δεν παραλείπουν να λένε παλιές νοσταλγικές στιγμές από τις δημοτικές εκλογές. Στην φωτογραφία ποζάρουν στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Θερμή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Το δυνατό όνομα του Στρατή Κύτελη στο Πλωμάρι. Έχοντας διατελέσει πετυχημένος Δήμαρχος Πλωμαρίου και μέλος πολλών και διαφορετικών σωματείων, δίνει πάντα το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την Μεγάλη Εβδομάδα περιόδευσε σε όλα σχεδόν τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας. Την Μεγάλη Πέμπτη επιμελήθηκε το στολισμό του επιτάφιου του Αγίου Νικολάου ενώ την ημέρα του Πάσχα πέρασε οικογενειακά. Την Δευτέρα βρέθηκε στο γλέντι στο Παλαιόκηπο μαζί με τον επικεφαλής του συνδυασμού του ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, την υποψήφια ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και με πολλά άλλα κομματικά στελέχη.

Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής Δυνατή υποψηφιότητα για τον Συνδυασμό Χήρα ο Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής ή Τομυ ως πιο γνωστός. Άνθρωπος του ποδοσφαίρου, "κουβαλάει" όλα αυτά τα χρόνια τον Διαγόρα Αγ. Παρασκευής στις πλάτες του έχοντας πανηγυρίσει πολλές επιτυχίες και είναι από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο. Η προσθήκη του στο ψηφοδέλτιο του Χήρα προσδίδει δυναμική και εκτός Αγ. Παρασκευής, ενώ έχει και συγγενική σχέση με τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΑ  Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος, η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Ήρα Κουρή, η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη και ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΜΦΙΛΩΝ «Δύναμη Ανάπτυξης Παμφίλων» είναι η ονομασία του συνδυασμού που θα κατέβει στις εκλογές. Οι υποψήφιοι είναι κατά αλφαβητική σειρά 1) ΑΙΒΑΛΙΩΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑ (ΘΕΟΛΟΓΟΣ)2) ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΒΡΙΚΕΛΛΗ (ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ).3) ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΌΣ).4) ΔΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ(ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ).5) ΛΥΚΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΌΣ & Νυν ΠΡΌΕΔΡΟΣ)6ΣΙΜΟΥ ΚΏΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Ηλεκτρολόγος)7.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΑΣΙΑ (ιδ.υπαλληλος)8.ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ(ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ