Τα πρόστιμα δεν πτοούν τους υποψηφίους στην Μυτιλήνη- Η παράνομη αφισοκόλληση καλά κρατεί…. (PICS)


Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει για την παράνομη αφισοκόλληση από την υποψήφια δήμαρχο Μυτιλήνης κα Χιωτελλη.. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Έτσι για να μαστέ σωστοί σήμερα θα καταγράψουμε όχι μια αλλά ακόμα 3 περιπτώσεις παράνομης αφισοκόλλησης από υποψήφιους συνδυασμούς σε δημοτικές αλλά και περιφερειακές εκλογές…

H παλαιά δοκιμασμένη συνταγή της προεκλογικής αφίσας αναβιώνει τις παραμονές των εκλογών παρά τις νομοθετικές απαγορεύσεις. Γιατί όχι άλλωστε, αφού τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα «σβηστούν» μετεκλογικά από τη διακομματική επιτροπή του δήμου, η οποία θα κάνει τα στραβά μάτια για να αποφύγει τις συγκρούσεις.

Σήμερα σε φωτογραφίες παρουσιάζουμε τις παράνομες αφισοκολλήσεις σε όλο το Δήμο Μυτιλήνης από τον υποψήφιο Δήμαρχο και νυν αντιδήμαρχο πολιτισμού κο Κωνσταντίνο Αστυρακακη με τον Συνδυασμό «Επανεκκίνηση…»


Το σχόλιο του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Αστυρακάκη:

Εκλογές χωρίς αφίσες δεν γίνονται. Γι’ αυτό και δεν μας ενόχλησαν αφισοκολλήσεις άλλων συνδυασμών που προηγήθηκαν. Αρκεί μετά τις εκλογές οι συνδυασμοί να μαζέψουν τις αφίσες αλλά και τα flyers που κάποιοι σκορπίζουν δεξιά και αριστερά και να τα δώσουμε για ανακύκλωση όπως έχουμε εμείς δεσμευτεί. 

Ο συνδυασμός του κ Αστυρακακη χτες αργά το βράδυ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ως συνδυασμός απορούμε με την επιλεκτική στάση κάποιου συνδημότη μας και την ειρωνεία του και λέμε επιλεκτική γιατί δεν είπε κουβέντα για τις αφίσες των άλλων υποψηφίων που προηγήθηκαν της δικιάς μας και γέμισαν τα χωριά και κομμάτια της πόλης. Εμείς ως συνδυασμός έχουμε αποφασίσει αμέσως μετά τις εκλογές, να τις μαζέψουμε μόνοι μας και όλων των συνδυασμών και να τις δώσουμε για ανακύκλωση. Μετά δε το αίτημα της Φερενίκης Τσαμπαρλη, θα ανταποκριθούμε ανάλογα και θα της επιδώσουμε τόσο τις αφίσες όσο και τα ψηφοδέλτια που θα περισσέψουν , για ανακύκλωση»

Φυσικά και δεν είναι ο μονός μετα την κα Χιωτελλη αλλά και τον κο Αστυρακακη προσθέτουμε τις παράνομες αφισοκολλήσεις από τον συνδυασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με υποψήφιο περιφερειάρχη τον κο Μαναβη αλλά και τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης που προβάλει τις υποψηφιότητες των Ν. Τσιριγώτη (Δήμος Μυτιλήνης), τον Γ. Συκα (Δήμος Δυτικής Λέσβου) και τον Σ. Τασσο (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου)…



Μπορεί τα αεροπανό σε κάθε γειτονιά και οι αφίσες που δημιουργούσαν ένα παχύ στρώμα στους τοίχους στύλους και δένδρα του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς το χαμογελαστό πρόσωπο του ενός υποψηφίου σκεπαζόταν από φρεσκοκολλημένες αφίσες της αντίπαλης παράταξης, να ανήκουν στο προεκλογικό παρελθόν.  Ομως και σε αυτές τις εκλογές τον τελευταίο μήνα «παράνομες» αφίσες έκαναν την εμφάνισή τους. Σε τοίχους, σε κολόνες, σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και στις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων της πόλης (σημεία των καιρών).



Είναι οι προεκλογικές αφίσες κακή αισθητική; Το πιθανότερο.

Ρυπαίνουν την πόλη; Ναι, καθώς μάλιστα συνήθως παραμένουν στη θέση τους ως ξεθωριασμένα ενθύμια της κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Από την άλλη, πώς μπορεί κάποιος που θέλει να κερδίσει την ψήφο μας και που μας ζητάει να του εμπιστευτούμε το μέλλον μας, να περιφρονεί τόσο φανερά τη νομοθεσία;




Και ξανά θυμίζουμε την νομοθεσία.. που έχει γίνει "κουρελόχαρτο" και όχι μόνο για τις παράνομες αφισοκολλήσεις….

Με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει όσον αφορά τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συνδυασμούς (αρ.5ν.3870/2010 ως ισχύει), ότι η δημιουργία εκλογικών κέντρων κατά την προεκλογική περίοδο, για μεν τις δημοτικές εκλογές δεν είναι επιτρεπτή πέραν του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια, για δε τις περιφερειακές εκλογές πέραν, επίσης, του ενός για κάθε εκλογική περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιορισμός ισχύει για κάθε νομόΓια τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ο περιορισμός ισχύει για κάθε Κοινότητα.

Επιπλέον, απαγορεύεται στους Συνδυασμούς η ανάρτηση ή επικόλληση αεροπανό, πανό, αφισών γιγαντοαφισών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής. Είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση αφισών εντός των χώρων που θα οριστούν με την παρ. 3 του αρ.9 του ν.3023/2002, οι ρυθμίσεις του οποίου εφαρμόζονται και για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές.

Οι ώρες λειτουργίας και η κλίμακα έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των εκλογικών κέντρων των Συνδυασμών, καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται πάντως η χρήση τους τις ώρες κοινής ησυχίας, καθώς και όταν γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας και σχολεία.

Απαγορεύεται η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του τύπου, καθώς και η διανομή τους από Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Δεν εμποδίζονται οι Συνδυασμοί να διακινούν οι ίδιοι το σχετικό υλικό στους χώρους αυτούς ή μέσω ταχυδρομικών αποστολών, διαδικτύου κλπ. Δεν είναι επιτρεπτή η προώθηση προεκλογικού υλικού με χρήση του συστήματος διακίνησης αλληλογραφίας του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημόσιου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. και των Επιχειρήσεών τους.

Η παραβίαση των ανωτέρω απαγορεύσεων επισύρει πρόστιμο εις βάρος του Συνδυασμού από 50.000,00 μέχρι 100.000,00 ευρώ.

Υπογραμμίζεται ιδίως ότι ως προεκλογική περίοδος για τις ανωτέρω απαγορεύσεις προς τους Συνδυασμούς βάσει του αρ.5 του ν.3870/2010 νοείται το δίμηνο πριν τις εκλογές (δηλαδή από 25 Μαρτίου), ενώ προεκλογική περίοδος για τις απαγορεύσεις προς τους Υποψήφιους βάσει του αρ.6 είναι οι 30 ημέρες πριν τον Α’ γύρο (δηλαδή από 25 Απριλίου).