ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | O Παναγιώτης Χριστόφας στο LesvosPost «Να υπηρετήσουμε τους κατοίκους και όχι το εγώ μας»


Όταν πριν από μερικούς μήνες ο Παναγιώτης Χριστόφας έπαιρνε την απόφαση να διεκδικήσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ελάχιστοι του έδιναν ελπίδες ακόμα και για μια αξιόλογη παρουσία. Πέντε μήνες μετά, ο Παναγιώτης Χριστόφας είναι ήδη ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Είτε εκλεγεί Περιφερειάρχης είτε όχι, κατάφερε με την παρουσία του όλο αυτό το διάστημα να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων, κατάφερε να πείσει οτι υπάρχει κάτι διαφορετικό στην πολιτική και κατάφερε να πείσει οτι το μέλλον μπορεί να στηριχθεί στην νέα γενιά. Με όπλο την ειλικρίνεια, την αποφασιστικότητα και την αλλαγή νοοτροπίας που θέλει ο ίδιος και ο συνδυασμός του να περάσουν στους πολίτες, Τολμάνε και ήδη έχουν κερδίσει την πρώτη μάχη.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας μιλά σήμερα στον δημοσιογράφο Στρατή Τσιντώτα και αναλύει όλα εκείνα που την Κυριακή 26 Μαίου θα κάνουν την διαφορά στην κάλπη:

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ Το σλόγκαν ή μότο του συνδυασμού σας λέει "Τολμάμε". Κάτι που παραπέμπει -εκτός από το προφανές σε πολιτικό επίπεδο- και σε μια στάση ζωής. Πέντε μήνες περίπου μετά το περίφημο τολμημα σας, να είστε υποψήφιος Περιφερειάρχης, νιώθετε δικαιωμένος για την απόφασή σας;

ΑΠ Ξεκάθαρα ναι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τις «νίκες», που πετύχαμε. Η μεγαλύτερη είναι ότι αυτούς τους πέντε μήνες δημιουργήσαμε μια ομάδα νέων ανθρώπων, που ασχολούνται για πρώτη φορά με την Αυτοδιοίκηση, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον των νησιών μας και πάμε να το υλοποιήσουμε. Η δεύτερη, είναι ότι πείσαμε και πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς να συνδράμουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Η τρίτη, η κατάρτιση ενός ολιστικού προγράμματος, που θέτει τις προτεραιότητες μας και σκιαγραφεί το πως σκοπεύουμε όλοι μαζί, μαζί με τους πολίτες και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου, να τις πετύχουμε καθώς και η ανταπόκριση που βρίσκει ήδη, συνολικά το εγχείρημά μας. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω, πως δεν είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή, για να συζητήσουμε την έννοια της «δικαίωσης» ή της «ηθικής ικανοποίησης». Θα «δικαιωθούμε» όταν το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου αντικατοπτρίσει την αποδοχή αυτού που προτείνουμε, από τους πολίτες των νησιών μας και πολύ περισσότερο αν την τετραετία που ακολουθήσει, ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη, που μας έδειξαν.

ΕΡ Σας διακρίνει ομολογουμένως καθ όλη την προεκλογική περίοδο, ένας πολιτικός πολιτισμός, αφού μοιάζει να ασχολείστε κυρίως με τη δική σας προσπάθεια, παρά με το τί κάνουν ή λένε οι αντίπαλοί σας. Είναι άραγε αυτό μια στρατηγική εκ μέρους σας ή ένα δείγμα του πολιτικού ανθρώπου που εκπροσωπείτε;

ΑΠ Το ζήτημα του πολιτικού πολιτισμού, που αναφέρετε, είναι μια από τις σημαντικότερες αξίες του συνδυασμού μας. Είναι θέμα και στρατηγικής, αλλά όχι με την έννοια του επιτηδευμένου ή του «ψεύτικου». Και γιατί το λέω αυτό; «Στρατηγική» είναι όλες οι ενέργειες που κάνει κανείς για να υλοποιήσει το όραμά του, με τρόπο που θα παραμένει πιστός στις αξίες του. Η πολιτική έχει δυστυχώς απαξιωθεί από τους πολίτες, μεταξύ άλλων και λόγω του χαμηλού επιπέδου πολιτικού πολιτισμού. Επειδή αναλωνόμαστε στο να «χτυπάμε» τους άλλους, ξεχνώντας την ουσία, και οι συνέπειες αυτού είναι καταστροφικές και για τα νησιά μας και τη χώρα μας γενικότερα. Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα. Οραματιζόμαστε κάτι διαφορετικό. Και αυτό όχι γιατί το επιλέξαμε, άλλα γιατί αυτό είμαστε, αυτό πρεσβεύουμε στην καθημερινότητά μας.

ΕΡ Έχετε επιμείνει πολύ στο σχέδιό σας για την Ψηφιακή Περιφέρεια. Αρκεί όμως αυτή σας η πρόθεση για να επιτευχθεί η προσδοκώμενη αλλαγή της νοοτροπίας που διακρίνει σήμερα την αυτοδιοίκηση;

ΑΠ Η πρόθεση από μόνη της δεν αρκεί για τίποτα, άλλα είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Αυτό, που πρέπει να ακολουθήσει, είναι η μελέτη, το σχέδιο, η στοχευμένη δουλειά για να πετύχουμε, αλλά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να γίνουν κι εκείνοι κοινωνοί και συμμέτοχοι. Εκεί εντοπίζουμε την πρόκληση και αυτή είναι η προσέγγισή μας, που δυστυχώς δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια. «Περιφέρεια» δεν είναι μόνο ο Περιφερειάρχης. Είναι και το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι και όλο το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας, οι φορείς και οι κάτοικοι. Δεν πρέπει να καρπώνεται τις επιτυχίες ο μεν και να χρεώνονται τις όποιες αποτυχίες οι δε. Όλοι μαζί πετυχαίνουμε, όλοι μαζί αλλάζουμε την κουλτούρα μας. Ενωμένοι και με συνεργασία όχι απλά υλοποιούμε την Ψηφιακή Περιφέρεια, άλλα το σύνολο του προγράμματός μας. Όλοι μαζί αλλάζουμε τα νησιά μας.


ΕΡ Χρησιμοποιείτε αναπόφευκτα την αντίθεση "παλιού" και "νέου". Τι είναι πραγματικά κατά τη γνώμη ενος 38χρονου υποψηφίου το "παλιό" και τί το "νέο".

ΑΠ Σίγουρα δεν είναι κάτι, που σχετίζεται μόνο με την ημερομηνία γέννησης. Το νέο και το παλιό στη Πολιτική, έχει να κάνει με την προσέγγιση για αυτήν αλλά και για την καθημερινότητά μας γενικότερα. Όταν λέμε «νέο» αναφερόμαστε στη φρέσκια ματιά, στη γνώση και αντίληψη της σύγχρονης πραγματικότητας και στη διάθεση για συνεχή και συλλογική εξέλιξη. Αναφερόμαστε στην αντίληψη πως πρέπει πάνω απ’ όλα μακροπρόθεσμα να υπηρετούμε τον τόπο μας και τους κατοίκους του κι όχι το «εγώ» μας.

«Νέο» είναι το διαφορετικό, που εφόσον υλοποιηθεί θα μας δώσει την ώθηση να πάμε μπροστά, στο μέλλον που οραματιζόμαστε, ενώ «παλιό» είναι το κάθε αναμάσημα τετριμμένων τακτικών και λογικών, που μας κρατούν δέσμιους και στάσιμους.

ΕΡ To περασμένο Σάββατο (σ.σ. 18 Μαΐου) πραγματοποιήσατε την κεντρική σας ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια μαζική προσέλευση σε προεκλογική ομιλία. Πιστεύετε ότι ο κόσμος τελικά μίλησε; Ποιο μήνυμα παίρνετε εσείς;

ΑΠ Η παρουσία του κόσμου, η θερμή υποστήριξη που έδειξε είναι σίγουρα ενθαρρυντική. Ωστόσο αυτή θα πρέπει να μετατραπεί σε στήριξη στους δύο γύρους εκλογών, αρχής γενομένης από την Κυριακή 26 Μαΐου, όπου κάνουμε το πρώτο βήμα της νίκης μας, και πολύ σημαντικότερο σε συμμετοχή και συνεργασία στην επόμενη μέρα, για να αλλάξουμε όλοι μαζί τα νησιά μας.

ΕΡ Αν κλείνατε τα μάτια σας και ξαφνικά μεταφερόμασταν στον Σεπτέμβρη, με εσάς στη θέση του νέου Περιφερειάρχη, ποιο θα ήταν το πρώτο που θα κάνατε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας;

ΑΠ Έχουμε θέσει ως βασικές προτεραιότητες του προγράμματός μας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, αλλά και έργα υποδομής, τα οποία μπορούν να στηρίξουν αυτούς τους τομείς και όχι μόνο. Πρέπει από την πρώτη στιγμή να δουλέψουμε για αυτά, χωρίς να αφήνουμε πίσω και άλλους τομείς, όπως οι συγκοινωνίες, η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, τα θέματα διοίκησης, διαβούλευσης, διαφάνειας κ.α.

Η προσέγγισή μας είναι αναπτυξιακή, άλλα για εμάς η ανάπτυξη έχει μια ολιστική διάσταση, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Η δουλειά μας όμως δεν θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη. Θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι κιόλας. Θα εργαζόμαστε ασταμάτητα, καθημερινά, με στόχο μικρές νίκες που στο σύνολό τους θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε το όραμά μας: να κάνουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έναν τόπο με ευκαιρίες και ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Έναν τόπο που δεν εγκαταλείπουν οι νέοι, άλλα που θα επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους σ’ αυτόν.

Το Βόρειο Αιγαίο αξίζει να έχει μια καλύτερη μοίρα και εμείς δεν αφήνουμε την επόμενη μέρα των νησιών μας στην τύχη. Τολμάμε να κυνηγήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα μέλλον ποιοτικότερο από κάθε άποψη και είμαστε βέβαιοι ότι οι νησιώτες από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη ως την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα θα τολμήσουν μαζί μας.