ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου στο LesvosPost- «Αυτός είναι ο δήμος Μυτιλήνης που μας ΑΞΙΖΕΙ»


Με τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2019 ξεκινά πλέον μια νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση και το μέλλον του Δήμου Μυτιλήνης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Ζαφειρίου 12 μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές μιλάει αποκλειστικά στο LesvosPost για τον ίδιο και τις βασικές αρχές του προγράμματος του......

Ο επικεφαλής του συνδυασμού  "Η Λέσβος όπως της Αξίζει"  ανοίγει τα χαρτιά του και απαντάει ευθέως σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβάλαμε!!

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο δ/ντη του LesvosPost Στεφάνου Γεώργιο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Κύριε Ζαφειρίου, έχοντας μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και γνωρίζοντας ήδη όλους τους αντιπάλους συνυποψηφίους σας για το Δήμο Μυτιλήνης, πολλούς από αυτούς με εμφανή κομματική υποστήριξη, επιμένετε να θεωρείστε ανεξάρτητος υποψήφιος ή όχι;

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Το έχω δηλώσει επανειλημμένα και από την πρώτη στιγμή, ότι είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος με ανεξάρτητο συνδυασμό και θα το υπερασπίζομαι μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών. Οι πολιτικοί χρωματισμοί και οι κομματικές στηρίξεις δεν ανήκουν σε εμένα και αυτό είναι γνωστό στους συνδημότες μου, με τους οποίους συνδιαλέγομαι καθημερινά. Λαμβάνοντας αφορμή όμως από την ερώτησή σας, διερωτώμαι: Τα τόσα έτη αυτοδιοίκησης από κομματικούς αιρετούς και μηχανισμούς, σε τι ωφέλησαν τον τόπο μας; Κάναμε κάποιο βήμα προόδου σε σύγκριση με άλλους Δήμους; Σε τι σημείο ανάπτυξης είμαστε σήμερα; Εγώ με το δυναμικό του συνδυασμού μου αντιπροσωπεύουμε το νέο, το άφθαρτο, το μη πολιτικοποιημένο, διότι πιστεύω στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές γραμμές, μιας και οι εκλογές για τον κάθε Δήμο ΠΡΕΠΕΙ να είναι εκλογές επιλογής άξιων και ικανών προσώπων και όχι εκλογές κομματικής και πολιτικής προτίμησης, που άλλοι προσπαθούν να επιβάλλουν το χαρακτήρα αυτό και στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιτρέψτε μου λοιπόν να θεωρώ, ότι έχω συμπεριλάβει στο συνδυασμό μου τους καταλληλότερους υποψηφίους για το Δήμο Μυτιλήνης.


Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Πρόσφατα ο συνδυασμός σας αντέδρασε έντονα με δελτίο τύπου απαντώντας σε υπόνοιες που αφορούν σε αντιγραφή προεκλογικών θέσεων και προγράμματος. Ποια η θέση σας;

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Αντιδράσαμε δικαιολογημένα έντονα μιας και είμαστε ο πρώτος συνδυασμός, που ήδη από την 17/2/2019 δημοσιεύσαμε και ανακοινώσαμε προεκλογικό πρόγραμμα στο θέατρο ΦΟΜ, που αφορούσε όλη τη Λέσβο πριν τη διαίρεση του Δήμου και για το λόγο αυτό επικαλούμαι δημοσιεύματα από τα τοπικά ΜΜΕ, που είχαν παρευρεθεί με εκπροσώπους τους. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε είναι φύσει ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έχουμε προβεί σε οποιαδήποτε αντιγραφή προγράμματος, τη στιγμή που ΚΑΝΕΝΑΣ από τους έτερους συνυποψηφίους μου δεν είχε ανακοινώσει τότε υποψηφιότητα για το Δήμο Μυτιλήνης. Επίσης είναι αδιανόητο να ακούγεται από τον οποιοδήποτε συνυποψήφιο μου, ότι ο δικός του συνδυασμός δημοσίευσε πρώτος προεκλογικό πρόγραμμα και καλώ τον οποιοδήποτε να με διαψεύσει ανατρέχοντας στα σχετικά τοπικά δημοσιεύματα. Εμείς έχουμε πρόγραμμα με βασικούς άξονες που αφορά στην ανασυγκρότηση του Δήμου Μυτιλήνης, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των συνδημοτών μου, την εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, τη μείωση της τοπικής ανεργίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Τόσο καιρό δεν έχω ακούσει καμία θέση των υπολοίπων υποψηφίων σχετικά με τα θέματα αυτά. Καλές λοιπόν οι προεκλογικές υποσχέσεις που δίνουν άλλοι, αλλά επί της ουσίας θα κριθούμε από τους δημότες την ημέρα των εκλογών.

Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Κύριε Ζαφειρίου έχει παρατηρηθεί, ότι τα τοπικά ΜΜΕ δεν σας προβάλλουν με την ίδια συχνότητα που προβάλλουν άλλους συνυποψηφίους σας. Τι εξήγηση δίνετε σε αυτό;

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Είναι γνωστό όπως προείπα, ότι δεν έχω καμία κομματική υποστήριξη και αυτό μεταφράζεται, ότι φίλα προσκείμενα ΜΜΕ σε συγκεκριμένες κομματικές γραμμές και σταθερές δεν προβάλλουν τις θέσεις μου, το συνδυασμό μου και τα δελτία τύπου, που κατά καιρούς τους έχω αποστείλει. Δυστυχώς και αυτές οι πρακτικές είναι μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού. Εγώ από την πλευρά μου τους ευχαριστώ για τον ασύμμετρο «πόλεμο» που μου κάνουν και που δέχομαι καθημερινά. Εμείς απλά καλούμαστε να αγωνιστούμε ΚΑΙ με αυτούς τους όρους. Ας μας κρίνουν λοιπόν οι δημότες μας στις 26 Μαΐου.


Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Σας είδαμε όμως πρόσφατα να εμφανίζεστε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤ που πρόσκειται στον κ. Καρατζαφέρη.

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Θα σας απαντήσω γι’ αυτό. Γνωρίζομαι προσωπικά με τον κ. Καρατζαφέρη και η παρουσία μου στο συγκεκριμένο δελτίο έγινε στα πλαίσια απρόοπτης συνάντησή μας στην Αθήνα, όπου είχα μεταβεί για να συναντηθώ με συνδημότες Μυτιληνιούς, που μένουν μόνιμα στην πρωτεύουσα. Επειδή λοιπόν εκτιμώ απεριόριστα τον κ. Καρατζαφέρη, του ζήτησα να βγω στο κεντρικό δελτίο του σταθμού του για να μιλήσω για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, επειδή η θεματολογία του δελτίου τη συγκεκριμένη ημέρα αφορούσε το μεταναστευτικό. Είχαν επίσης προσκληθεί στη συζήτηση εκπρόσωποι της ΝΔ και της Περιφέρειας Πειραιά.

Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Σας είδαμε και στη Δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα στην Καλλονή στην παρουσίαση του προγράμματος και των υποψηφίων του κ. Ταξιάρχη Βέρρου. Μήπως να το εκλάβουμε ως μια «συμμαχία» υποψηφίων Δημάρχων ή τίθεται καθαρά ως εθιμοτυπική σας υποχρέωση; Σας υπενθυμίζω βέβαια, ότι ο κ. Βέρρος δεν ήταν παρών στην παρουσίαση του δικού σας συνδυασμού στο θέατρο ΦΟΜ.

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Παρευρέθηκα γιατί εκτιμώ απεριόριστα τον κ. Βέρρο αλλά παράλληλα συμμετέχουν και πολλοί φίλοι μου στο συνδυασμό του και είναι άνθρωποι που βοήθησαν στο να πάρει σάρκα και οστά και ο δικός μου συνδυασμός. Δεν υπάρχει λόγος να τους ονομάσω αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά στη μελλοντική συνεργασία με το συνδυασμό του κ. Βέρρου σας λέω, ότι αν και εφόσον είμαστε και οι δύο οι επόμενες δημοτικές αρχές του νησιού, φυσικά και θα συνεργαστούμε για το κοινό καλό της Λέσβου. Επειδή όμως θίξατε το γεγονός της απουσίας του κ. Βέρρου από την παρουσίαση του δικού μου συνδυασμού υποθέτω, ότι έγινε λόγω κάποιου κολλήματός του και τίποτα παραπάνω. 
   

Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Κύριε Ζαφειρίου την επομένη ημέρα μετά την 26η Μαΐου είτε ως δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης είτε και ως αντιπολίτευση στη δεύτερη θέση, θα υπάρξουν συνεργασίες του συνδυασμού σας με άλλους συνδυασμούς, γιατί σε παλαιότερη δήλωσή σας είχατε ταχθεί υπέρ της αναλογικότητας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Αν είμαστε δημοτική αρχή θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα το πρόγραμμα που έχουμε θέσει σε διαβούλευση με τους δημότες και σας το τονίζω αυτό. Σε περίπτωση που είμαστε αντιπολίτευση εκπροσωπώντας μια μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας θα θέσουμε τους όρους, τις προδιαγραφές και το υφιστάμενο πρόγραμμά μας σε παραλληλισμό με το πρόγραμμα της εκλεγμένης  δημοτικής αρχής και θα κοιτάξουμε να βρούμε τη χρυσή τομή προς το συμφέρον του δημότη. Είναι άλλωστε γνωστό, ότι με το νέο νόμο της απλής αναλογικής, για τον οποίο τάσσομαι υπέρ, αν δεν υπάρξουν συνεργασίες δεν θα υπάρξει και δημοτική αρχή. Αυτό θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. 

Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: κ. Ζαφειρίου θεωρείτε, ότι ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει έναν ωκεανό προβλημάτων και υποχρεώσεων που προέρχονται από λανθασμένους χειρισμούς της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Θεωρείτε, ότι έχετε την δυναμικότητα από τα στελέχη του συνδυασμού σας να τα αντιμετωπίσετε με επάρκεια;

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Θεωρώ, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Δήμο μας αλλά δεν οφείλονται όλα στη σημερινή δημοτική αρχή, γιατί και εκείνοι κληρονόμησαν προβλήματα, που μας ταλανίζουν επί σειρά ετών χωρίς να τα λύνει κανένας.  Επίσης προστέθηκε κι άλλο ένα, που αφορά στη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και που θέλει πολύ  μεγάλη προσοχή. Κάποιοι θεωρούν, ότι είναι μάλλον απλό να είσαι δήμαρχος αλλά πιθανότατα δεν κατανοούν την ευθύνη και το βάρος της θέσης. Είναι εφικτό για κάποιους με προεκλογικά τεχνάσματα να γίνουν δήμαρχοι και μετά να μετατρέπονται σε απαθείς μαριονέτες. Οι αποφάσεις και η προσφορά στο κοινό καλό των δημοτών είναι  επιτακτική ανάγκη. Αυτή σε κάνει επιτυχημένο δήμαρχο και η δράση των στελεχών του συνδυασμού. Έχω την τύχη να έχω στο συνδυασμό αξιόλογους ανθρώπους, που μαζί με το προσωπικό του δήμου και μια ειδική ομάδα που έχω συγκροτήσει, πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν θαύματα. Σε κάθε  περίπτωση ο δήμος  Μυτιλήνης έχει τεράστιο  απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού  τεχνικού και μη, που προέρχεται από τους ίδιους τους δημότες. Γι’ αυτό μπορούν όλοι να συνδράμουν  σε οποιαδήποτε σχέδιο του δήμου μας.


Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: κ. Ζαφειριου πώς βλέπετε το νέο ρόλο τον κοινοτήτων και πως θα ενεργήσετε  εσείς.

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Ανέκαθεν ο ρόλος κοινοτήτων και προέδρων ήταν πολύ σημαντικός και εξακολουθεί να είναι. Απλά με τη νέα νομοθεσία δίνεται μια καταλυτική ώθηση στην ανάδειξη των χωριών και των τοπικών κοινοτήτων και των ανθρώπων που ζουν και ξέρουν τα προβλήματα των κοινοτήτων τους. Εγώ από πλευρά μου θα στηρίξω κάθε πρόεδρο που θα προκύψει σε κάθε κοινότητα. Σκοπός είναι  να γίνουν όλοι συμμέτοχοι στην διαμόρφωση του χωριού τους και κατ’ επέκταση και του δήμου, κάτι που έχω συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μου, δίνοντας ενεργό ρόλο στους προέδρους και συγκροτώντας επιτροπή καταγραφής των προβλημάτων τους. Είναι προσωπική μου επιλογή να μην εμπλακώ σε κανένα κοινοτικό ψηφοδέλτιο, που κατεβαίνει σε χωριό, γιατί πιστεύω, ότι οι κάτοικοι  των χωριών ξέρουν καλύτερα από έμενα και από τον οποιοδήποτε υποψήφιο δήμαρχο ποιος είναι κατάλληλος να τους αντιπροσωπεύει ως πρόεδρος. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ του χαρακτήρα μου να αναμειχθώ σε κοινοτικά ψηφοδέλτια για να συλλέξω ψήφους.
     
Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: κ. Ζαφειρίου βγάλατε ανακοίνωση πως είστε έτοιμος για ένα ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους σας. Ποια η τοποθέτησή σας;

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Ήμουν απόλυτα έτοιμος από την ημέρα που δημοσίευσα το πρόγραμμα του συνδυασμού μου την 17/2/2019. Ένα πλήρες πρόγραμμα για κάθε τομέα που αφορά το Δήμο μας. Κάλεσα λοιπόν όλους τους συνυποψηφίους μου να καθοριστεί χώρος, ώρα, ημέρα, ΜΜΕ και συντονιστής για μια ανοιχτή συζήτηση θέσεων, προκειμένου για δούμε ποιος από όλους μας μπορεί να έχει το σθένος να αγωνιστεί έμπρακτα για να φέρει τον τόπο μας στην κορυφή και στη συνέχεια ας επιλέξει ο δημότης τον πιο κατάλληλο. Όχι τον κομματικό εκλεκτό, αλλά τον κατάλληλο. ΣΑΣ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ. Από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα έχουμε χορτάσει. Ήρθε η ώρα για πράξεις.


Γ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Θα θέλαμε μια τελευταία τοποθέτησή σας πριν το κλείσιμο την συνέντευξης.

Π.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Επιθυμία μου είναι ο κάθε δημότης να πιστέψει στο συνδυασμό μου, να μας τίμηση με την εμπιστοσύνη και την ψήφο του και να ψηφίσει με σύνεση και καθαρή  σκέψη για το μέλλον του τόπου του και των παιδιών του. Είναι στο χέρι των δημοτών η τύχη του Δήμου Μυτιλήνης για τα επόμενα 4 χρόνια, τα οποία είναι, θεωρώ, καθοριστικά για τον τόπο μας. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΑΣ –ΘΕΤΙΚΕΣ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ- ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.


Σημείωση: *Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής και μη επικαιρότητας από το lesvosPost.com και την LesvosPost.com WEB TV  για την οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.