Φόρεσαν «στολή»…. στο Πλωμάρι οι Γ. Παλλης και Σ. Δανελλης


Τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Σπύρο Δανέλλη συνόδευσε ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης σε επίσκεψή του στο Πλωμάρι Λέσβου και σε τοπικές μονάδες ποτοποιίας και ελαιουργίας, την Τρίτη 14 Μαΐου.

Τους δυο πολιτευτές υποδέχτηκαν οι Πλωμαρίτες  Ξενοφών Μαυραγάνης και Δημήτρης Μαλλιαρός –υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την παράταξη «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» της Εριφύλης Χιωτέλη- και Ειρήνη Μιχαλέλλη –υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου» του Γιάννη Σπιλάνη.

Ο Σπύρος Δανέλλης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία των γνωστότερων πλωμαρίτικων προϊόντων, του ούζου και του λαδιού, να συνομιλήσει με παραγωγούς των δυο κλάδων, να ακούσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να μοιραστεί τις εμπειρίες του από την προηγούμενη θητεία του ως ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (2009-2014).


Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν την ραχοκοκαλιά της λεσβιακής οικονομίας και στο Πλωμάρι συναντάμε υγιείς και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην ποιότητα προκειμένου να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και να κατακτήσουν νέες αγορές. Τόσο το ελαιόλαδο ΕΙΡΗΝΗ της οικογένειας Καλαμποκά, όσο και το ελαιόλαδο AEGEAN GOLD της οικογένειας Πρωτούλη, έχουν βραβευτεί για την ποιότητα και τη γεύση τους επανειλημμένα σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Βασικό αίτημα των παραγωγών ήταν ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές τους προσπάθειες, ενώ δεν παρέλειψαν να θίξουν και το θέμα της δακοκτονίας, τονίζοντας ότι ακόμα μια χρονιά χαμένη θα ήταν μοιραία για την οικονομία της Λέσβου.

Το ούζο είναι το σήμα κατατεθέν του Πλωμαρίου. Χαρακτηρισμένο από το 2004 ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), το ούζο Πλωμαρίου διακρίνεται μεταξύ άλλων για τις πρώτες ύλες, όπως ο γλυκάνισος Λισβορίου, και για τη διαδικασία απόσταξης. Ο Γιώργος Πάλλης ξενάγησε τον υποψήφιο ευρωβουλευτή σε τρεις ποτοποιίες διαφορετικής δυναμικότητας. Στην αγορά του Πλωμαρίου, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κλειδαρά που παράγει το ούζο ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ και ο οποίος, έχοντας μια μικρή επιχείρηση, επικεντρώθηκε στην ανάγκη προσαρμογής των φορολογικών συντελεστών. Στη μονάδα παραγωγής του ούζου ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, παρόντα ήταν όλα τα μέλη της οικογένειας, το καθένα στο πόστο του. Η συζήτηση εστιάστηκε στις δυσχέρειες που προκαλεί η άμεση καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ εξαγωγών. Στην τελευταία στάση της περιοδείας, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής του ούζου ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής εισέπραξαν την ανησυχία σχετικά με το μέλλον του ούζου ως προϊόν ΠΓΕ και τον κίνδυνο «χαλάρωσης» των τωρινών αυστηρών προδιαγραφών.