Προτάσεις για την χρήση των νέων τεχνολογιών στον Δήμο Μυτιλήνης από τον Χριστόφορο Μουρουγιάννη


Στο LesvosPost.com και στον αρχισυντάκτη/Δ/ντη του Στεφάνου Γεώργιο μίλησε Καθηγητής Πληροφορικής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης με το συνδυασμό του Παναγιώτη Ζαφειρίου «Η ΛΕΣΒΟΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ» κος Χριστόφορος Μουρουγιάννης.

Ας παρακολουθήσουμε αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα είπε:

Ερώτηση Γ. Σ.:  Χριστόφορε, επίτρεψε μου να σου μιλάω στον ενικό, γιατί είσαι κι εσύ ένας νέος άνθρωπος. Καταρχάς, πες μας λίγα λόγια για σένα:

Απάντηση Χ.Μ.: Εννοείται να μιλάμε στον ενικό! Είναι χαρά μου σήμερα να βρίσκομαι εδώ μαζί σου γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρω στους συνδημότες μου τις προτάσεις του συνδυασμού που εκπροσωπώ, για ένα Δήμο που πρέπει να κάνει ένα βήμα προς την τεχνολογική και ψηφιακή ανάπτυξη του τόπου και να παρέχει υψηλές και αξιόπιστες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του αλλά και την καλύτερη διαβίωσή τους. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Καμάρες Μυτιλήνης, σπούδασα στην Αθήνα, στο ΤΕΙ Πληροφορικής (το τωρινό Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και στη συνέχεια επέστρεψα στο νησί, όπου και διορίστηκα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, εδώ στη Μυτιλήνη, σε επίπεδο προπτυχιακού και μεταπτυχιακού διπλώματος. Συγχρόνως, παρακολούθησα κι άλλες επιμορφώσεις και σεμινάρια, αλλά δεν είναι της ώρας να αναπτύξω ολόκληρο το βιογραφικό μου. Το βασικό όλων είναι όμως η οικογένειά μου και τα δυο μου παιδιά, που έμμεσα με παρακίνησαν να ασχοληθώ με τα κοινά και να ενδιαφερθώ για όλα αυτά που τόσα χρόνια έβλεπα και δεν μου άρεσαν και γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ μαζί σου.


Ερώτηση Γ.Σ.:  Χριστόφορε, πες μας κάποιες από τις προτάσεις σου για το Δήμο μας τις οποίες έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ο συνδυασμός που στηρίζεις:

Απάντηση Χ.Μ.:  Έχω αναρτήσει ένα τετρασέλιδο με προτάσεις για το Δήμο μας και πρόκειται για απλά καθημερινά πράγματα που θα έπρεπε ήδη, εδώ και χρόνια, ο κάθε Δήμος να έχει κάνει. Οι προτάσεις μου προήλθαν μετά από ώρες συζητήσεων με καθηγητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και με συναδέλφους, φίλους και απλούς πολίτες που θέλουν διαφάνεια και ενεργή συμμετοχή του Δήμου στην καθημερινότητά του και ταυτόχρονα μετά από δική μου αναζήτηση στο διαδίκτυο. Θα σας πω συνοπτικά κάποιες ιδέες μου αλλά για όποιον ενδιαφέρεται σας δίνω ΕΔΩ τον σύνδεσμο για να τα δείτε αναλυτικά.  

Ξεκινώ με την Πολιτική Προστασία. Ειδικά σε ένα νησί σεισμόπληκτο όπως το δικό μας, ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει, εθελοντική ή υποχρεωτική, βάση δεδομένων με κινητά τηλέφωνα όλων των πολιτών του, ώστε σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή γεγονότων, να αποστέλλεται μήνυμα από πενταψήφιο αριθμό, π.χ. σημεία συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων ή παροχής πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση σεισμού, ενημέρωση σε περιπτώσεις κλεισίματος δρόμων από χιόνια ή κατολισθήσεις, ενημέρωση για κλείσιμο σχολείων Α' θμιας ή Β' θμιας εκπαίδευσης, λόγω κακοκαιρίας, ή ακόμα και ενημέρωση για τις δοκιμαστικές σειρήνες (να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για την ημέρα και την ώρα άσκησης). Σκεφτείτε τους γονείς οι οποίοι κάθε φορά, που συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους την επόμενη ημέρα.  Αλλάζοντας θεματολογία θα αναφερθώ στο λεγόμενο Πολιτιστικό Σχεδιασμό (Cultural planning) και στην ενδυνάμωση, με συνεργατικές μεθόδους φορέων (π.χ. απλοί πολίτες, πολιτιστικοί φορείς, Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α.), του πολιτιστικού προφίλ του Δήμου Μυτιλήνης, όχι μόνο της πόλης της Μυτιλήνης, αλλά όλων των Δημοτικών Ενοτήτων: Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Θερμής και Πλωμαρίου. Προτείνεται οι υπάρχουσες ή νέες ομάδες να παρουσιάζουν τις δημιουργίες και τις προτάσεις τους στο Δήμο και να απευθύνονται σε αυτόν για θέματα σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαφήμισή τους (διαδικτυακή και έντυπη) και την παρουσίασή τους στο κοινό. Να σας το πάω ένα βήμα παραπάνω:


Ερώτηση Γ.Σ Ξέρουμε πώς και πού θα βρούμε συλλόγους θεατρικούς ή χορευτικούς, ώρες μαθημάτων, χρεώσεις κ.λπ.;

Απάντηση Χ.Μ.:  Αν η απάντηση είναι από το Facebook, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι Facebook δεν έχουν όλοι. Επομένως, η καλύτερη on line λύση είναι ένας διαδικτυακός τόπος στον οποίο δε θα χρειάζεται εγγραφή ή θα υπάρχει απλώς μια εγγραφή στο Newsletter του Δήμου.
Ας αναλογιστούμε όλοι την περίπτωση που τα παιδιά μας (ακόμα και εμείς οι ίδιοι) θέλουν να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα. Είναι χρήσιμο να υπάρχει μια βάση δεδομένων η οποία να ενημερώνει για όλες τις θεατρικές, μουσικοχορευτικές και αθλητικές ομάδες, τον τύπο της δραστηριότητας, την ηλικιακή ομάδα, τον χώρο και τις ώρες λειτουργίας και φυσικά τα τηλέφωνα επικοινωνίας ή ακόμα και τα σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για οπτικοακουστικό υλικό.

Ερώτηση Γ.Σ.:  Χριστόφορε, ακούγονται πράγματι όλα πολύ ενδιαφέροντα και πρωτόγνωρα θα λέγαμε για το Δήμο μας.

Απάντηση Χ.Μ.:  Πραγματικά θα ήταν χαρά μου να διαβάσουν όλοι οι συνδημότες μου τις προτάσεις μου. Για παράδειγμα, επιβάλλεται η δωρεάν παροχή δημόσιου WiFi, την ώρα που υπάρχουν άπειρες εφαρμογές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την πόλη και το νησί μας (και σε επίπεδο διδακτορικού) τις οποίες ο καθένας μπορεί να κατεβάσει από τη (νέα προτεινόμενη) διαδικτυακή πύλη του Δήμου μας και να περιηγηθεί, είτε ντόπιος είναι, είτε ξένος επισκέπτης, στις ομορφιές αυτού το πανέμορφου αλλά ταλαιπωρημένου τόπου. Πριν ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας να σας πω ότι ετοιμάζω και ένα βίντεο για κάποιο παραπλήσιο θέμα. Θα αναρτηθεί σύντομα στο κανάλι του συνδυασμού στο YouTube.

Γ.Σ.: Χριστόφορε σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και για τα όσα μας ανέφερες, για τα οποία μας κίνησες σίγουρα το ενδιαφέρον και την περιέργεια και μακάρι να τύχουν υλοποίησης και εφαρμογής στο Δήμο μας.

Χ.Μ: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και θα χαρώ να δώσω περισσότερες διευκρινήσεις, να δεχθώ ερωτήσεις, αλλά και επιπλέον προτάσεις και σκέψεις στο chrmou@gmail.com. Σας ευχαριστώ και πάλι και συγχαρητήρια για την επαγγελματική δουλειά και πληροφορία που παρέχετε στον ιστότοπό σας.

Σημείωση: *Η προβολή κομμάτων και υποψηφίων δεν σχετίζεται με την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής και μη επικαιρότητας από το lesvosPost.com και την LesvosPost.com WEB TV  για την οποία τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.