Με άρωμα Λέσβου: «Με το βλέμμα στο μέλλον του τουρισμού»


**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη 

Το πολιτιστικό εκτόπισμα του νησιού υπογραμμίζει τον χαρακτήρα του, τα αντιθετικά του σκηνικά εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη ενώ η γνήσια φιλοξενία συναρπάζει τους κυνηγούς των αυθεντικών εμπειριών.

Και όμως στη Λέσβο ο τουρισμος δεν αποτελεί τη βαριά βιομηχανία (ίσως ούτε βιοτεχνία) σημειώνοντας χαμηλά ποσοστά αφίξεων. Ποιές όμως οι τάσεις που διαμορφώνουν τον τουρισμό του μέλλοντος και μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για το νησί μας;

Καταδύσεις, αναρρίχηση, πεζοπορία και πολιτιστικές περιηγήσεις τα τελευταία χρόνια γυρίζουν την πλάτη στις all inclusive παροχές, στα άκομψα τουριστικά συγκροτήματα και στα rooms to let των '70 που εξαντλούνταν στο δίπτυχο "ήλιος-θάλασσα". Η λαθροθηρία των κλινών πίεσε το περιθώριο κέρδους των επαγγελματιών προσεκλύοντας "φθηνό τουρισμό" και χάνοντας τους λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, τους πολιτιστικούς περιηγητές και τους ιστοριοδίφες. Ίσως η απουσία υπερ-υποδομών για την φιλοξενεία των ορδών μαζικού τουρισμού να παρουσιάζεται ως μειονέκτημα για το νησί μας όμως αποτελεί ευκαιρία για την προσέλκυση τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος.

Η μετάβαση από την κοινωνία των τεχνολογιών στη κοινωνία των συναισθημάτων και από τον τουρισμό του υλισμού στον "ονειρικό" τουρισμό έδωσε προτεραιότητα στην πνευματική ανάπαυση ανοίγοντας τον δρόμο στον προσοδοφόρο τουρισμό των εμπειριών. Η φιλικότητα των γηγενών και η ανάλαφρη ψυχολογία των ανθρώπων του νησιού κουμπώνει ιδανικά με τις επιδιώξεις των αναζητητών αυθεντικών εμπειριών ενώ η μορφολογία της Λέσβου κάνει πρόσφορο έδαφος της προσέλκυσης σε ένα μέλλον που η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει λιγότερο το Αιγαίο. Πολιτισμός και ανεξάντλητη γαστρονομική παράδοση στήνουν το σκηνικό μιας επίπονης και μακροχρόνιας επιδίωξης συγχώνευσης τουρισμού-πολιτισμού. 

Η αυτοκρατορία των social media καλά κρατεί διαμορφώνοντας τις τάσεις, επηρεάζοντας τις συνειδήσεις και καθορίζοντας τις αποφάσεις των ταξιδιωτών. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, η μετρημένη πολυτέλεια, το προσεγμένο design και τα instagrammable σκηνικά αποδίδουν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποτελώντας κίνητρο και κριτήριο για την επιλογή προορισμού. 

Φιλόδοξοι στόχοι ή δυνατές απόφάσεις; Πομπώδεις συζητήσεις ή ρεαλιστικά μακρόπνοα σχέδια;

Το μόνο σίγουρο είναι οτι η Λέσβος αποτελεί δυνητικά δυναμικό προορισμό, απαιτείται όμως η στρατηγική συνέργεια και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

**Μένια Μουτζούρη 
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.