Λέσβος-Εκλογές 2019: Προεκλογικός αγώνας από θέσεις ευθύνης….και με δημόσιο χρήμα


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Έχω καιρό να γράψω είναι αλήθεια..

Είπα να απέχω απ΄όλο αυτό που γίνεται τώρα τελευταία στην Λέσβο σχετικά με τους προεκλογικούς αγώνες υποψήφιων..…. αλλά οι συνθήκες με έκαναν να επιστρέψω..

Τα παρακάτω που θα γράφω είναι απόψεις πολιτών και δικές μου φυσικά, γι’ αυτό δεν θέλω να υπάρχει καμιά παρεξήγηση από κανένα υποψήφιο…

Σίγουρα αυτά που γράφω παρακάτω ίσως πειράξουν κάποιους, ίσως αρέσουν σε κάποιους…

Έχουμε και λέμε με λίγα και απλά.. ντόπια λόγια…

Ο προεκλογικός αγώνας έχει πολλά «πρόσωπα». Άλλοι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, άλλοι βρίσκουν χορηγούς, άλλοι στηρίζονται από το κόμμα. Υπάρχει όμως και μία... τέταρτη εκδοχή.. αυτή του δημοσίου χρήματος.

Δυστυχώς ο νόμος…. έχει πολλά «παραθυράκια» και έτσι κάποιος μπορεί να είναι υποψήφιος αλλά παράλληλα να ασκεί τα καθήκοντα περιφερειάρχη, δημοτικού συμβούλου, αντιδημάρχου, περιφερειακού συμβούλου, αντιπεριφερειάρχη, , να είναι διευθύνων σύμβουλος σε Νομικά Πρόσωπα , να είναι πρόεδρος δημοτικού η περιφερειακού συμβουλίου, να κατέχει θέσεις ευθύνης σε δημοτικές εταιρείες κτλ…

Πόσο ηθικό είναι όμως αυτό;

Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας για τους υποψηφίους σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές..

Πολλοί υποψήφιοι όμως κατέχουν ακόμα και σήμερα θέσεις ευθύνης σε Δήμο και περιφέρεια οι οποίοι φυσικά και αμείβονται με τους μισθούς τους που τους αναλογεί.

Υποψήφιοι οι οποίοι έως σήμερα ήταν άφαντοι ξαφνικά τους βλέπεις σε πανηγύρια χωριών και σε εκδηλώσεις φορέων η συλλογών που δεν είχαν πατήσει το πόδι τους την προηγούμενη 5αετια.

Και θα μου πείτε που είναι το μεμπτό;;

Το μεμπτό λοιπόν είναι ότι αυτοί οι υποψήφιοι παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις όχι με την ταμπέλα του υποψηφίου αλλά με την ταμπέλα της αρμοδιότητας που έχουν έως σήμερα, εφόσον λόγο προεκλογικού αγώνα θέλουν να δείξουν ότι είναι παρών… έλα ντε που είναι τώρα παρών αλλά τα προηγούμενα χρόνια ήταν απών..

Το να παραμένουν στη θέση τους και να κάνουν προεκλογικό αγώνα είναι πολιτικά ανήθικο.

Και αυτό γιατί κάθονται στη θέση τους και πληρώνονται χωρίς να ασκούν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες τους .

Μήπως φοβούνται ότι αν παραιτηθούν θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και αυτό ίσως μειώσει ώρες από τον προεκλογικό τους αγώνα;

Αξίζει να σημειώσουμε ότι γραφεία σε Δήμο και περιφέρεια έχουν καταντήσει προεκλογικά κέντρα, όπου εκεί γίνονται οι διάφορες επαφές των υποψηφίων με φορείς κτλ, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που κοινοποιούν οι ίδιοι στα social media..…

Επίσης διάφοροι υποψήφιοι που κατέχουν έως και σήμερα θέσεις ευθύνης προσπαθούν το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα, να πείσουν τους δημότες μας ότι έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο.  Έχοντας επιδοθεί σε ένα προεκλογικό αγώνα, «σκορπάν» το δημόσιο χρήμα – χρήμα των δημοτών – σε μακέτες και μελέτες οι οποίες άγνωστο αν θα τύχουν εφαρμογής και θα υλοποιηθούν.

Δημόσιο χρήμα επίσης έχει δοθεί και σε μερίδα των ΜΜΕ της Λέσβου και Χίου με σκοπό την «προεκλογική» τους προβολή… Αλώστε τα διάφορα μπανερακια της περιφέρειας…. για τον τουρισμό εμφανίζονται συχνά σε μερίδα εφημερίδων και τοπικών site για πρώτη φορά εδώ και 5 χρόνια . Επίσης τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας μοιράστηκε για πρώτη φορά με το σήμα της περιφέρειας φυλλάδιο για την οδική ασφάλεια, λες και εδώ και 5 χρόνια δεν είχαμε  νεκρούς από τροχαία στην Λέσβο..

Υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τυπώσει και διανέμουν πολυτελέστατες εκδόσεις, με το τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς κανείς να ξέρει πως και με τι χρήματα τυπώθηκε.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως ο κος Αστυρακακης ο οποίος δεν έχει τηλέφωνο (κινητό ) του δήμου, δεν χρησιμοποιεί κρατικό αυτοκίνητο, η ακόμα δεν λαμβάνει και αντιμισθία καθώς πληρώνεται από τον μισθό του επαγγέλματος που κατέχει από την θέση του καθηγητή όπως μας ανέφερε ο ίδιος σε σχετική επιστολή δείτε εδώ 

Κατασπατάληση, λοιπόν, δημόσιων χρημάτων για το «φαίνεσθαι» και για προσωπικό όφελος, σε μία προσπάθεια να καλύψουν την ανικανότητά τους, την έλλειψη οράματος και σχεδιασμού που τόσες φορές έχουμε καυτηριάσει.

Και ο Τουρισμός; 

Δυστυχώς οι εκλογές γίνονται λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν…

Φανταστείτε οι αρμόδιοι του τουρισμού σε Δήμο και Περιφέρεια να μην εκλεγούν τι έχουμε να ζήσουμε..

Όπως φαίνεται έως Σεπτέμβριο θα έχουμε ακόμα μια χαμένη τουριστική σεζόν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους επαγγελματίες του τουρισμού.

Όμως η τοπική κοινωνία, «βλέπει» και κρίνει. Τα «τεχνάσματα» και οι κινήσεις εντυπωσιασμού, πλέον δεν «περνούν».

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών...Και ακόμα και σήμερα που γράφω αυτές τις αράδες οι υποψήφιοι με χρήμα του Λεσβιακού και όχι μόνο λαού κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα…

Πολύ θα ήθελα μετά τις εκλογές να δοθούν στην δημοσιότητα οι λογαριασμοί των κινητών και σταθερών όλων εκείνων που κατέχουν υπηρεσιακά τηλέφωνα και έχουν θέσεις ευθύνης , ώστε να δούμε πόσο θα πληρώσουμε την προεκλογική τους καμπάνια εμείς οι δημότες.

Επίσης θα πρότεινα τους μισθούς των δυο τελευταίων μηνών, (που δεν κάνουν τίποτα άλλο πέραν του προεκλογικού αγώνα), να τους καταθέσουν σε ένα ίδρυμα της αρεσκείας τους, επειδή προφανώς και δεν θα θέλουν να αφήσουν τις θέσεις τους, 

Αυτά τα ολίγα.. χωρίς φυσικά καμιά παρεξήγηση με κάποιον από τους παραπάνω υποψήφιους.. όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο, αλλά, άλλο η φιλία και η συμπάθεια και άλλο ο ανήθικος πολιτικά προεκλογικός αγώνας από τις θέσεις ευθύνης…

Αφήστε την καρέκλα σας, βάλτε κάποιον άλλον για τους τελευταίους 2 μήνες, κάποιον που να μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει στο κεφάλι του την μάχη του σταυρού.. 

Μπορείτε να το κάνετε;;; τότε ναι, μέσα πάλι από εδώ θα σας παραδεχτώ και δημοσία…


Υ.Γ Ονόματα δεν γράψαμε για ευνόητους λόγους , αλλά φυσικά είναι γνωστά σε όλους..  Καλό προεκλογικό αγώνα λοιπόν….

Του Στεφάνου Γεώργιου (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group)