ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μήνας των παθών για υποψήφιους.....» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Μεγάλη Τετάρτη 23 Απριλίου 2019»

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ   Μια μέρα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ένα μήνα πριν τις εκλογές, να δούμε που βρισκόμαστε.  Έξη μονομαχούν για την θέση του Δημάρχου Μυτιλήνης. Τέσσερες άνδρες, δυο γυναίκες. Στρατής Κύτελης, Νίκη Τσιριγώτη, Παναγιώτης Ζαφειρίου, Κώστας Αστυρακάκης, Μιχάλης Μαμάκος και Εριφύλλη Χιωτέλλη. Η πρωτιά θεωρείται δεδομένη για τον Στρατή Κύτελη, αναζητείται ο δεύτερος.. Ο οποίος δεύτερος φιλοδοξεί να έχει μαζί του τους υπόλοιπους και να κατακτήσει την Δημαρχία. Έστω και εάν δεν έχει την πλειοψηφία!  Διότι με την απλή αναλογική οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια σ΄ ένα κλίμα συναλλαγών κι εκβιασμών, θα έχουν  το δικό τους αποτύπωμα. Αλλά και τη δική τους βαρύτητα διότι αυτοί που θα περάσουν στον δεύτερο γύρω θα πρέπει να  κάνουν τις ανάλογες αριθμητικές πράξεις σε σχέση με τις έδρες της κάθε παράταξης. Προς το παρόν φαίνεται να ξεχωρίζουν δυο που  διεκδικούν την δεύτερη θέση αλλά μέχρι την κάλπη ενδέχεται να υπάρξουν και ανακατατάξεις. Η απόφαση του  εκλογικού σώματος φαίνεται να είναι παγιωμένη και μόνο εάν κάποιος υποψήφιος κάνει κάποιο τρομερό λάθος θ΄ αλλάξουν οι όποιοι συσχετισμοί και η σειρά κατάταξης. Ο παρακάτω Πίνακας εμφανίζει τις Δημοτικές Ενότητες με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Ο επόμενος Πίνακας εμφανίζει πάλι τις Δημοτικές Ενότητες αλλά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων  Δημοτικών εκλογών. Κάποιες μεγάλες αυξομειώσεις, πχ. Στην Αγιάσο, Γέρα  οφείλονται σε υποψηφίους οι οποίοι κατάφεραν να υπερπηδήσουν κομματικά τείχη.


ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ο νεοσύστατος Δήμος είναι καθαρά ανδρική υπόθεση. Τέσσερες άνδρες Ταξιάρχης Βέρρος, Γιάννης Συκάς, Νίκος Χήρας και Στρατής Ζαφείρης, θα κληθούν να ανασυστήσουν έναν καινούργιο Δήμο σε συνθήκες που πολλές αυτές ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. Εν πάση περίπτωση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κι εδώ το ζητούμενο είναι ο δεύτερος. Διότι φαβορί θεωρείτε ο Ταξιάρχης Βέρρος που έχει καπαρώσει τη πρώτη θέση. Για τη δεύτερη θέση εμφανίζονται κυρίως δύο υποψήφιοι αλλά κι εδώ μπαίνει το ζήτημα των ποσοστών αλλά κυρίως των εδρών που θα έχει κατακτήσει ο κάθε συνδυασμός. Κι επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά για από τώρα για μετεκλογικές συμφωνίες, κρατάτε μικρό καλάθι. Μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες και ειδικά όταν ανοίξουν, έχουν ν΄ αλλάξουν πολλά!  Και εδώ παρουσιάζουμε δυο Πίνακες ο ένας με τις Δημοτικές Ενότητες και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο δε άλλος τα΄ αποτελέσματα των προηγούμενων Δημοτικών εκλογών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Το μεγάλο… γαλάζιο πάρτι! Χριστιάνα Καλογήρου ή Κώστας Μουτζούρης; Θα μπει σφήνα ο νεαρός Παναγιώτης Χριστόφας; Οι υπόλοιποι υποψήφιοι  Σταύρος Τάσσος,  Γιάννης Σπιλάνης, Στράτος Γεωργούλας και Νίκος Μανάβης παρακολουθούν προσμένοντας είτε σε κάποια μεγάλη έκπληξη ή σε κάποια καλά ποσοστά. Υπάρχει η αίσθηση ότι ενδεχομένως εδώ να έχουμε και κάποια έκπληξη και σε σειρά αλλά και σε ποσοστά. Ιδωμεν! Προς το παρόν παραθέτουμε δύο Πίνακες. Έναν με τα ποσοστά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στις εκλογικές Περιφέρειες και ο άλλος με τα ποσοστά των υποψηφίων στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ «Είμαστε το μήνυμα ενότητας του Δημοκρατικού, του προοδευτικού χώρου». Εκεί τώρα έχουν άλλο πρόβλημα. Να βάζουν ετικέτες περιχαρακώνοντας τους οπαδούς τους. Και αλήθεια πως εκφράζονται οι μη  προοδευτικοί όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναγελάζεται με την νυν Περιφερειάρχη ενώ τοποθετεί τον έτερο δεξιό Κώστα Μουτζούρη πρύτανη του νέου Πανεπιστημίου; Ο Στρατής Γεωργούλας είναι η δεν είναι προοδευτικός; Καλά για την Λαϊκή Συσπείρωση του Σταύρου Τάσσου βγάζουν σπυράκια! Γιατί τα κάνουν αυτά και οι μεν στο Δήμο Μυτιλήνης και οι δε στην Περιφέρεια; Ταιριάζουν όλα αυτά με την φιλοσοφία της απλής αναλογικής που απαιτεί συναινέσεις; Και πως θα γίνουν αυτές οι συγκλήσεις μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα; Δεν καταλαβαίνουν ότι τους τσατίζουν όλους κι αυτό μπορεί να τους γίνει μπούμερανγκ;

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς του τόπου, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Αδέσποτων Ζώων στο Καρά Τεπέ. Εκεί συνοδευόμενος από τον κτηνίατρο Γιώργο Παλαιολόγο συναντήθηκε με εκπροσώπους φιλοζωικών συλλόγων της Μυτιλήνης. Επιθεώρησαν τους χώρους του κέντρο το οποίο δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την θητεία του Άρη Χατζηκομνηνού(2002-2006)  όπου και δημιουργήθηκε το Κέντρο, δεν έχει έκτοτε κάποια επένδυση. Αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να μην εκτελεί το απαιτούμενο έργο. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων Δημήτρης Κουζινόγλου (ΚΙΒΩΤΟΣ)και Βάσω Κάζλαρη (Canillos), αναφέρθηκαν στα προβλήματα με τα αδέσποτα και πρότειναν λύσεις. Οπως τόνισε ο Υποψήφιος Δήμαρχος «Βούληση μας είναι να παρέμβουμε στον τομέα αυτό αποφασιστικά. Είμαστε ο μόνος συνδυασμός που έχει σχετικό πρόγραμμα, έχουμε δίπλα μας κτηνιάτρους  και με την κατάλληλη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα κλείσει η πληγή των αδέσποτων στην πόλη μας»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Στο Συνοικισμό βρέθηκε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης  μαζί με υποψηφίους του συνδυασμού «Αλλάζουμε τον τόπο μας». Κατά την διάρκεια της περιοδείας του συζήτησε με κατοίκους και επιχειρηματίες και άκουσε τα προβλήματα που τους απασχολούν: « Οι περιοδείες μας στις γειτονιές της Μυτιλήνης δεν είναι απλές «βόλτες» στις γειτονιές, αλλά μια πρώτη καταγραφή των αναγκών ώστε να έχουμε μια εικόνα για πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των δημοτών. Στο Συνοικισμό είδαμε πάρκα σε τραγική κατάσταση, αθλητικούς χώρους εγκαταλελειμμένους, δρόμους σε κακή κατάσταση. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει»

ΣΥΡΙΖΑ Την παραίτηση της υπέβαλλε το μέλος της Ν.Ε. του κόμματος που είχε προτείνει τον Δημήτρη Κόρακα με το γνωστό ακροδεξιό παρελθόν που είχε σοκάρει με την ανακοίνωση του ονόματος του. Η παραίτηση όμως δεν έγινε δεκτή διότι θεωρήθηκε ότι κι εκείνη έπεσε …θύμα ακροδεξιάς συνωμοσίας! Πάντως στο κόμμα έχουν αρχίσει να συνηθίζουν στην ιδέα για μια κακή εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρούν αδύνατο να περάσει ο εκλεκτός τους στην Περιφέρεια στον δεύτερο γύρο ενώ στις δημοτικές ευελπιστούν μόνο στην Εριφύλη Χιωτέλλη. Κι από εκεί και πέρα ότι τους … κάτσει στην λογική των «προοδευτικών δυνάμεων»


Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ



ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ