ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Προβλέψεις, σκέψεις και στοιχήματα!......» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Τρίτη 02 Απριλίου 2019»

8η ημέρα προεκλογικής περιόδου…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (1)  Ερώτημα. Υπάρχουν προοδευτικές και συντηρητικές λακκούβες; Υπάρχουν δεξιά και αριστερά σκουπίδια;  Διότι ενώ βλέπουμε την οδό Καβέτσου καθαρή από την άλλη  συνεχίζουν να χάσκουν λακκούβες. Αυτά είναι αποτέλεσμα πολιτικών  ή ανθρώπων  που τοποθετήθηκαν να διαχειριστούν τους  δεδομένους τομείς;  Ο ίδιος άνθρωπος, ο Δήμαρχος Λέσβου, επέλεξε τους αρμόδιους. Άρα η πολιτική ήταν ενιαία. Τι έκανε κι επέτυχε στο ένα και απέτυχε στο άλλο; Οι άνθρωποι.  Η επιλογή του προσώπου από τον Δήμαρχο παίζει καταλυτικό ρόλο. Γιατί ποια πολιτική φταίει που δεν μπόρεσε να προσχωρήσει έστω το ξεκίνημα των εργασιών του Κολυμβητηρίου κι έχει κολλήσει στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο; Όταν μάλιστα η γραφειοκρατία είναι δεδομένη και γνωστή.  Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ότι δεν θα έχουν ν΄ αντιπαλέψουν με τα όποια οράματα τους για την πόλη. Αλλά και με την γραφειοκρατία. Και άντε τα οράματα να γίνουν αυταπάτες. Άμα  … συγκρουστείς όμως με την γραφειοκρατία αλλά και τις υπαλληλικές νοοτροπίες , τότε ισοπεδώνεσαι κι αρχίζεις ν  αναζητείς είτε εχθρούς,  είτε αστείες δικαιολογίες.  Άρα η απάντηση είναι εύκολη!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (2) Ερώτημα Για να πείσεις τους κατοίκους της Αερ. Γιανναρέλλη και να προχωρήσεις το μεγάλο έργο του βιολογικού που απαιτείται εκεί, είναι θέμα δεξιάς ή αριστερής πολιτικής; Παίζει ρόλο εάν ο Αντιδήμαρχος  είναι ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.  ή ότι άλλο; Είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα συζητήσουν με τους ανθρώπους ώστε να προχωρήσει ένα μεγάλο και δύσκολο εργο το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει. Και συνήθως η επιλογή δεν γίνεται από τα πρόσωπα που έρχονται στον Δήμο με πολλούς σταυρούς. Και ικανοί δεν υπάρχουν σε έναν και μόνον συνδυασμό. Άρα ο Δήμαρχος πρέπει να έχει την βούληση, την δύναμη να επιλέξει τους ικανούς από τον συνδυασμό του με γνώμονα όχι τους πόσους σταυρούς πήραν αλλά με γνώμονα την ικανότητα τους.  Μα θα υπάρξουν εξεγέρσεις θα μου πείτε. Καλύτερα να υπάρξουν στην αρχή και να γίνει τότε το ξεκαθάρισμα παρά στα μέσα της θητείας όπως έγινε στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές Δημήτρη Βουνάτσου και Σπύρου Γαληνού. Πόσο μάλλον τώρα που η απλή αναλογική ενδέχεται να έχει μονίμως εγκλωβισμένο τον Δήμαρχο εάν αυτός δεν πάρει από την αρχή, ακόμα και με κόστος, τις απαιτούμενες αποφάσεις. Άρα κι εδώ η απάντηση είναι εύκολη.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (3)  Όμως από την άλλη,  πράγματι  υπάρχει ένα θέμα  που πράγματι είναι μείζον πολιτικής. Όπως π.χ. το  μεταναστευτικό. Εκεί ναι,  ως δημότης καλείσαι να επιλέξεις και με αυτοδιοικητικά κριτήρια αλλά το πολιτικό κριτήριο έχει τη δική του βαρύτητα. Το ερώτημα είναι απλό.  Θα επιλέξουμε μια Δημοτική Αρχή που θα έχει  την βούληση της δημόσιας τάξης σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και προς όφελος των δημοτών; ΄Η μήπως μιας αφελούς πολιτικής περί ανοικτών συνόρων,  αλληλέγγυων καταστάσεων που καταλήγουν  συνήθως σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις; Καταστάσεις που γίνονται και εκτροφείο ακροδεξιών στοιχείων.  Και μπορεί ο Πάπας να προτείνει τον Αλέξη Τσίπρα για Νόμπελ, αλλά ξέρουμε μείς κι από την καλή και από την ανάποδη τι … πακέτο φάγαμε ( και τρώμε..)!

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο Λέσβου σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος με τους τουριστικούς πράκτορες της Λέσβου. Δεδομένης της σημασίας που έχει για την τοπική οικονομία ο τομέας αυτός, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Αιτήματα που άπτονται και της καθημερινότητας ειδικά στην πόλη της Μυτιλήνης  Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος,  υποβάλλοντας υπόμνημα με μια σειρά από αιτήματα, επεσήμανε πως η Μυτιλήνη θα πρέπει σαν πόλη να είναι προσιτή προς τους τουρίστες. «Είναι αδιανόητο» τόνισε «να έρχονται στο νησί μας και ν΄ αποφεύγουν την πόλη». Με βάση αυτό και άλλα θέματα που τέθηκαν, συζητήθηκαν οι λύσεις που μπορούν να δοθούν. Ο Στρατής Κύτελης θεωρώντας τον τομέα αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, διαβεβαίωσε τους τουριστικούς πράκτορες ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή για κάθε τους θέμα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Άλλα έξη πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του ανακοινώθηκαν σήμερα. Ανάμεσα τους και ο Συντονιστής του ΚΙΝΑΛ Λέσβου και γνωστός δικηγόρος ο Μιχάλης Σκουρκέας, δίνοντας έτσι το μήνυμα της συσπείρωσης του κόμματος στον συνδυασμό. Αλλά και τα υπόλοιπα άτομα που ανακοινώθηκαν:  Βάλλης Βαγγέλης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπάλληλος Υπουργείου Συγκοινωνιών,  Βελούτσος Δημήτρης,  καθηγητής, πρώην Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μαριγλής Σταύρος, Εκπαιδευτικός, πρώην Λυκειάρχης, Μελιγωνίτης Ραφαήλ, Γεωλόγος Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Τσουπής Παναγιώτης, Αρχιτέκτων μηχανικός, δίνουν μια επιπλέον δυναμική στον συνδυασμό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Συνεχίζει να δημοσιεύει καθημερινά στο facebook, τις προτάσεις του συνδυασμού του σχετικά με τα διάφορα προβλήματα του Δήμου Μυτιλήνης. Ανεξάρτητα εάν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί, δεν μπορεί να επισημάνει ότι μερικά απ΄ αυτά είναι μια καλή βάση για γενικότερη συζήτηση. Όχι μόνο προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά δεδομένου ότι λόγω της απλής αναλογικής, πολλά βασικά θέματα θ’ απαιτούν ευρείες συναινέσεις. Εάν απ΄ αυτά βέβαια είναι και το μεταναστευτικό. Μερικές από τις θέσεις του συνδυασμού «Η Λέσβος Αξίζει» για το πρόβλημα αυτό αξίζει να επισημανθούν:

1)Δημιουργία Αντιδημαρχίας Μεταναστευτικής Πολιτικής με την άμεση συνδρομή του νομικού τμήματος του Δήμου.  

2)Διαφάνεια και πραγματική εικόνα της διαμορφωθείσας κατάστασης. (έλεγχος ΜΚΟ-πλήρης καταγραφή των προσφύγων-παράνομων μεταναστών) .

3)Αντιμετώπιση Νομικών Ζητημάτων (Ν. 4375/2016, 4587/2018, 4540/2018)-Ο γεωγραφικός περιορισμός των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Και είναι  ένα πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει ο επόμενος Δήμαρχος μέσα από τη συνεργασία όλων των συνδυασμών ν΄ αναζητήσει  τις καλύτερες λύσεις.

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΛΥΣΑΝΔΡΟΥ Από τους πιο γνωστούς γιατρούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προσφέρει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του στην Καρδιολογική Κλινική από τη θέση του Συντονιστή -Διευθυντή  Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου. Μια επιτυχημένη επιλογή της νυν Περιφερειάρχη που ιδιαίτερα ενισχύει τον συνδυασμό της μια και οι γιατροί έχουν την δική τους διεισδυτικότητα στο εκλογικό σώμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Ενθουσιασμένοι εμφανίζονται οι συνεργάτες του με την τελευταία του παραμονή στην Λέσβο.  Διότι  διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά ότι αυξάνεται η αποδοχή του πρύτανη στο εκλογικό σώμα κάνοντας τους να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι το κλίμα έχει γίνει ευνοϊκό το οποίο θα γίνεται ολοένα εντονότερο όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Ο πρύτανης σήμερα είναι στην Αθήνα αλλά τις επόμενες ημέρες θα περιοδεύσει στη Σάμο και στην Ικαρία. Στην Μυτιλήνη αναμένεται να έλθει ξανά προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ  Σε αυτοδιοικητικά επίπεδα  το έθιμο της πρωταπριλιάς. Η Τούτη η στήλη έφερνε ως υποψήφιο στον Δήμο Μυτιλήνης τον Κώστα Κεντέρη ενώ το LesvosPost … κατέβαζε ξανά τον Σπύρο Γαληνό. Επιτυχημένο και το πρωταπριλιάτικο από τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ με την κάθοδο Παντελή Πατερέλλη. Ο τελευταίος πάντως το διασκέδαζε στεκόμενος στην είσοδο του καταστήματος του στην Αγορά της Μυτιλήνης μοιράζοντας πόστα στην Δημαρχεία! Η πλάκα είναι ότι κάποιοι ανησύχησαν με την κάθοδο Γαληνού και Πατερέλλη! Τέλος τ΄  αστεία εμπρός για τις εκλογές. Όπου εκεί να δεις γέλια που θα κάνουμε….

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ.  Χτες παραβρέθηκε  σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Βία κατά των γυναικών" που διοργανώθηκε από το ΚΕΘΙ ΛΕΣΒΟΥ σε συνεργασία με τη Λέσχη εθελοντικής προσφοράς. Το ΚΕΘΙ (Συμβουλευτικό κέντρο) χρηματοδοτείται από τη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και κατευθύνει όλες τις γυναίκες που χρήζουν βοήθειας! Παρών βέβαια και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πόπη Γόμου η οποία είναι ένα από τους βασικούς συνεργάτες της Περιφερειάρχη και …πρωταθλήτρια παρουσιών εκδηλώσεων στην Λέσβο! Και φαβορί βέβαια για μια από τις πρώτες σε σταυρούς θέσεις στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Πως πάμε στοιχηματικά;  Η Χριστιάνα Καλογήρου είχε απόδοση 1,90 και παραμένει εκεί. Ο Παναγιώτης Χριστόφας έχασε έδαφος από 2,20 πήγε 2,90 ενώ η μεγάλη άνοδος εμφανίζεται στον Κώστα Μουτζούρη. Από 8,00 έπεσε στο 5,50

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  Χτες υπό την προεδρία του Συντονιστή του Δικτύου Προκόπη Σινάνη, συνεδρίασε για τελευταία φορά στην Καλλονή αλλά με εμφανή την ικανοποίηση των ανθρώπων του που με τις παρεμβάσεις συνέβαλαν στην διαμόρφωση του νέου τοπίου των Τοπικών Κοινοτήτων.  Όπως επισημαίνει  η Δέσποινα Μαιάκη ένα από τα ενεργά μέλη του Δικτύου και πρόεδρος του Σκαλοχωρίου: «Τα χωριά μας οφείλουν να παραμείνουν ζωντανά ενεργά και να προσφέρουν μέσα από την ύπαρξη τους στη γενικότερη φιλοσοφία του νησιού μας ως προορισμός ,ως ήρεμη δύναμη, ως ο κρυφός άσσος στο μανίκι της Λέσβου της παράδοσης και γεωγραφικής ποικιλίας ...Η αυτοδιοίκηση οφείλει να δυναμώσει τα χωριά ,να τα στηρίξει, να τους δώσει την ευκαιρία που χρειάζονται να μπορέσουν να κρατήσουν τους νέους...Για μια νέα εποχή στην ελληνική πραγματικότητα με την ενδυνάμωση του εναλλακτικού τουρισμού και του πρωτογενή τομέα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΛΙΟΣ Ιδιαίτερα αισιόδοξος  επέστρεψε από το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος  Μήλιος. Κι αυτό γιατί επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι οπαδοί του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ επανέρχονται σιγά σιγά δίνοντας μια νέα δυναμική στο κόμμα. Στόχος βέβαια του ΚΙΝΑΛ το διψήφιο ποσοστό το οποίο θεωρείται σημαντικό για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ο Γιώργος Μήλιος είχε πολλές και σημαντικές  συναντήσεις, δύο εκτων οποίων βλέπετε στην φώτο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΛΗΣ Ο μοναδικός Μυτιληνιός που εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. Ενταγμένος στην ομάδα Νίκου Ανδρουλάκη έλαβε 409 ψήφους καταλαμβάνοντας την 53η θέση.  Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι νέα παιδιά ασχολούνται ανεβαίνοντας στην κομματική ιεραρχία. Ο Γιώργος Πετρέλλης στελεχώνει άλλωστε και τον Περιφερειακό συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα όπου τα νέα παιδιά είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ Αεικίνητος όπως πάντα συνεχίζει τις προσπάθειες για την δημιουργία κίνησης για την Τοπική Κοινότητα Μυτιλήνης. Ήδη πέρα από τα ονόματα που δημοσιοποίησε, νέα άτομα πλαισιώνουν την προσπάθεια του. Άτομα μέσα από την κοινωνία, από την αγορά, από την καθημερινότητα, μακριά από ιδεολογικές εμμονές με μόνη φιλοδοξία η προσφορά για την βελτίωση της πόλης. Και τα ονόματα είναι εγγύηση της προσπάθειας που γίνεται και που θα μετασχηματιστεί το Σάββατο σε συγκέντρωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ  Μην ξεχάστε να ψηφίσετε στην δημοσκόπηση του LesvosPost που αφορά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Θα κρατήσει έως την Δεύτερα 08/04 και μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μια φορά. Και βέβαια θα επακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δημοσκοπήσεις οι οποίες κι αυτές θα μας μεταφέρουν τον παλμό των αυτοδιοικητικών εκλογών. ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ





ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ