Πολιτικοί δρόμοι: «Μεταναστευτικό: Η περίπτωση της Λέσβου και η πολιτική διάσταση»- Του Π. Αιβαλιώτη


Γράφει για το LesvosPost ο Παύλος Γ. Αιβαλιώτης (Πολιτικός επιστήμονας)

«Πολιτικοί δρόμοι»  κάθε εβδομάδα στην οθόνη σας από το LesvosPost.com

Το παρακάτω άρθρο είναι προσωπικές απόψεις του κ Αιβαλιωτη

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να δώσει απαντήσεις στο τί πραγματικά συνέβη στο νησί της Λέσβου την τετραετία 2015-2019 σε ότι αφορά το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Η ψυχολογία του Λεσβιακού λαού πέρασε διακυμάνσεις . Η αμηχανία μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού αλλά και η ουδέτερη παρατήρηση του ,στην αθρόα μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών συμβάδιζε με την αυθεντική συμπαράσταση αρκετών και με την διάθεσή τους να μεριμνήσουν τα άτομα πού έφτασαν στο νησί μας , με σκοπό να ζήσουν ένα καλύτερο μέλλον ,όχι στην Ελλάδα αλλά κυρίως σε χώρες που  βίωναν οικονομική ανάπτυξη .
  
Το καλοκαίρι του 2015 , ελεύθεροι επαγγελματίες συνειδητοποίησαν ότι είναι η χρυσή τους ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Το οξύμωρο είναι ότι πολλοί από αυτούς , είναι οι ίδιοι, που τρία χρόνια αργότερα, ηταν ένθερμοι υποστηριχτές στην απομάκρυνση των μεταναστών από το νησί. Επίσης , έχουμε παρατηρήσει και άλλα προκλητικά φαινόμενα . Μία μερίδα του εκλογικού σώματος του νησιού που επέλεγε πατριωτικά –εθνικιστικά κόμματα και ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στην είσοδο αλλοδαπών στην Λέσβο στην παρούσα φάση εργάζονται στο ΚΥΤ  της Μόριας . Αλλά και αριστεροί διεθνιστές θέλησαν να <<εκμεταλλευτούν>> και αυτοί με το δικό τους τρόπο –που είναι οικονομικός – τους πρόσφυγες. Η βοήθεια τους ας ήταν ανιδιοτελής .

 Ας δούμε κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε το μεταναστευτικό.

Πρόσφυγας είναι εκείνος που για λόγους θρησκευτικούς , εθνότητας ,πολιτικών πεποιθήσεων διώκεται από την χώρα καταγωγής του. Συμβάσεις όπως αυτής της Γενεύης του 1951 , που έχει υπογράψει και η Ελλάδα , απαγορεύει την απέλαση προσφύγων , εκτός εάν συντρέχουν κίνδυνοι που απειλούν την  εσωτερική ασφάλεια της χώρας υποδοχής . Αντίθετα , μετανάστης είναι εκείνος που επιλέγει να μετακινηθεί σε άλλη χώρα για οικονομικούς λόγους . Ας κάνουμε μία παρατήρηση. Μερικοί υποστηρίζουν .-<<Πώς είναι δυνατόν , ένας Σύριος που ζει εδώ και 3 χρόνια στην Τουρκία και έρθει παράνομα στην Ελλάδα να χαρακτηρίζεται ως πρόσφυγας>>. Η απάντηση που δίνεται από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη δεν είναι μονολεκτική. Το διεθνές δίκαιο δεν δίνει πειστικές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.
  
Μία άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι ό αιτών ασύλου έχει το δικαίωμα να εργαστεί μόνο στην χώρα που έχει αποκτήσει το άσυλο . Αυτός ήταν ο λόγος που θέλησαν χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες να συνεχίσουν να μετακινούνται παράνομα στην Γερμανία , για τον λόγο ότι ήθελαν να βρουν εκεί εργασία . Η άλλη επιλογή τους ήταν να ζητήσουν άσυλο στα προξενεία των Ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στην χώρα μας .

Γενικά , η Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό το ζήτημα έχει αποτύχει . Κοινή Ευρωπαϊκή της μετανάστευσης ουσιαστικά δεν υπάρχει . Κράτη αρνήθηκαν να δείξουν αλληλεγγύη σε χώρες που δέχτηκαν το βάρος του προσφυγικού. Ένα παράδειγμα ,είναι η Ουγγαρία του Ορμπαν. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε μία παρατήρηση . Η παρασκηνιακή συνεργασία της Αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Δεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ υπήρξε καθοριστική όχι μόνο στην έκβαση του μεταναστευτικού αλλά και στην αύξηση της ακροδεξιάς στην γηραιά ήπειρο. Τέλος , ως πολιτική κριτική που θα μπορέσουμε να κάνουμε είναι ότι η ευθύνη για την ερασιτεχνική διαχείριση του προσφυγικού,στο νησί μας, δεν έχει μόνο αριστερό προσανατολισμό. Η κυβέρνηση βέβαια έχει την ευθύνη να λύνει και να δημιουργεί προβλήματα και σε αυτό το ζήτημα .Στην περίπτωση μας υπήρξε ουσιαστικό κάλεσμα να περάσουν από την Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως η επιλογή της Μόριας υπήρξε δεξιά επιλογή καθώς και οι διαχειριστές-εκπρόσωποι της  τοπικής αυτοδιοίκησης  προέρχονται από την συντηρητική παράταξη….
   
Το προσφυγικό ζήτημα , στο προσεχές διάστημα θα συνεχίζει να επηρεάζει εκλογικά αποτελέσματα .

Οι υποψήφιοι οφείλουν να παρουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις .

Ας ελπίσουμε ότι θα επιλέγουν πολιτικές που θα συνδυάζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών με την ασφάλεια του ντόπιου πληθυσμού.    

Παύλος Γ. Αιβαλιώτης